10 sfaturi pentru ÎNVECHIREA VINULUI
Aveți câteva sticle de care vă e greu să vă despărțiți sau pentru care așteptați o ocazie specială? Ați început să cumpărați vinul care vă place în cantități mai mari, ca să nu vă treziți că a dispărut de pe piață înainte să vă puteți face o rezervă? Vi se pare că pivnița e un loc suficient de bun pentru a păstra aceste sticle?
Pentru începătorii într-ale colecționării de vinuri, iată câteva sugestii ale specialiștilor pentru păstrarea în condiții ideale a vinului, fie că e vorba de stocarea lui pe termen scurt sau lung.
1. Păstrați vinul la aceeași temperatură, de preferință între 11,5 și 14 grade Celsius. Aceasta este temperatura ideală pentru vinurile roșii, albe, spumante și fortifiate care, prin natura lor, se învechesc și evoluează. Este contraindicat să păstrați vinul într-o zonă caldă sau una cu fluctuații mari de temperatură. Nu vă lăsați păcăliți de aparențe: pivnița casei nu este un loc ideal, deși pare, așa că monitorizați atent temperatura pe parcursul anului.
2. Reglarea umidității este importantă dacă intenționați să păstrați vinurile timp de trei ani sau mai mult. Sticla de vin se poziționează întotdeauna culcată pe o parte, pentru a menține umedă pluta dopului. Însă acest aspect acoperă doar jumătate din ecuație – pentru depozitarea pe termen mai lung de 2-3 ani, este nevoie de o umiditate relativă constantă a mediului (între 65-75% ), astfel ca dopurile să nu se usuce. Dopul uscat permite trasferul de gaze între vin și mediu, cauzând oxidarea vinului. Pentru păstrarea umidității, se practică acoperirea podelei cu un strat de nisip și stropirea periodică a acestuia.
3. Vinul trebuie să stea foarte liniștit atunci când este pus ca să se învechească pentru perioade mai lungi. De altfel, o veche vorbă românească, des citată de regretatul Gheorghe Dinică, spune că în pivnița de vinuri trebuie să mergi tiptil și să vorbești în șoaptă, pentru a nu deranja vinul. Mișcarea constantă (vibrația frigiderului, de exemplu) sau mutarea sticlelor agită vinul, tulbură depozitele de săruri (sedimentele) și pot accelera maturarea sa. Vibrațiile frigiderelor alimentare, de asemenea, nu fac bine vinului, motiv pentru care frigiderele de vin au amortizoare speciale.
4. Este ok să păstrați vinul în frigiderul pentru alimente pentru perioade scurte. În cel mai rău caz, vinul nu va evolua: temperaturile mai scăzute pot încetini sau chiar pot stopa acest proces.
5. Dacă vă gândiți să achiziționați frigidere de vin sau un sistem de rafturi, alegeți o soluție de stocare cu o capacitate cel puțin cu 25% mai mare față de numărul sticlelor din colecția pe care o dețineți în prezent. Pe măsură ce pasiunea pentru vin devine mai intensă și colecția dumneavoastră de vinuri va crește!
6. Nu ezitați să deschideți sticla specială pe care ați păstrat-o pentru o anumită ocazie! Vinul are propriul său ciclu de viață. După ce atinge un vârf, declinul său se poate produce mai repede decât bănuiți. Este mai bine să deschideți acea sticlă de vin mai devreme, când gustul său poate fi împărtășit cu bucurie, decât prea târziu.
7. Amintiți-vă că doar puține vinuri sunt produse pentru a fi învechite. Așa că beți-le la timp!
8. Verificați periodic dopurile sticlelor din diverse colțuri ale pivniței, mai ales la sticlele care au dopul acoperit de capișon de plastic sau cositor. Există riscul infestării cu mucegai, iar în zona în care găsiți o sticlă afectată este posibil să mai fie și altele!
9. Sticlele trebuie stocate într-un spațiu întunecat, pentru că razele ultraviolete pot compromite integritatea vinului. Încercați să folosiți lumină rece (neon, LED) pentru pivniță, pentru că nici becurile cu incandescență nu au efecte benefice asupra vinului.
10. Dopurile sticlelor trebuie schimbate periodic (la fiecare 10-20 de ani, în funcție de specificul vinului), iar pentru învechirea timp de mai multe decenii este necesară și completarea cu vin a volumului pierdut prin evaporare. Când nu se poate folosi pentru completare același vin (o sticlă sacrificată pentru a completa alte 15), se va folosi vinul dintr-un an de recoltă cât mai apropiat și cu aceeași calitate.