IMPORTANTPodgoriiȘtiri

Ce producție de struguri se recoltează în acest an la Stațiunea Pietroasa

La Stațiunea de Cercetare Pietroasa din Buzău, culesul e în toi – cea mai frumoasă perioadă din an – spun cei de aici – , iar aerul se parfumează cu arome de iasomie și busuioc de la Tămâioasă și Busuioacă. Sunt printre primele soiuri culese aici pentru că ambele acumulează rapid mult zahăr și se dorește vinificarea lor și în sec (Busuioaca de Bohotin merge și în vinuri dulci). Iar producția per total se anunță una bună, cu 10% mai bună față de un an normal și cu ceva mai multă aciditate, a spus pentru SUPERVINURI.RO, Cornel Baniță, inginer de vinificație la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Pietroasa (SCDVV Pietroasa).

”Chiar dacă a fost secetă mult timp, viile au rezistat, ploile au venit mai târziu și au fost abundente, iar producția nu a avut astfel de suferit. Aș spune că este undeva cu 10% mai bună față de un an normal, nu o comparăm, desigur, cu anul precedent, despre care știm cu toții că a fost dificil din cauza grindinei”, a precizat Cornel Baniță.

Acesta estimează, în medie, obținerea unei producții de struguri de 8-9 tone la hectar, respectiv 9% – pentru cele două soiuri menționate mai sus. Vorbim, de altfel, despre doi struguri emblemă de la SCDVV Pietroasa, cultivați majoritar –  38-40% – Tămâioasa și 8% – Busuioaca. Alături de aceste soiuri, se mai cultivă soiuri pentru vinuri – Riesling, Fetească Albă, Fetească Regală, Grasă de Cotnari, Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon. SCDVV Pietroasa deține aproximativ 100 ha. Stațiunea produce și vinde material săditor viticol (butaşi portaltoi, coarde altoi și vițe altoite) din clonele și soiurile obținute local, dar şi din alte soiuri.

Mâna de lucru pentru cules, o problemă și în acest an

În ceea ce privește lucrările în vie, culesul se face manual aici, dar restul muncilor sunt mecanizate. Potrivit lui Cornel Baniță, anul acesta, față de alți ani, mâna de lucru, deși rămâne în continuare o problemă (nu neapărat ca număr de oameni, cât ca seriozitate) a fost mai acceptabil de găsit. Culegătorii vin din zonă și localitățile apropiate, atât din cei care muncesc tot anul la Stațiunea Pietroasa, la diferite lucrări (pentru că aici mai sunt și pomi fructiferi), fie din cei care află prin familie sau prin prieteni. “Noi avem nevoie cam de 40-50 de oameni pe zi, nu foarte mulți, pentru că ne dorim să facem calitate. Dr se întâmplă des să nu vină o parte. De exemplu, într-o zi, ar fi trebuit să vină 30 și doar 17 au confirmat.”

Plata zilierilor se face după cantitatea recoltată

Plata se face în funcție de numărul de găleți și în funcție de munca depusă. “De exemplu, dacă sunt struguri mari, din Busuioacă sau Tămâioasă se umple rapid găleta din câțiva ciorchini, dacă sunt mici, de exemplu cum sunt cei de Riesling, este necesar să culeaga un butuc-doi”. Astfel, în medie, o găleată se plătește 40-50 de bani, iar pentru o zi de muncă, un culegător poate câștiga 100, chiar până la 200 de lei, ne-a mai spus Cornel Baniță.

Staţiunea Didactică de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Pomicultură Pietroasa – Istrița a fost înfiinţată în anul 1893. Astăzi aparține de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.