CrameFără categorieȘtiriVinuri

Un an cu rezultate bune la Stațiunea Pietroasa: Alb Aromat lansat în premieră, o gamă nouă de vinuri și medalii valoroase

Dacă într-un articol precedent, va povesteam despre producția de anul acesta de la SCDVV Pietroasa, munca în timp a echipei de aici s-a reflectat chiar și în plină pandemie în rezultate pe măsură. Lansarea pentru prima dată a vinului Alb Aromat, din soiul cu același nume, lansarea gamei ,,Pietroasa Research & Innovation”, deschiderea magazinului online www.pietroasaveche.ro, de unde pot fi cumpărate vinurile, și obținerea unor medalii la IWCB TELEVinarium 2020, sunt printre acestea. Despre toate ne-a detaliat mai multe inginerul de vinificație de la Stațiunea Pietroasa, Cornel Baniță.

Un soi de vin aparte,  plantat pe 2 hectare, este Alb Aromat, iar în vara aceasta, a fost lansat, prima dată, vinul îmbuteliat Alb Aromat 2019, în gama ,,Pietroasa Research & Innovation” . Soiul, omologat în 1999, la Staţiunea de Cercetare Pietroasa. este semiaromat, obținut prin hibridare naturală și selecționat din populația soiului Tămâioasă Românească.  Iar vinul rezultat este descris în fișa tehnică “proaspăt, lejer și armonios datorită conţinutului moderat de alcool, cu impactul floral intens (iasomie) şi savoare persistentă, secondată de uşoară mineralitate, amestecată cu nuanţe de citrice”.

Gama ,,Pietroasa Research & Innovation” cuprinde 6 tipuri de vin obținute din soiurile consacrate pentru Centrul Viticol Pietroasa și anume: Alb Aromat, Riesling Italian, Tămâioasă Românească, un cupaj de Tămâioasă Românească și Grasă de Cotnari, Busuioacă de Bohotin sec și Busuioacă de Bohotin dulce. Vinurile sunt destinate consumatorilor care preferă prospețimea și aromele specifice vioaie ale fiecărui soi, cu note florale, aciditate bine integrată și corpolență frumoasă.

Acestea se găsesc în magazinele proprii din Prahova, Buzău și București și ale partenerilor, în magazinele specializate și în rețeaua Carrefour (București, Ploiești, Târgoviște, Buzău) precum și online pe site-ul propriu www.pietroasa.ro (23 / 26 lei, aici). Magazinul online, lansat și el recent – un pas firesc de dezvoltare, dar și ca urmare a pandemiei, este o altă noutate de anul acesta a stațiunii viticole de aici, unde se găsesc și celelalte vinuri.

Direct de la stațiune se poate achiziționa și must din Tămâioasă – 6/lei litrul și Fetească Regală – 5 lei/litrul.

Nu în ultimul rând, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Pietroasa, parte a Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, se poate lăuda anul acesta și cu medaliile obținute la Concursul Internațional de Vinuri de la București IWCB TELEVinarium – Marea Medalie de Aur cu Tămâioasa românească din 1983, Medalie de Aur cu Tămâioasa românească din 2016 și Medalie de Aur pentru Alb aromat – 2019.

Pentru iubitorii de vinuri, interesați de degustări și tururi de crame, au loc aici diferite degustări – există pachete speciale, pornind de la 10 euro, iar cele mai scumpe – 25 euro – includ și gustare rece, un vin cadou, degustări de vinuri medaliate, vizite în vinotecă și cramă. Mai multe detalii aici.