PodgoriiȘtiri

O grindină puternică a devastat viile din Burgundia

O furtună violentă cu grindină a devastat miercuri, pe 1 mai, podgoriile din Chablis, regiunea franceză Burgundia. Bucățile de gheață de mărimea unei mingi de ping-pong au rupt frunzele și afectat grav vița de vie, au declarat vinificatorii.

Furtuna care a lovit peste noapte nordul Franței a provocat și alunecări de noroi care au dus la cel puțin un deces – o femeie de 57 de ani, a rănit o altă persoană și a deteriorat mai multe case. Amploarea pagubelor cauzate podgoriilor din Chablis rămâne neclară, dar vinificatorul Laurent Pinson a spus că podgoriile sale, cele mai grav afectate, au suferit pierderi de aproximativ 85%-90%, în timp ce altele sunt afectate în proporție de 20%-25%.

“Moralul nostru este la pământ. Ne pierdem recolta pe parcelele afectate și, deși va fi o recoltă, aceasta va fi mică”, a spus Laurent Pinson pentru Reuters, adăugând că nimic nu poate fi recuperat. „Ceea ce este distrus este distrus”.

Un alt vinificator din Chablis, Julie Fevre, a subliniat că grindina a durat doar câteva minute.
„Nu am văzut niciodată așa ceva, este dramatic”, a spus ea pentru BFM TV.

Ministrul francez al Agriculturii Marc Fesneau a declarat pe platforma de socializare X că autoritățile încearcă să evalueze ce fel de sprijin ar putea oferi viticultorilor din Chablis.

Vie afectată de grindină în Chablis, în 2016 (foto: decanter.com)

Nu este prima dată când regiunea Chablis este lovită de grindină în primăvară. Furtunile violente de grindină au mai distrus podgoriile din regiunea Chablis și în primăvara anului 2016.