Vinuri

File din istoria vinului: 1975 Chateau Saint Pierre Sevaistre (Saint-Julien)

Cu ceva timp în urmă, am avut ocazia să încerc unul dintre cele mai bune vinuri din Bordeaux, pe care le-am băut vreodată. În această afirmaţie, un rol extrem de important l-a jucat raportul dintre vârsta înaintată a vinului şi starea excelentă în care l-am găsit.

Chateau Saint Pierre a fost (şi încă mai este, din punctul meu de vedere), un cru classe foarte des trecut cu vederea. Cu toate acestea, mulţi consideră că este unul dintre cele mai constante vinuri la nivel calitativ, dintre cele care au fost introduse în clasificarea de la 1855. Cu toate că preţurile au crescut semnificativ în ultimii ani, recoltele mai vechi încă mai pot fi găsite la tarife decente. Tot ce trebuie să faceti este să căutaţi şi să beneficiaţi de un dram de noroc.

Din momentul în care am turnat vinul în pahar, mi-am dat seama că voi avea parte de o bestie. Culoare ireal de sănătoasă şi de “adâncă”, un rubiniu impecabil de întunecat şi doar o foarte vagă bordură cărămizie. Primele impresii olfactive au venit din sfera animală dar, după câteva minute, acestea au zburat pe fereastră. A urmat o serie mitraliată de fructe negre mature, mentol, tutun aromat de pipă, cutie de lemn, liquorice, piele tăbăcită şi mină de creion. Pe scurt, cam tot ce poate oferi mai bun un Bordeaux matur de clasă. Gustativ, am fost lăsat complet în offside; o evoluţie liniara şi extrem de compactă, o concentraţie betonată de fruct negru, o structură oţelita şi intactă. Aciditatea se îmbină perfect cu taninurile încă ferme, totul culminând cu un final lung, suplu şi impecabil de bine definit şi închegat.

La final, nu am putut să nu îmi imaginez cum a arătat acest vin în tinereţe. Judecând sticla de care am avut parte, consider că acest Saint Pierre înca se afla pe un platou de maximă exprimare. Şi a părut că mai poate rămâne aici destui ani de acum încolo. Bineînţeles, am avut şi mult noroc întâlnind o sticlă aflată într-o stare perfectă de conservare. Oricum, tot acest complex fericit de împrejurări mi-a oferit şansa de a mă bucura de un vin superb, care îmi va rămâne multă vreme întipărit în memorie.