Fără categorie

SUA a introdus noi taxe vamale pentru vinurile din Franța și Germania

Noi taxe vamale impuse de americani pentru unele produse europene, printre care și vinurile provenite din Franța și Germania. Este vorba despre o taxă de 25% care se aplică pentru vinul vrac, vinul cu peste 14 grade și băuturile spirtoase precum coniac și armagnac, potrivit m.rfi.ro.

Serviciul vamal american a anunțat că va taxa suplimentar începând de marți – 12 ianuarie 2021, mai multe produse de proveniență europenă, printre care vinurile franceze și cele germane.

Această taxă a existat și până acum, dar ea se aplica pentru vinurile neacidulate, cu mai puțin de 14 grade, ambalate în sticlă. Șampania și vinul spumant sunt exceptate de la taxele vamale.

Administrația de la Washington indicase inițial, săptămâna trecută, că va suspenda, până la noi ordine, acest proiect de creștere a taxelor vamale ce vizează diverse produse europene.

Suplimentarea taxelor pentru aceste produse vine pe fondul interminabilului contencios ce opune Statele Unite și Europa, în ceea ce privește litigiul între Boeing și Airbus, pe tema ajutoarelor de stat și au fost decise la sfârșitul anului trecut.

Taxele decise de administrația Donald Trump ar putea costa, anual, peste 1 miliard de euro filiera de vinuri și de spirtoase din Franța.

Problema este una profund diplomatică

Aparent problema este una diplomatică și datează de mai multă vreme. Donald Trump a amenințat în repetate rânduri că va taxa vinul francez și chiar a făcut-o, aplicând o taxă de 25% pentru o parte din spirtoasele franceze. Totodată, președintele american a declarat în iulie 2019: ”Am spus întotdeauna că vinul american este mai bun decât cel francez”.

Mai mult, el a avertizat că va taxa importurile franceze la mijlocul lui octombrie 2019, ca răspuns la ”nebunia lui Macron”. Președintele francez, Emmanuel Macron, anunțase atunci că dorește să impoziteze giganții americani Google, Apple, Facebook, Amazon și Microsoft.

Vinul francez neacidulat, în sticlă, a fost taxat până acum cu 25% pentru a obține viza de export către Statele Unite. Sancțiunea a fost reînnoită pe 15 februarie iar apoi pe 13 august 2020.

Viticultorii au avut astfel de suferit nu doar din cauza pandemiei de COVID-19, dar și din cauza acestor taxe de export.

Statele Unite ale Americii reprezintă principala piață pentru producătorii de coniac, în condițiile în care o sticlă de coniac din două ia drumul Statelor Unite. Coniacul francez nu a fost taxat de la bun început, dar a înregistrat mari pierderi în 2020 deoarece vânzările către SUA s-au diminuat în 2020 pe fondul închiderii barurilor și restaurantelor. După primele 10 luni din 2020, paguba este de peste 1 miliard de euro.

La nivel Global, de când au fost introduse taxele vamale, Franța a vândut cu 8 % mai puțin vin, ca volum, iar încasările s-au diminuat cu 25 %. Pierderea înregistrată per total este de 740 de milioane de euro. Asta în contextul în care producătorii francezi au exportat în 2019 vin și spirtoase în valoare de 1,2 miliarde de euro.

Producătorii de vin – compensații pentru pierderi

Autoritățile din Franța caută acum soluții pentru a ajuta sectorul vitivinicol din această țară, iar cel mai probabil vor fi acordate compensații care să acopere pierderile.

Guvernul ia în calcul să acorde viticultorilor un ajutor în valoare de 20% din cifra de afaceri anuală. De asemenea, a demarat un studiu pentru găsirea de noi piețe de export pentru ca vinul francez să devină și mai competitiv.

Patru miniștri francezi, cei ai Economiei, Agriculturii, Comerțului și un ministru delegat pentru Finanțe vor transmite o scrisoare Comisiei Europene prin care vor cere un răspuns la criza declanșată.