ȘtiriVinuri

Spania distruge 40 de milioane de litri de vin pentru a reechilibra piața

Spania vrea să distrugă cantități uriașe de vin

Încă o țară a Uniunii Europene ia măsuri radicale pentru a reechilibra piața locală a vinului. Spania a anunțat că va distruge 40 de milioane de litri de vin din cauza unei oferte excesive care ar putea determina scăderea prețurilor sub costurile de producție, a anunțat Ministerul Agriculturii de la Madrid.

Producătorii din doar două regiuni – Catalonia și Extremadura – vor primi sprijin din fonduri europene pentru a compensa pierderile, dar și procesul de distilare a vinului. Ajutoarele alocate producătorilor de vin se vor ridica la 2,7 milioane de euro și vor fi achitate până pe 15 octombrie, din fonduri europene.

Scoaterea de pe piață a cantităților de vin se va face, printre altele, și prin procesul de distilare a stocurilor acumulate în vederea obţinerii de alcool etilic în scop industrial.

În februarie anul acesta Ministerul Agriculturii de la Madrid a alocat 15 milioane de euro din fonduri europene pentru a compensa costurile cu distrugerea unora dintre strugurii necopți din podgorii și pierderea de profit de către producători, a informat cotidianul „ABC”.

Acum, Ministerul Agriculturii negociază cu Comisia Europeană pentru a primi fonduri suplimentare pentru „distilarea de criză” dictată de „o situație specială” – o scădere a cererii și o prăbușire a prețurilor pe piață.

Problema ofertei excesive se aplică în special vinului roșu. „Vinurile albe și spumante s-au bucurat de vânzări interne și externe bune în ultimii ani”, a declarat șeful sectorului vinului COAG, Joaquin Vizcaino, citat de „ABC”.

Cea mai mare supraproducție este la vinul roșu

Cauzele supraproducției de vin

Motivele pentru surplusul de vin includ introducerea tarifelor de către Marea Britanie, războiul din Ucraina, deteriorarea situației economice pe piața chineză și doi ani de pandemie, când consumul total de vin a scăzut.

Citiți și: Viticultorii din Bordeaux primesc o subvenție de 6.000 euro/ha pentru a renunța la vița de vie din soiuri roșii