Vinuri

Vinuri româneşti impresionante: Nachbil Pinot Noir 2008

Atunci când ma gândesc la Pinot Noir autohton, sunt foarte puține exemplare pe care le-aș incadra în această categorie selectă. Am tot scris și vorbit despre soiul cu pricina pe meleagurile noastre și despre cum înțeleg mulți vinificatori să îl abordeze, așa că nu voi mai insista pe acest aspect.

Una dintre marile excepții de la regulă a fost și încă mai este un Pinot superb de la Nachbil, produs al unei excelente recolte 2008 în Beltiug. Am încercat acest vin de mai multe ori de-a lungul anilor și nu a dezamăgit niciodată. Nu avem de-a face doar cu o tipicitate ca la carte, ci și cu o licoare care a dat dovadă de o surprinzătoare rezistență în timp.

Astfel că în aceste vremuri grele de carantină, am avut șansa de a intra în posesia unei sticle ciudate, mai exact o miniatură de 0,375 l și colac peste pupăză, sigilată cu screw cap. Din câte am înțeles, este vorba de o serie dedicată sistemului hotelier, așa că lipsa din piața tradițională este logică. Cum s-a prezentat vinul? Ei bine, foarte mult peste așteptări. Culoare extrem de sănătoasă, cu aproape nici o urmă de maturitate. Cireșe negre proaspete, aluzii de zmeură, pielărie și săgeți condimentate. Echilibrat, rotund, surprinzător de proaspăt la nivel gustativ, cu o structură intactă, după aproape 12 ani de viață. De altfel, dacă aș fi servit așa ceva în orb, sunt convins că nimeni nu ar fi ghicit vârsta vinului.

Sunt convins că și norocul a prezentat un rol decisiv în această poveste, dar acestea sunt regulile jocului. Până la momentul în care scriu aceste rânduri, a fost cea mai plăcută surpriză a anului curent.