Nu am idee câţi dintre iubitorii de vin sunt familiarizaţi cu acest termen: ullage. Bineînţeles, informaţii puteţi găsi la alte sute de site-uri de specialitate. Pe scurt, în domeniul care ne interesează, ullage reprezintă spaţiul aflat între baza dopului şi nivelul lichidului, sau poate da numele fenomenului de evaporare care duce la extinderea acestui spaţiu. Pe lângă sticla de vin, fenomenul este aplicabil şi în cazul butoaielor. Orice sticlă de vin dotată cu un dop de plută poate deveni victima acestui fenomen, din cauza oxigenului care se infiltrează prin porii dopului în spaţiul de care aminteam mai sus.
Şi mai important, nivelul acestui ullage este foarte mult influenţat de condiţiile de păstrare a sticlelor de vin. Şi exact aici doream să ajung pentru că, prin verificarea atentă a nivelului de lichid din sticlă, ne putem face o idee asupra condiţiilor de păstrare a diverselor vinuri. În exemplele de mai jos, am preferat să păstrez termenii din limba engleză. Pentru conformitate, “neck” reprezintă “gâtul” sticlei, iar “shoulder” face referire la “umerii” acesteia.
Şi acum, explicaţiile general acceptate pentru cele mai des întâlnite tipuri de sticlă din comerţ:
1. Sticla de tip Bordeaux
In neck (IN) – nivel considerat normal pentru orice vin tânăr; în cazul unui vin vechi, semn ca acesta a fost păstrat în condiţii excelente.
Base neck (BN) – nivel considerat normal pentru vinuri tinere sau ceva ma vechi; pentru vinuri de peste 25 ani, semn al păstrării în condiţii foarte bune.
Top shoulder (TS) – nivel considerat standard pentru vinuri mai vechi de 10-15 ani; pentru vinuri de peste 25 ani, semn al păstrării în condiţii bune; pentru vinuri tinere, nu este un semn pozitiv, a se evita o eventuală achiziţie.
Mid shoulder (MS) – nivel considerat normal pentru vinuri de 30-40 de ani; în cazul celor mai tinere, poate indica condiţii slabe de păstrare sau un dop degradat.
Low shoulder (LS) – nivel considerat normal pentru un vin vechi de peste 40 de ani; în rest, nu este un semn prea grozav. Indiferent de vârsta vinului, riscul de achiziţie este foarte mare.
2. Sticla de tip Burgundia – deoarece forma acesteia nu permite o clasificare a nivelului de lichid, se aplică o masurătoare începând de la baza dopului.
2 cm – nivel considerat excelent pentru orice tip de vin, tânăr sau vechi.
3-5 cm – nivel considerat standard pentru vinuri de 10-12 ani şi chiar mai vechi; 3 cm reprezintă condiţii excelente de păstrare pentru vinuri mai vechi de 25 de ani.
5-7 cm – nivel considerat normal pentru vinuri mai vechi de 30 de ani; în rest, a se evita pe cât posibil.
Comentariile de mai sus nu au decât un rol indicativ şi nu sunt literă de lege pentru toate cazurile. De ce ar trebui să luăm în serios aceste indicii? În primul rând, poate fi util celor care ahiziţionează vinuri de pe internet şi nu numai. De asemenea, cei interesaţi de vinuri vechi pot avea mult de câştigat dacă oferă atenţia cuvenită acestei probleme. Indiferent de sursa virtuală de unde vă aprovizionaţi, vă recomand să solicitaţi poze ale produselor dorite. Dacă nu puteţi inspecta personal acele sticle, analiza nivelului de ullage poate fi un indicator destul de eficient al condiţiilor de păstrare. Este aceasta o metodă infailibilă? Nicidecum, dar în lipsa altor metode mai eficiente, aceasta rămâne una de luat în seamă, mai ales dacă doriţi să mai reduceţi din riscurile de achiziţie.