EditorialVinuri

Surprize plăcute de la…Alira

De fiecare dată când am avut ocazia, mi-am exprimat dezamăgirea faţă de acest producător. Bineînţeles, este în primul rând o chestiune care ţine de gusturi şi preferinţe personale. Pur şi simplu, nu agreez defel stilul casei, cu tone de fruct supra copt, care acoperă orice urmă de personalitate a soiului. A se nota faptul că mă refer, în primul rând, la vinurile roşii produse aici.

Mă rog, nu cu mult timp în urmă, cei de Alira s-au hotărât să arunce pe piaţă ultimele ediţii disponibile pentru Sauvignon Blanc şi Rose. Şi trebuie să recunosc faptul că am fost chiar impresionat de performanţa acestora.

Sauvignon Blanc este un vin care contrastează din toate punctele de vedere cu stilul extrem afişat de exemplarele roşii ale casei. Dacă vă aşteptaţi să daţi peste un SB greoi, plin de fruct exotic şi corpolent in stil New World, nu veţi avea parte de aşa ceva. Intensitatea este medie, cu mult soc şi grapefruit în prim plan; textura este destul de light şi suplă, cu un final citric, tonic şi revigorant. Surprinzător de bine judecat şi echilibrat. Bine răcit, va fi companionul perfect al zilelor toride care ne aşteaptă în această vară.

Voi încheia cu o menţiune specială pentru Alira Rose, un alt exemplar care iese din canonul autoimpus al producătorului. Nesperat de natural în exprimare, cu fructe roşii proaspete, pepene şi grapefruit. Foarte uşor de băut, fluid, corpolenţă light spre medie şi un final citric ce provoacă o poftă instantanee de mâncare. Din punctul meu de vedere, acest rose ar putea juca perfect un rol de aperitiv şi mă bucur că se continuă cu această abordare uşor atipică.