Vinuri

CHINA amenință VINUL AMERICAN cu o SUPRATAXARE DE 15%!

Organizațiile de pe piața de vinuri din California atrag atenția asupra unor „cote de piață pierdute pentru ani întregi” în China, dacă autoritățile chineze vor continua să amenințe că vor „faulta” transporturile de vin americane și a încă aproximativ 100 de alte produse, consecință a unui litigiu comercial cu guvernul Statelele Unite, informează www.decanter.com.

China intenționează să impună taxe pentru 128 de produse americane, în valoare de aproape 3 miliarde de dolari, a anunțat Ministerul Comerțului din SUA, ca represalii în cazul în care SUA vor suprataxa importurile de oțel fabricat în China. Primul val de taxe ar urma să afecteze mai multe domenii, inclusiv cel al vinului, al fructelor și nucilor, iar taxele respective s-ar putea situa în jurul unui procent 15%, a precizat ministerul. De asemenea, China ar putea să depună o plângere împotriva Statelor Unite la Organizația Mondială a Comerțului.

Disputa ar putea deveni îngrijorătoare pentru producătorii de vin americani. „Represaliile chineze îndreptate împotriva vinului american ar aduce producătorilor noștri un dezavantaj semnificativ pe una dintre cele mai importante piețe din lume, într-un moment critic”, a declarat directorul executiv al „Institutului de vinuri din California”, Robert Koch. ”Ca urmare a acordurilor de liber schimb, mai mulți concurenți străini vor avea acces imediat pe piața chineză. Acest lucru, combinat cu taxele suplimentare punitive pentru vinurile din California, ar putea duce la pierderea cotei de piață pentru anii următori”.

Creșteri de 450% în ultimii 10 ani

Exporturile americane de vinuri către China – inclusiv Hong Kong și Taiwan – au crescut cu 450% în ultimul deceniu și au fost evaluate la 210 milioane dolari în 2017, în creștere cu 10% față de anul precedent. Totalul exporturilor americane de vin în 2017 a fost de 1,53 miliarde de dolari, iar California realizează 97% din exporturile de vinuri americane la nivel global.