În ultima vreme, discuţiile cu privire la necesitatea punctării vinurilor au atins cele mai înalte culmi. Atâtea gusturi în materie, atâtea păreri, cum este şi normal. Vedeţi, acesta este unul dintre principalele motive pentru care fug de puncte. Nu am agreat niciodată ideea de a ataşa o banală cifră, la sfârşitul unei note de degustare.
Dar acum nu doresc să-mi înşir toate gândurile personale despre sistemele de punctaj. Tot căutând poveşti interesante, am dat peste ceva care m-a cam lăsat mască.
Personajul principal este, din nou, Robert Parker Jr. Chiar dacă nu mă încântă deloc sistemul său de notare, am un respect deosebit pentru opiniile sale. Până la urmă, încă a rămas cel mai influent critic de vin, nu vreun neica nimeni din Galaţi. Totuşi, de-a lungul carierei sale, mister Parker a avut şi momente în care a dat cu bâta în baltă, uneori la modul sălbatic. Atât în ceea ce priveşte unele vinuri analizate, cât şi anumite situaţii în care a riscat să îşi piardă orice urmă de credibilitate.
Şi astfel ajungem la povestea cu pricina. Pe de o parte, îl avem pe legendarul guru din Maryland. De cealaltă parte avem un vin celebru, Chateau de Beaucastel. Anul 2007. La momentul lansării campaniei en primeur, s-a anunţat cu surle şi trâmbiţe că Parker a notat vinul respectiv. Dar, staţi puţin, surpriză: avocatul nostru nici nu a gustat vinul, asta chiar după spusele sale! Păi şi atunci, ne întrebăm, de unde a apărut nota respectivă? După spusele aceluiaşi Parker, se pare că totuşi a degustat ceva; în speţă, vinuri din cele 13 soiuri individuale ce intră în componenţa finală a produsului finit. Asta înainte ca asamblajul final să fie realizat. Şi uite aşa, Chateau de Beaucastel 2007 a fost binecuvântat cu un scor preliminar de 93-95 pct, fără ca vinul sa fie încă născut.
Curat-murdar, coane Parker, nu am ce zice. Cred că vânătorii de puncte sunt foarte mândri de astfel de practici. Oameni buni, încercaţi să cumpăraţi vin, nu puncte. Astfel se pierd în ceaţă multe vinuri care merită atenţia voastră, dar al căror singur ghinion este acela de a nu avea ataşat un scor de 90+ în dreptul lor.
Producătorii sau importatorii interesați să intre în concursul vinurilor ”la cutie” s-au putut înscrie în competiție până la data de 31 ianuarie, iar data limită pentru primirea probelor pentru ediția de anul acesta a fost 7 februarie 2020.