LIMBAJUL VINULUI: Literele T-U
Lumea vinului își are termenii, limbajul propriu. Fie că vorbim despre cuvinte folosite spre a descrie caracteristicile unui vin, fie că ne referim la acele sintagme pe care cunoscătorii – și nu numai, le utilizează pentru a exprima diferite situații sau aspecte din industria vinului, o explicare a noțiunilor importante legate de acest domeniu se impune ca un demers publicistic destinat celor care doresc să cunoască toate subtilitățile unei lumi aparte.
Cele două seturi de termeni fac referire, pe de-o parte, la poezia licorii, pe de cealaltă parte, la povestea tehnologică.
Dicționarul vinului de la A la Z continuă astăzi cu termenii care încep cu literele T și U.
POEZIA LICORII
T
Taninos: un vin cu taninuri agresive, astringent, care provoacă senzaţia de uscăciune a gurii sau chiar dau un gust şi un postgust amar
Trezit: vin spumant care şi-a pierdut perlarea, vin liniştit care a stat prea mult în pahar şi şi-a pierdut aromele.
Textură: termen referitor la impresia generală lăsată de felul în care vinul “acoperă” limba şi obrajii. Poate varia de la “open-knit” (eng.: croşetat, cu goluri) până la “mătăsos”, “dens”
Transparent: capacitatea unui vin de a exprima clar fiecare dintre aspectele aromatice – tonuri de fructe, flori, minerale etc. Întâlnit mai ales la vinurile tinere, termenul este folosit în opoziţie atât faţă de vinurile învechite la care aromele devin difuze, se integrează într-o unitate (deseori descrisă ca “vinozitate”), cât şi faţă de vinurile cu arome “stratificate”, care evoluează în pahar.
Tipicitate: termen care descrie un vin ce respectă caracteristicile generale ale soiului din care provine. Folosit rar şi pentru exprimarea terroir-ului sau a stilului consacrat de un vinificator.
U
Uleios: v. Gras
Untos: vin care a trecut prin fermentaţia malolactică şi dă senzaţii gustative cremoase, grase, bogate, cu arome de unt (butirice)
Uşor: termen sinonim cu accesibil, simplu, uşor de băut
POVESTEA TEHNOLOGICĂ
Tafelwein: termenul german pentru vin de masă
Talento: vin spumant produs în Italia, după metoda tradiţională din Champagne, similar termenului spaniol Cava.
Tanin: compus fenolic care dă vinului senzaţii de amar sau de uscăciune. Integrarea (polimerizarea) taninurilor reduce aceste senzaţii, iar vinul capătă greutate şi corpolenţă
Tastevin: lingura de argint, simbol al somelierilor, utilizată în vechime pentru degustarea vinurilor trimise din Franţa către Vatican
TCA: abreviere pentru tricloroanisol, principala substanţă responsabilă pentru apariţia defectului de dop
Terebentină: hidrocarburi nesaturate cu multiple ipostaze polimerice, responsabile pentru unele caracteristici ale strugurilor, în special pentru aroma de kerosen / petrol a unor Riesling-uri sau pentru parfumul intens floral al Muscat-ului.
Terroir: v. microclimat
Tirbuşon: (din fr. tire-bouchon) instrument format dintr-o spirală metalică şi un mâner, folosit la extragerea dopurilor
Trocken: termen german pentru „sec”
Tipicitate: un termen prin care se decrie cât de mult respectă un vin caracteristicile soiului de struguri din care este produs şi terroir-ul din care provine.
U
Ullage: 1) termen francez ce desemnează spaţiul gol dintre dop şi vin. Pe măsură ce vinul înaintează în vârstă. Vinul se evaporă, foarte lent, prin dop, iar acest spaţiu se măreşte. Marile case de licitaţii au grafice clare pentru vinurile acceptate spre vânzare, în care ullage-ul maxim pentru un vin cu anumită vechime este clar definit. Dacă din sticlă lipseşte prea mult, este probabil că sticla a fost păstrată, cel puţin o vreme, necorespunzător: în poziţie verticală, vinul nu păstrează dopul umed, iar uscarea dopului accelerează evaporarea. 2) În procesul de vinificare, ullage se referă la completarea cu vin a spaţiului eliberat prin evaporarea vinului din butoaie.
Uşa cramei: termen din jargonul specific lumii vinului, desemnează zona din cramă unde are loc vânzarea directă de vinuri.
Mulțumiri prietenului nostru, somelierul Sergiu Nedelea, care ne-a pus la dispoziție acest mic dicționar, publicat în premieră în „Caiet de Somelier”, suportul de curs al școlii sale de somelieri (www.curssomelier.ro).