ȘtiriVinuri

Franța devine cel mai mare producător de vin din lume. În Italia, producția a scăzut cu 14%

Franța – cel mai mare producător de vin din lume, după ce producția de vin a Italiei a scăzut anul acesta cu 14%, reprezentând aproximativ 43 de milioane de hectolitri, comparativ cu cei 50 de milioane de hectolitri produși anul trecut. Italienii, însă, se concentrează pe calitate, chiar dacă numărul de sticle va fi mai mic. Recoltarea și prelucrarea strugurilor va avea loc în perioada august-noiembrie, în funcție de soi și destinație, iar starea culturilor depinde, în continuare, foarte mult de evoluția vremii.

În premieră pentru ultimii ani, Italia a coborât de pe poziția de cel mai mare producător de vin la nivel mondial, depășită de Franța, dacă se vor confirma primele estimări privind recolta actuală, marcată de secetă. Acestea au fost concluziile analizei Coldiretti referitor la recolta în curs de-a lungul Peninsulei și dincolo de Alpi, care s-ar putea încheia cu o depășire istorică în ceea ce privește volumele, a informat ilsole24ore.

o sticla de vin, doua pahare, struguri si vita de vie pe fundal
2023-un an foarte slab pentru viticultorii italieni (foto: wineinternationalassociation.org)

Vinul italian – producția a scăzut cu 14%

În Italia, subliniază Coldiretti, se estimează o scădere a producției de 14%, în jur de 43 de milioane de hectolitri față de cele 50 de milioane înregistrate în sezonul trecut. Acest lucru face din 2023 unul dintre cei mai slabi ani din istoria producției de vin italian din ultimul secol, împreună cu 1948, 2007 și 2017. În Franța s-a produs mai mult, în ciuda pagubelor cauzate de boli și secetă.

În realitate, producția din Italia se așteaptă a fi de înaltă calitate, potrivit Coldiretti. Este vorba despre 635 de soiuri înregistrate în registrul viticulturii italiene, dublu ca număr față de cele franceze. 70% din sticlele Made in Italia sunt: Docg (denumire de origine controlată și garantată), Doc (denumire de origine controlată) și Igt (indicație geografică tipică), dintre care 332 vinuri cu denumire de origine controlată (Doc), 76 vinuri cu denumire de origine controlată și garantată (Docg) și 118 vinuri cu indicație geografică tipică (Igt), recunoscute în Italia, iar restul de 30%, vinuri de masă care demonstrează bogata moștenire a biodiversității cu vinuri locale de cea mai înaltă calitate, datorită unei tradiții milenare.

Procesul de calificare a vinului Made in Italy este confirmat de succesul exporturilor și în Franța, unde se beau tot mai multe sticle de vin italian.

struguri copti in vie
Recolta de struguri în 2023 (foto: vinovest.co)

Calendarul recoltei în Italia

Traiectoria pe care o va lua recoltarea va depinde foarte mult, în continuare, de evoluția temperaturilor și a precipitațiilor și de impactul schimbărilor climatice. Viticultorii trebuie să fie din ce în ce mai atenți la alegerea momentului potrivit pentru recoltare și prelucrare, într-un proces care a început în august cu strugurii de vin spumant Pinot și Chardonnay care – subliniază Coldiretti -, continuă în septembrie și octombrie cu Glera pentru Prosecco și cu strugurii roșii autohtoni Sangiovese, Montepulciano, Nebbiolo și se încheie în noiembrie, cu strugurii Aglianico și Nerello, din 658.000 de hectare cultivate la nivel național. Odată cu recoltarea strugurilor din Italia este activat un sistem care – subliniază Coldiretti – oferă oportunități de angajare pentru 1,3 milioane de oameni direct implicați în podgorii, pivnițe și în distribuția comercială.

Vinul italian reprezintă o moștenire culturală, istorică, economică și muncă, pusă în pericol de intrarea în vigoare a legii privind etichetarea vinurilor, după ce Comisia Europeană a dat undă verde pentru aprobarea tacită a propunerii irlandeze.

Este, de fapt, o regulă de denaturare a comerțului, care este rezultatul unei abordări ideologice față de un aliment precum vinul care – conchide Coldiretti – este o parte integrală a dietei mediteraneene și are zece mii de ani de istorie și ale căror urme în lume au fost identificate în Caucaz, în timp ce în Italia există descoperiri în Sicilia deja cu 4100 de ani înainte de Hristos.