Dicționarul Vinului

LIMBAJUL VINULUI: Litera B

Lumea vinului își are termenii, limbajul propriu. Fie că vorbim despre cuvinte folosite spre a descrie caracteristicile unui vin, fie că ne referim la acele sintagme pe care cunoscătorii – și nu numai, le utilizează pentru a exprima diferite situații sau aspecte din industria vinului, o explicare a noțiunilor importante legate de acest domeniu se impune ca un demers publicistic destinat celor care doresc să cunoască toate subtilitățile unei lumi aparte.

Cele două seturi de termeni fac referire, pe de-o parte, la poezia licorii, pe de cealaltă parte, la povestea tehnologică.

Dicționarul vinului de la A la Z continuă astăzi cu termenii care încep cu litera B.

POEZIA LICORII

Bătrân / îmbătrânit. Un vin bătrân sau îmbătrânit înseamnă un vin care a fost prea mult timp învechit la sticlă, cu aromele de fruct dispărute, care se prezintă subţiat, eventual oxidat; vinul bătrân sau îmbătrânit este trecut de palierul optim de consum.

Biscuit. Aroma de biscuit este tipică pentru spumantele albe dominate de Pinot Noir, unde primele senzaţii olfactive sunt cele de drojdie şi de aluat.

Brânză. Aroma de brânză este caracteristică spumantelor din Champagne și apare (subtil, nu dominant), după perioade lungi de învechire. Aroma de brânzeturi, dublată de un iz de nuci (tip gouda) se datorează transformării unei mici cantităţi de acid butiric în butirat de etil.

Buchet. Buchetul reprezintă straturile succesive de arome, percepute pe măsură ce vinul se „deschide” prin oxigenare şi prin creşterea treptată a temperaturii.

POVESTEA TEHNOLOGICĂ

Bacterie acetică. În vin, bacteria acetică este aceea care provoacă descompunera alcoolului şi transformarea vinului în oţet.

Baric. (Din fr. barrique) Baric este denumirea dată acelui butoi fabricat din lemn de stejar, cu o capacitate de 225 de litri (echivalentul a 300 de sticle sau a 24 de cutii x 12 sticle). Pentru alte tipuri de butoaie, cu alte capacităţi sau fabricate din alte esenţe, se recomandă evitarea termenului „baric”.

Balthazar. Sticla de vin Balthazar are o capacitate de 12 litri, adică echivalentul a 16 sticle de 0,75l.

Beerenauslese. Termenul german Beerenauslese desemnează aproximativ un vin „din boabe selecţionate”.

Bentonită. Substanţa bentonită este folosită frecvent pentru limpezirea vinului.

Bereich. Districtul Bereich se află în cadrul unei regiuni vitivinicole (Anbaugebiet) și este divizat, la rândul său, în podgorii (Grosslagen).

Blanc de Blancs. Blanc de Blancs este un vin alb, deseori spumant, obţinut doar din struguri albi.

Blanc de Noirs. Vin alb, deseori spumant, Blanc de Noirs este obţinut din struguri roşii, foarte frecvent Pinot Noir.

B.O.B. Acronimul B.O.B. prescurtează termenul englez „Buyer’s Own Brand” și se referă la o etichetă proprie a unui restaurant sau a unui comerciant de vin.

Bodega. Termenul spaniol pentru cramă este bodega. Este folosit deseori şi pentru a desemna un loc în care se vând băuturi alcoolice.

Bota. Butoiul Bota este folosit pentru maturarea de Sherry și are o capacitate între 600 şi 650 de litri.

Bottle shock. Bottle shock se poate traduce aproximativ prin sintagma „vin în şoc”. Bottle shock este o afecţiune temporară a vinului, legată de obicei de disocierea aromelor la vinurile proaspăt îmbuteliate sau care au fost transportate pe distanţe lungi. De obicei, Bottle shock dispare de la sine în câteva zile. Termenul a fost popularizat de filmul omonim, care relatează povestea Marii Degustări de la Paris.

Botrytis cinerea. Este un mucegai sau putregai nobil. Botrytis cinerea este mai precis o ciupercă hidrofilăm care extrage apa din struguri fără a afecta compoziţia mustului. Acţiunea acesteia are drept rezultat obţinerea de must mai bogat în zaharuri şi, în consecinţă, de vinuri dulci, cu aromă specifică.

Bretanomices. Defect al vinului produs de bacteria Bretanomices, care dă un miros specific.

Brix. Brix-ul reprezintă o unitate de măsură pentru cantitatea de zaharuri din vin.

Brut. (Termen folosit la vinurile spumante). Un vin brut este foarte sec, cu o treaptă mai sec decât extra-dry.

Mulțumiri prietenului nostru, somelierul Sergiu Nedelea, care ne-a pus la dispoziție acest mic dicționar, publicat în premieră în „Caiet de Somelier”, suportul de curs al școlii sale de somelieri (www.curssomelier.ro).