EditorialVinuri

Vinuri româneşti impresionante: Origini Shiraz 2011 – Budureasca

Acest Shiraz este unul dintre foarte puţinele vinuri de la Budureasca, care m-au impresionat plăcut, alături de Cabernet-ul din aceeaşi gamă. Nu spun că cei de la Budureasca nu fac vinuri decente şi bune, doar că foarte rar se ȋntâmplă să iasă ceva de acolo, care să-mi dea complet aşteptările peste cap. Vorbim de un producător destul de mare, care se concentrează foarte mult pe aspectul comercial al afacerii. Cu toate că proporţiile nu sunt aceleaşi, dar am văzut mereu Budureasca drept un soi de Cramele Recaş din Dealu Mare. Vinuri decente şi curate pe gamele inferioare, bune spre foarte bune ȋn gamele superioare. Pentru mine, cel puţin, parcă lipseşte acea dorinţă de a experimenta şi cu ceva din zona excelenţei. Sau poate nu se doreşte aşa ceva, nu am de unde să ştiu exact ce se ȋntâmplă acolo.

Dar să revenim la vinul cu pricina. Culoare atrăgătoare, rubiniu intens cu reflexii violacee. Nas regulamentar de Shiraz, cu multe mure, coacăze, ceva afumătură şi un val de piper şi condimente, după un timp de respiro. Gustativ, vinul aduce ȋn faţă mult fruct, dar nu este bombastic, ci mai degrabă suculent. Bine echilibrat, integrat, aciditate bună, taninuri coapte şi destul de fine. Final mediu, dominat de fruct roşu şi note condimentate. Alcool foarte bine integrat şi neintruziv.

Comparativ cu Neptunus de la “fostul” Halewood sau alte exemplare autohtone de Syrah/Shiraz, Origini mi s-a părut mai bine ȋnchegat, mai precis şi cu un grad mai mare de plăcere oferită la banii ceruţi. De fapt, este cam pe locul doi ȋn topul preferinţelor personale, după cel realizat de Nachbil. Nu că lista ar fi prea mare, oricum. Iar cei de la Nachbil au frustrantul obicei de a nu le nimeri de fiecare dată; dar şi când au nimerit-o, rezultatul a fost de poveste.