Cred că mai toţi aţi auzit deja de celebrul Clef du Vin – obiectul de metal care „învechește” vinul cu un an pe secundă… Uitaţi de el, un alt gadget inutil și numit pompos “The Wine Wizard” va schimba radical vieţile pline de aventuri oenologice ale pasionaţilor de vin. Sau, mai degrabă, ale celor care se lovesc doar tangenţial cu această licoare și care pică în plasa vânătorilor de bani, scoși din buzunarele naivilor.
Dar despre ce este vorba mai exact? De data asta, nu avem de-a face cu un grup de cercetători britanici, ci cu o gașcă de americani plictisiţi. Ştiu, rumoare în sală. CleanPath Resources Corp, căci așa se numește compania care a scos pe piaţă minunea tehnologică, a declarat că jucăria în cauză a fost testată cu succes și este capabilă să “învechească” vinul (!?), reducându-i aciditatea și oferindu-i un caracter mai “moale”. The Wine Wizard folosește undele electro-magnetice și acustice pentru a mări ph-ul vinului, a-i reduce aciditatea și nivelul de sulfiţi. Întregul proces durează între 15 și 60 de minute, în funcţie de gradul de “maturare” dorit: ușor, mediu sau maxim. Dar staţi, că procesul respectiv are și o denumire demnă de romanele SF: Electromagnetic Treatment Matrix. Hai că aţi căzut pe spate, nu-i așa? Până acum sună destul de interesant, mai ales pentru obsedaţii high-tech. Dar ce m-a amuzat cu adevărat a fost pretenţia băieţilor respectivi cum că acest gadget, citez: “îmbunătăţește gustul vinului”. Ei hai, pe bune, cum așa? Se pare că, în cele peste 150 de teste cu degustări efectuate în orb, 97% dintre băutorii amatori de vin au declarat că dispozitivul a îmbunătăţit aromele vinului roșu. La vinurile albe, procentul celor entuziasmaţi este ceva mai redus: 85%. Trecem peste faptul că testele au fost realizate doar pe vinuri aflate în plaja de preţ de 6-12 dolari. Să înţeleg că vinurile din această categorie sunt cam slabe calitativ și au nevoie de îmbunătăţiri?
Şi ar mai fi anumite aspecte care mă intrigă. Pe de o parte, băieţii susţin că acest gadget este capabil să învechească un vin (nu mă întrebaţi cum). Pe de altă parte, au pretenţia că îmbunătăţește aromele acestuia. Eu nu reușesc să văd legătura dintre aceste două aspecte, oricât de mult aș încerca. Poate alţii pot să-mi explice corelaţia. Dragii mei șoareci de laborator, eu v-aș întreba doar atât: aţi băut vreodată un vin matur, ajuns în acel stadiu pe cale “naturală”? Dacă da, aveaţi idee cum a fost acest vin în tinereţe? Cum aţi ajuns la concluzia respectivă? Ce teste comparative aţi făcut în acest sens? Şi cine v-a spus că învechirea unui vin aduce după sine o îmbunătăţire a acestuia, sub orice aspect? De fapt, un procent infim din vinurile acestei planete câștigă ceva prin învechire, cu atât mai puţin lichidele care costă între 6 și 12 dolari/sticla. În rest, praf în ochi și multe povești nemuritoare, numai bune de adormit amatorii. Dacă mai aduc în ecuaţie și ph-ul mărit, plus aciditatea redusă, atunci chiar nu văd conexiunile dintre pretenţiile exprimate mai sus. Se servește doar o iluzie, împachetată frumos în poleială high-tech și experienţă aproape zero în materie de vinuri.
În concluzie, învechirea și evoluţia naturală a unui vin sunt imposibil de replicat în eprubetă și pe repede înainte, oricât ar dori unii să vă convingă de contrariu.