Dicționarul Vinului

LIMBAJUL VINULUI: Litera E

Lumea vinului își are termenii, limbajul propriu. Fie că vorbim despre cuvinte folosite spre a descrie caracteristicile unui vin, fie că ne referim la acele sintagme pe care cunoscătorii – și nu numai, le utilizează pentru a exprima diferite situații sau aspecte din industria vinului, o explicare a noțiunilor importante legate de acest domeniu se impune ca un demers publicistic destinat celor care doresc să cunoască toate subtilitățile unei lumi aparte.
Cele două seturi de termeni fac referire, pe de-o parte, la poezia licorii, pe de cealaltă parte, la povestea tehnologică.
Dicționarul vinului de la A la Z continuă astăzi cu termenii care încep cu litera E.

POEZIA LICORII

Echilibrat. Un vin echilibrat este acela care îşi pune în valoare toate componentele – taninuri, aciditate, alcool şi zaharuri – într-o manieră în care nu se poate spune despre unul dintre atribute că ar domina ansamblul.

Elegant. Termenul „elegant” este folosit pentru vinuri fine, cu arome subtile, bine echilibrate.

Expansiv. Vinul expansiv este un vin promiţător, aproape „mare”, la pragul de sus al zonei de vin accesibil.

Expresiv. Vinul expresiv este un vin cu arome clare şi gust definit, cu un început de complexitate.

Extractiv. Vinul extractiv este un vin cu arome de fruct concentrate și corp dens, obţinute în urma contactului cu pieliţele boabelor. Aceste vinuri nu se consumă tinere.

POVESTEA TEHNOLOGICĂ

Eau-de-Vie. (fr. apa-vieţii). Eau-de-Vie reprezintă denumirea pentru o băutură spirtoasă provenită din struguri (brandy, Cognac, Armagnac, grappa). În diverse provincii, poate fi folosit, pe plan local, pentru alte distilate de fructe.

Eiswein. Este vinul produs din struguri îngheţaţi (eng. ice wine). Gerul participă la deshidratarea strugurilor, crescând astfel concentraţia de zaharuri din must. În consecinţă, cele mai multe Eiswein sunt demidulci şi dulci.

Élevé en fûts de chêne. Indicaţia „Élevé en fûts de chêne” apare pe etichetele franceze, desemnând vinuri „maturate” în butoaie de stejar.

En primeur. Sintagma „en primeur” denumește un sistem de negociere a preţului vinului prin organizarea de degustări de vinuri proaspete (din recolta ultimului an, de obicei), cu luni sau ani înainte de lansarea oficială a vinului pe piaţă.

Entry-level. Un vin entry-level este cel mai ieftin vin din portofoliul unui producător, plasat de obicei în zona vinurilor populare.

Enzima. Proteină creată de drojdii, enzima acţionează ca un catalizator biochimic în dezvoltarea vinului sau chiar a strugurilor. Fără enzime, de exemplu, boabele de strugure nu ar putea fixa zahărul, iar vinul nu ar dezvolta arome.

Esteri. Compuşi aromatici care se formează în timpul fermentaţiei, maturării şi învechirii la sticlă a vinului. Esterii contribuie decisiv la aroma vinului.

Estufagem. Termenul portughez „Estufagem” se folosește pentru procesul de încălzire a vinurilor de Madeira în cuptoare (estufas), după care sunt răcite, pentru a se obţine textura şi aromele specifice.

Extract. Un extract reprezintă totalul substanţelor conţinute de vin, cu excepţia apei, acizilor, zaharurilor şi alcoolilor, măsurat drept cantitatea de substanțe uscate rămase după evaporarea celorlalte componente. Un extract mai mare înseamnă un corp mai solid şi un plus de culoare.

. Când se vorbește despre un vin Extra dry se face referire la un vin spumant cu o cantitate foarte mică de zahar residual.

Mulțumiri prietenului nostru, somelierul Sergiu Nedelea, care ne-a pus la dispoziție acest mic dicționar, publicat în premieră în „Caiet de Somelier”, suportul de curs al școlii sale de somelieri (www.curssomelier.ro).