Vinuri

File din istoria vinului: 1988 Chateau La Lagune (Haut-Medoc)

Fac ce fac, şi tot la Bordeaux mă ȋntorc de fiecare dată atunci când mă năpădeşte melancolia. Adevărul este că, indiferent de cât ȋncearcă unii, este foarte greu să ajungi la nivelul de plăcere pe care ţi-l poate oferi o sticlă de Bordeaux matur. Este un cu totul alt univers.

Chateau La Lagune a reprezentat mereu o opţiune excelentă pentru cei care doresc să iasă din stratosfera dominată de zone cru classe precum Pauillac, St. Julien sau St. Estephe. Este unul dintre cele trei nume din Haut-Medoc, care au reuşit să prindă clasificarea din 1855 (celelalte fiind Cantemerle şi Belgrave). De regulă, Haut-Medoc este o zonă aglomerată cu foarte multe vinuri cru bourgeois, nu foarte consistentă la nivel de “terroir”, aşa că prezenţa acestor trei suspecţi ȋn clasificarea cru classe a fost oarecum o surpriză. Ȋntre noi fie vorba, La Lagune este de departe numele care a meritat şi ȋnca merită prezenţa ȋn “elita”din Bordeaux.

1988 a fost un an oarecum ciudat şi ȋncă trecut cu vederea printre amatorii de Bordeaux. Marele lui ghinion a fost că au urmat două recolte excepţionale, 1989 şi 1990. Iar 1988 a căzut imediat ȋn uitare. Chiar dacă nu intră ȋn categoria “excepţional”, acest an poate oferi mari surprize ȋn continuare, dovedindu-şi cu multe ocazii rezistenţa ȋn timp. Dacă sunteţi ȋn căutarea unui Bordeaux “clasic”, rafinat, rasat şi cu un caracter destul de reţinut, atunci vă recomand din toată inima un 1988 al unui producător bun din regiune.

Acest La Lagune a fost o ȋncântare pentru sufleţelul meu. Chintesenţa a ceea ce ȋnseamnă un Bordeaux matur impecabil a fost de găsit ȋn această sticlaă. Un vin complet din toate punctele de vedere; structură impecabilă, supleţe, echilibru, eleganţă dar şi forţă brută, toate cuprinse ȋntr-un ansamblu de o precizie milimetrică. Ca ȋn foarte multe cazuri, totul se reduce la nivel textural cu astfel de vinuri; simţi că totul se leagă fără cusur şi oferă acea plăcere naturală, pe care eu o caut mereu ȋn orice sticlă. Din păcate, nu o găsesc foarte des, mai ales ȋn zilele noastre.

Ȋncă o dată, La Lagune rămâne unul dintre cele de ȋncredere cru classe-uri din Medoc şi, din fericire, ȋncă de găsit la preţuri umane.