Vinuri

VINURI FALSIFICATE – găsite ÎN DEPOZITE DIN ROMÂNIA! De unde provin CANTITĂȚILE CONFISCATE!

Vinuri falsificate, confiscate de autorități în urma unui control masiv! Cantitățile neconforme au fost găsite în depozitele unor distribuitori din Buzău, Galați și Neamț, iar vinul confiscat provine în totalitate din Bulgaria.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a controlat și a verificat calitatea şi conformitatea tuturor vinurilor existente pe piaţă. În urma controalelor, au fost descoperite unele loturi provenite din Bulgaria, care s-au dovedit a fi falsuri, în depozitele unor distribuitori din judeţele Buzău, Galaţi şi Neamţ. S-a dispus retragerea de la comercializare a unei cantități de 29.174 de litri de vin falsificat și s-au dat sancțiuni contravenționale în valoare de 80.000 lei.

Pentru identificarea unor eventuale fraude, probele au fost trimise pentru efectuarea de analize izotopice, specifice identificării prezenţei apei exogene, respectiv a prezenţei alcoolului etilic de altă natură decât cel obţinut prin fermentarea naturală a strugurilor. Probele au fost analizate de către Laboratorul de Spectrometrie de Masă, Cromatografie şi Fizica Ionilor din cadrul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare Cluj Napoca”, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.

Rezultatele au confirmat prezența apei exogene și a alcoolului de altă origine decât cel provenit din fermentația mustului de struguri (vin pichet) ceea ce reprezintă elementele infracțiunii de falsificare a vinurilor, conform Legii viei și vinului 164/2015.

În urma acestor neconformități depistate, s-au aplicat următoarele măsuri:
• Retragerea de la comercializare a unei cantități de 29 174 l vin falsificat
• Acordarea de sancțiuni contravenționale în valoare de 80 000 lei
• Sesizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în vederea aplicării legislației fiscale
• Sesizarea IGPR – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, în vederea efectuării cercetărilor de specialitate.

În baza protocolului de cooperare și a Planului comun de acțiune între MADR și ANAF pentru verificarea legalității desfășurării activităților de producție și comercializare în domeniile produselor viticole, se monitorizează toate loturile de vin de masă provenite din Bulgaria. Piața vinurilor din România este recunoscută ca o piață care oferă consumatorilor produse de foarte bună calitate și diversitate, iar Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are obligația de a proteja acuratețea și prestigiul vinurilor românești”, se mai arată în comunicatul MADR.