Această proprietate legendară este considerată de foarte mulți specialiști ca fiind responsabilă pentru producerea celor mai bune vinuri din lume. Bineînțeles, după umila mea părere, este aproape imposibil să poți considera un vin anume ca fiind “cel mai bun”, pentru că există o multitudine de factori subiectivi într-o astfel de analiză. După cum vom vedea ceva mai încolo, sunt însă două elemente-cheie care au dus la o asemenea concluzie. Dar, mai întâi, vă propun să ne întoarcem puțin în timp…
Scurtă istorie
Începuturile acestui chateau pot fi plasate undeva prin secolul al XIV-lea și, cum era de așteptat, sunt sinonime cu prezența celebrului turn care a devenit o adevărată emblemă pentru Latour. Nu voi insista asupra acestor începuturi destul de tulburi; voi aminti doar faptul că acest turn a avut un rol destul de important în timpul Războiului de 100 de ani și că ceea ce putem admira astăzi, nu este același edificiu construit în anul 1331. Oricum, cei mai mulți sunt de părere că actualul turn a fost construit folosindu-se materiale din cel original.
La începutul sec. al XVII-lea, Latour își crease deja o reputație consistentă în lumea vinurilor fine, mai ales pe piața din Anglia. Acest succes rapid nu a trecut neobservat. Alexandre de Segur, unul dintre cei mai mari proprietari de pământuri din Medoc, s-a căsătorit cu Marie-Thérèse de Clauzel și a adăugat Latour la zestrea sa deja de invidiat (acesta deținea și Chateau Lafite, printre altele). La moartea lui Alexandre, în 1716, proprietatea a trecut în mâinile fiului său, Marquis Nicolas-Alexandre de Ségur, cunoscut și drept Prince des Vignes (Prințul Viilor). Cu toate că Latour nu s-a bucurat de un “management” grozav în această perioadă, vinul casei era exportat la scară largă, în special în Anglia; de asemenea, s-a bucurat și de aprecierea unui celebru iubitor de vinuri, Thomas Jefferson, pe atunci ambasadorul Statelor Unite în Franța.
Secolul al XIX-lea a reprezentat o perioadă revoluționară, dar și un dezastru pentru Bordeaux. Practicile în viticultură s-au îmbunătățit dar, în același timp, au apărut și diversi factori distructivi pentru vița-de-vie: boli, mană și, desigur, infama Phyloxera. S-a trecut la o selecție mai atentă a butașilor, iar soiurile mai slab calitative au fost eliminate în favoarea mai rezistentului Cabernet Sauvignon. Au existat și câteva încercări timpurii de îmbuteliere la proprietate (mis en bouteille au Chateau). Vinurile au câștigat o reputație superioară, au fost vândute la prețuri bune și, în consecință, Chateau Latour a fost ridicat la rangul de premier grand cru classe, în urma clasificării din 1855. Această perioadă de evoluție în plan calitativ a fost întreruptă de apariția filoxerei, cu care Chateau Latour s-a confruntat pentru prima oară în anul 1880. Abia după anul 1920, întreaga podgorie a fost replantată. În ciuda acestor factori negativi, este lăudabil faptul că s-a raportat o menținere a calității vinului în toată această perioadă neagră.
Abia în anul 1962, familiile Beaumont și Courtrivon au vândut o mare parte din acțiunile proprietății către Pearson & Sons și către comercianții Pearson & Sons, din Bristol. Această mișcare a deschis o nouă eră pentru Latour, marcată de cercetare și investiții, prin numirea ca manageri a lui Henri Martin (de la Chateau Gloria) și a lui Jean-Paul Gardère. Plantația de vie a fost extinsă, înlocuită pe alocuri și au fost achiziționate noi cuve de inox cu temperatură controlată. În ciuda acestor investiții considerabile, Chateau Latour a nimerit în mainile celor de la Allied Lyons în 1989, iar în 1993 a trecut sub managementul miliardarului francez François Pinault. Având drept proprietar unul dintre cei mai bogați oameni din lume, Latour a beneficiat în mod natural de avantajele unei asemenea situații, mai ales în termeni de investiții financiare. Pinault i-a încredințat lui Frederic Engerer cu managementul de zi cu zi al proprietății; iar acest duo dedicat a fost responsabil pentru îmbunătățirile continue care continuă până azi la Chateau Latour.
Vinul
Plantațiile cu vie ale Chateau Latour acoperă o suprafață de circa 78 de hectare, în comuna Pauillac din Bordeaux. Cum este de așteptat în cazul acestei zone, soiul Cabernet Sauvignon este dominant (80%); Merlot deține 18% din totalul plantațiilor și poate fi găsit acolo unde predomină solul argilos; soiurile Cabernet Franc și Petit Verdot dețin și ele în jur de 2%.
După selecția extrem de riguroasă a strugurilor, este produs așa numitul grand vin – Chateau Latour. Acesta reprezintă un cupaj de circa 75% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, iar restul Petit Verdot și Cabernet Franc. Ca de obicei, procentele de mai sus pot varia destul de mult, în funcție de condițiile specific fiecărei recolte. Se produc anual în jur de 18 000 de cutii de grand vin (din nou, numarul variază în funcție de tipicul anului). Următorul vin din gama Latour este Les Forts de Latour, introdus in anul 1966, un cupaj tipic de 70% Cabernet Sauvignon și 30% Merlot; circa 11 000 de cutii din acest vin sunt produse anual. Deși este considerat un vin secundar, această descriere nu este în intregime corectă. Strugurii folosiți pentru producerea Les Forts de Latour sunt recoltați mereu din aceleași zone al podgoriei; rezultă astfel un vin distinct, obținut dintr-un set bine delimitat de butași și definit de un terroir specific, nefiind un banal recipient pentru fructul respins pe motive de calitate inferioară. De altfel, Les Forts poate produce lejer vinuri de nivel grand cru classe, mai ales în anii favorabili. Există și un al treilea vin produs aici și vândut sub numele generic de Pauillac de Latour; acesta este obținut din vițe tinere, aflate în afara L’Enclos (zona de plantații din jurul proprietății).
După selecție, vinurile sunt cupajate înainte de fi maturate în baricuri de stejar, pentru o perioadă de 18 luni. Pentru Latour sunt folosite doar butoaie noi, iar pentru Les Forts se folosește un amestec 50/50 de baric nou și vechi de un an de zile.
Pentru mulți, Chateau Latour este liderul celor mai cunoscute vinuri din Bordeaux și chiar ale lumii. De unde această concluzie, care pare una extrem de subiectivă? Ei bine, totul ține de constanța în calitate a proprietății în cauză. Punctul său forte stă în capacitatea de a produce vinuri foarte bune și în anii mediocri de recoltă. Acesta este un avantaj mai ales pentru iubitorii vinului, care nu au posibilitatea financiară de a achiziționa un Latour produs în ani foarte buni. Dacă nu mă credeți, dați un search pe google și minunați-vă la ce tarife se poate cumpăra un Latour din 1961, 1982, 1990, 2000 sau 2005. Chiar și Les Forts de Latour este o soluție, ținând cont că în anii foarte buni poate depăși multe vinuri cru classe mult mai bine văzute. Chateau Latour este cunoscut și ca un vin cu o capacitate fenomenală de învechire; mulți degustători au remarcat starea excelenta în care se află vinuri produse în legendarele recolte din anii 1899, 1900, 1928 sau 1945. Toate aceste elemente au contribuit, în timp, la descrierea Latour ca fiind “cel mai bun” vin din lume.