Vinuri

Cocktailuri cu vin și spumante: 7 rețete legendare, plus una exclusivă pentru SuperVinuri.ro

Foto: alushlifemanual.com

Cocktailurile pe bază de vin sau spumant sunt răcoritoare, aromate și slab alcoolizate, reprezentând băuturi extraordinare de savurat, mai ales în zilele caniculare. Amestecul de prospețime, savoare și culoare duce cu gândul instant la vacanță și creează bună dispoziție.

SuperVinuri.ro a făcut o listă de rețete pe care să o aveți la îndemână atunci când vreți să vă pregătiți acasă un cocktail cu vin ca un răsfăț de vară  – câteva „clasice legendare” care nu se demodează niciodată și care, chiar și după 100 de ani de la inventarea lor, fac furori în toată lumea!

În alcătuirea listei de cocktail-uri de vin sau spumant, ne-a ajutat Roxana Marin, bartender, care în plus, ne-a povestit despre istoria lor și curiozități legate de fiecare. Ba chiar am încercat împreună și o cronologie aproximativă a lor. Așa că împușcați doi iepuri dintr-un foc: învățați să le pregătiți și voi acasă ca un barman adevărat și vă îmbogățiți cultura generală!

  • Cocktailuri cu vin sau spumant: French 75, un “boost de energie” cu nume de tun, inventat în timpul primului război mondial
  • Cocktailuri cu vin sau spumant: Mimosa, cocktailul de la Ritz
  • Cocktailuri cu vin sau spumant: Bellini, un „clasic modern”, denumit după pictorul Bellini
  • Cocktailuri cu vin sau spumant: Kir Royal, „băutura prieteniei” cu Aligote și lichior de coacăze 
  • Cocktailuri cu vin sau spumant. Băuturi tip spritz: Aperol Spritz  
  • Cocktailuri cu vin sau spumant. Băuturi tip spritz: versatilul Hugo încă rămâne în trend 
  • Cocktailuri cu vin sau spumant. Cea mai bună rețetă de Sangria
  • Joy of Summer, un cocktail cu vin, rețetă furnizată exclusiv pentru SuperVinuri.ro

Cocktailuri cu vin sau spumant. French 75: “boost de energie” cu nume de tun, inventat în timpul primului război mondial

Frech 75 este unul dintre cele mai vechi cocktailuri, de peste 100 de ani, însă rămâne mereu actual datorită aromei sale dulce-acrișoare și tentei refreshing care îl fac potrivit pentru orice moment al zilei, fiind slab alcoolizat. ”Pentru că are șampanie și este servit în acest pahar elegant, tip flută, se potrivește bine la începutul unei cine romantice”, spune Roxana.

Ingrediente pentru un cocktail French 75

  • Gin 30 ml
  • Fresh de lămâie 15 ml
  • Sirop de zahăr 15 ml
  • Șampanie 100 ml
  • Garnish: coajă lungă de lămâie
  • Pahar: flută

Cum se prepară un cocktail French 75

Shake & Fine Strain + Top. Mai precis, se amestecă bine într-un shaker toate ingredientele, mai puțin șampania. Se pun în pahar și se toarnă deasupra șampania. Se garnisește băutura cu coajă de lămâie.

Știați că? French 75 a fost creat în timpul primul război mondial (1915) de Harry MacElhone, la barul său american din Paris, Harry’s New York Bar. A fost denumit astfel după un tun folosit de armata franceză – Canon de 75, simbolul al luptei împotriva Germaniei. Analogia dintre cele două? Se spunea că, după ce luai o înghițitură din cocktail, îți dădea un boost, exact cum dă o lovitură de tun.

Cocktailuri cu vin sau spumant. Mimosa, cocktailul de la Ritz

O explozie de culoare și gust, luminos și efervescent, acest cocktail este asociat cu buna dispoziție, cu „sărbătoarea”. Sucul de portocale se poate combina cu șampanie sau cu vin spumant. Opțional, pentru un plus de aromă, se poate adăuga lichior Grand Marnier.

Ingrediente pentru un cocktail Mimosa

  • Vin spumant / Șampanie 90 ml
  • Suc de portocale proaspăt stors 45 ml
  • Lichior de portocale Grand Marnier 15 ml
  • Garnish: felie de portocală
  • Pahar: flută

Cum se prepară un cocktail Mimosa

Build. Se toarnă în pahar lichior de portocale, apoi suc de portocale și la final, spumantul. Se decorează cu feliuță de portocală.

Curiozități despre Mimosa, faimosul cocktail cu șampanie

Una dintre cele mai cunoscute variante ale apariției cocktailului Mimosa este aceea că ar fost inventat în Paris, la Ritz, în 1925, de legendarul barman Frank Meyer, pe care Hemingway îl numea: „mixolog, psiholog, maestru de ceremonii, confident și prieten.“ Ulterior, ar fi devenit băutura oficială a hotelului Ritz.

O altă versiune arată că ar fi fost creat în San Francisco de nimeni altul decât Sir Alfred Hitchcock prin 1940, ceea ce a ajutat la popularizarea lui în USA.

Indiferent de istorie, însă, ce este cert e că numele lui provine de la o floare de culoare galben orange, populară în grădinile fanceze. De aceea, prima variantă a poveștii acestui cocktail pare mai credibilă.

Cocktailuri cu vin sau spumant. Bellini, un „clasic modern”, denumit după pictorul Bellini

Cât încă mai este sezonul piersicilor, ar fi păcat să nu încercați acest cocktail fresh, deopotrivă vibrant, de la efervescența spumantului, și catifelat, de la textura piersicilor. „Este greu să nu îți placă acest amestec dat de aroma minunată a fructelor și perlajul tipic de prosecco”, spune Roxana.

Asociația Internațională a Barmanilor clasifică acest cocktail drept un „clasic modern”. Rețeta inițială pentru Bellini folosea piersici proaspete, iar după ce producția de piure de piersici a început să ia amploare, au apărut variații de rețete.

Roxana ne propune o rețetă îmbogățită, dar îl puteți prepara fie și numai cu prosecco – 3/4 și piure de piersici – 1/4.

Ingrediente pentru un cocktail Bellini

  • Piure de piersici 60 ml
  • Lichior de piersici 10 ml
  • Suc de lămâie proaspăt stors 7,5 ml
  • Prosecco 60 ml
  • Garnish: felii proaspete de piersică
  • Pahar: flută

Cum se prepară un cocktail Bellini

Shake + Top. Mai precis, se amestecă toate ingredientele într-un shaker. Se toarnă în pahar și se garnisește cu o felie/felii de piersică.

Știați că? Bellini a fost inventat în 1934 de Giuseppe Cipriani, fondatorul barului Harry din Veneția, Italia (și cel care a inventat și carpaccio, de altfel). A fost denumit, astfel, în cinstea pictorului italian renascentist Guiovanni Bellini, pe care Giuseppe îl admira, având tablouri de-ale lui în bar.

Băutura era, inițial, o specialitate de sezon la barul lui Harry, dar nu peste mult timp, avea să devină populară, ajungând să fie preparată inclusiv în New York și în întreaga lume.

Cocktailuri cu vin sau spumant. Kir Royal – „băutura prieteniei” cu Aligote și lichior de coacăze 

Eleganța și rafinamentul tipic francez descriu acest cocktail născut după al doilea război mondial, în Dijon – Burgundia. Este dintre cele mai simple cocktailuri-aperitiv cu vin, dar printre cele mai populare, preparat doar din vin alb și lichior de coacăze negre (Creme de cassis).

Francezii îl fac cu vin Aligote, dar puteți folosi orice vin alb sec sau demisec. În secolul 19, era cunoscut ca „blanc de cassis”, iar lichiorul de coacăze se punea în proporție de 1/3.

În prezent, Asociația Internațională a Barmanilor recomandă un conținut de 1/9 de lichior.

Ingrediente pentru un cocktail Kir Royal

  • Vin alb, sec 120 ml
  • Lichior de coacăze negre (Creme de Cassis) 15 ml
  • Garnish: mure
  • Pahar: flută

Cum se prepară un cocktail Kir Royal

Se pune în pahar lichior de coacăze, deasupra se adaugă vin și se garnisește cu mure.

Curiozități despre Kir-ul Royal

Despre Kir se spune că a apărut pentru a spăla rușinea Burgundiei rămasă fără vinul roșu, confiscat de armata germană, în cel de-al doilea război mondial; locuitorii Burgundiei colorau vinul alb cu lichior de coacăze. Băutura avea să poarte numele primarului din Dijon, Felix Kir, pionier al ideii “oraşelor înfrăţite” din Europa. El  obişnuia să întâmpine delegaţiile cu un pahar din acest cocktail. De aceea se și numește „băutura prieteniei”.

Foto: alushlifemanual.com

Cocktailuri cu vin sau spumant. Băuturi tip spritz: Aperol Spritz, mereu pe val 

Am lăsat mai spre final, popularele Aperol Spritz și Hugo, care în bartending fac parte din categoria “spritz”, spune Roxana, dar fiind preparate cu spumante nu le putem omite.

Ingrediente pentru Aperol Spritz

  • Prosecco 75 ml
  • Aperol 50 ml
  • Apă minerală 25 ml
  • Garnish: feliuțe de portocale
  • Pahar de vin alb

Cum se prepară un Aperol Spritz

Se pun cuburi de gheață în pahar, se adaugă mai întâi prosecco, apoi Aperol și apă minerală. Se garnisește cu o feliuță de portocală care îi va sublinia buchetul citric.

Sțiați că? Aperolul a fost inventat de frații Barbieri în Italia, care moșteniseră o fabrica de băuturi voiau să creeze o nouă bautură. Au fost necesari 7 ani de experimente ca să se aungă la rețeta Aperolului. Lichiorul amărui de portocale a fost prezentat la un târg internațional în Padova în 1919. Datorită campaniilor publicitare care sugereau veselie, devine foarte popular, prinzând și în rândul femeilor, dar și al sportivilor, al oamenilor cu viață activă, având conținut scazut de alcool. Treptat, începe să fie combinat cu apă în Veneto, unde clasicul șpriț își are originea, de altfel. Reţeta pentru Aperol Spritz a fost introdusă în 1950 și a rămas neschimbată „3, 2, 1”: trei părţi prosecco, două părţi Aperol și o parte apă minerală.

Cocktailuri cu vin sau spumant. Băuturi tip spritz: versatilul Hugo, potrivit pentru orice moment al zilei 

Chiar dacă nu are o istorie în spate de așa mulți ani ca celelate cocktailuri enumerate aici, nu avea cum să lipsească din lista noastră popularul Hugo. Fresh, perlat, dulce acrișor, cu notele aromate, specifice florilor de soc, Hugo este versatil, potrivit pentru orice moment al zilei și printre cele mai cerute cocktailuri la terase.

Ingrediente pentru un cocktail Hugo

  • Cuburi de gheață
  • Prosecco 70 – 100 ml
  • Apă minerală 20 ml
  • Sirop de soc 30 ml
  • Garnish: 2 frunze de mentă, o feliuță de lime
  • Pahar mare de vin

Cum se prepară un cocktail Hugo

Se umple paharul cu cuburi de gheață. Se pune siropul de soc, se adaugă prosecco și apa minerală. Se decorează cu o feliuță subțire de lime și frunze de mentă.

Despre Hugo. Hugo a fost creat în 2005 de barmanul Roland Gruber ca variantă de înlocuit Aperol Spritz, la Sanzeno Wine and Cocktail Bar în South Tyrol, Italia. A câștigat rapid popularitate în Austria, Elveția, Germania și în întreaga Europă. Numele a fost ales întâmplător, la inspirația barmanului.

Foto:mycentraljersey.com

Cocktailuri cu vin sau spumant: Cea mai bună rețetă e Sangria

Și ultima, deși originea rețetei ei se pierde în istorie, nu avea cum să lipsească aici, îndrăgita Sangria, chiar dacă nu este un cocktail propriu zis. Diferă de cocktail pentru că, în localuri, se prepară în bucătărie și nu în fața clienților. Deasemenea, se face în boluri, și nu în mixere, și apoi, e turnată în pahare. Totuși este una dintre cele mai vechi și cunoscute băuturi pe bază de vin.

Ce vin să folosim și ce vin să nu folosim la Sangria

Rețeta traițională de Sangria în Peninsula Iberică are doar vin roșu (de la culoarea căruia își ia numele: sangre – sânge) și fructe. De regulă, acesta este vin de Rioja – Tempranillo -, care poate fi substituit, însă, cu alt vin roșu sec, cu aromă fructată. Nu e nevoie să fie unul scump.

De evitat, însă, vinurile vechi care sunt destul de dificil de mixat, cu arome mai pregnante, vinurile cu tanini puternici care pot da un gust astringent și vinurile cu buchet foarte complex (sunt, de obicei, mai scumpe și au arome care merită explorate mai bine singure).

Treptat, reteta a cunoscut variații, fiind completată cu apă minerală, suc de portocale și alte băuturi alcoolice – brandy, lichior. Ulterior, a apărut și varianta albă, preparată cu spumant spaniol – cava.

Ingrediente pentru Sangria

  • O sticlă de vin roșu, sec
  • O jumătate de portocală, fără coajă, tăiată cubulețe
  • O jumătate de măr, fără coajă, tăiat cubulețe
  • 3 – 4 lingurițe de zahăr brun
  • 3/4 ceașcă suc de portocale
  • 1/3 ceașcă brandy
  • Gheață
  • Garnish: fructe
  • Pahar: tip bol sau e vin

Cum se prepară Sangria

Se pun bucățelele de fructe și zahărul într-o carafă și se amestecă 30-40 de secunde cu un muddler sau cu o lingură de lemn. Se adaugă suc de portocale și brandy și se amestecă din nou o jumătate de minut. Se pue vinul roșu și se agită pentru a se încorpora bine. Se adaugă gheață la servire. Puteți pune ca garnitură feliuțe de portocale sau orice fructe vă plac.

Important! Doar băuturile preparate în Spania și Portugalia sunt etichetate ca Sangria, în restul țărilor, cei care o fac trebuie să se menționeze că băutura a fost preparată local și nu e rețeta originală. Acest lucru vine ca urmare a faptului că Uniunea Europeană a impus restricții privind etichetarea rețetelor tradiționale pentru a proteja produsele artizanilor.

Joy of Summer, un cocktail cu vin exclusiv pentru Supervinuri.ro

La final, vă dăm și un bonus, o rețetă preparată de Roxana și obținută în exclusivitate pentru Supervinuri.ro. Roxana spune despre acest cocktail exotic cu mango că are mare succes, fie că îl prepară ziua la un party la piscină sau seara la bar “Oriunde sunt invitată să îl prepar, devine rapid băutura preferată o oaspeților, mai ales la petreceri”, arată Roxana.

Ingrediente pentru un coktail Joy of Summer

  • Piure de mango 20 ml
  • Fresh lime 20 ml
  • Vin alb sec 50 ml
  • Top: puțin tonic
  • Garnish: felie de mango și piper negru măcinat
  • Pahar: burgundy

Cum se prepară un cocktail Joy of Summer

Shake + top. Se amestecă toate ingredientele în shaker, se pun în pahar, se adaugă tonic. Se garnisește cu felie de mango și piper negru măcinat.