După cum relatam ȋntr-un articol precedent, ȋmpreună cu George am purces de curând ȋntr-o scurtă aventură de explorare a zonei Dealu Mare. Din cauza timpului foarte limitat avut la dispoziţie, a trebuit să ne concentrăm pe vizitarea unor crame pe care doream ȋn mod deosebit să le călcăm pragul. Planul iniţial pentru ziua de sâmbătă a fost să cuprindem trei crame dar, până la urmă, am reuşit să bifăm doar două. Două, dar ultras, cum ar spune suporterii din fotbal. Nu-i bai, vom reveni cu siguranţă pe acolo, să ne achităm de restanţe.
Prima oprire de sâmbătă dimineaţă a fost la crama Dagon. O apariţie relativ recentă ȋn Dealu Mare, dar una extrem de pitorească. Mai ales prin filosofia din spatele vinurilor produse aici, o viziune care iese destul de evident din tiparul zonei. Este şi motivul pentru care sunt fascinat de ceea ce se face aici. Ca un amănunt uşor exotic, consultantul cramei este Mark Haisma, un “nebun frumos”, destul de cunoscut ȋn Burgundia.
De altfel, obsesia pentru Burgundia este aplicată şi la Dagon, iar acest lucru se simte ȋn vinurile cramei, ȋn special cele roşii. Nu avem de-a face cu vinuri “grele”, stufoase şi puternice, ci se alege calea prospeţimii, purităţii şi suculenţei. Ceea ce arată că se poate şi altfel ȋn Dealu Mare, totul ţine de anumite decizii-cheie luate ȋn vie şi ȋn cramă.
Am fost ȋntâmpinaţi la poarta cramei de către oenologul Mihai Răţulea. Un tip rock’n’roll, de-al nostru, extrem de comunicativ şi dornic să ofere detalii dintre cele mai diverse. Imaginaţi-vă că, fix la uriaşa poartă de intrare ȋn cramă, tronează două butoaie transformate ȋn boxe şi o sfoară pe care sunt ȋnşirate câteva perechi de bocanci. Daca doriţi petreceri de pomină ȋn Dealu Mare, aici este cel mai indicat loc să poposiţi. Clădirea principală se află ȋncă ȋn stadiul de finisare, dar totul este pe ultima sută de metri. Nu uitaţi că aici vorbim de micro-vinificaţie, deci nu vă aşteptaţi la zeci de tancuri de inox sau sute de butoaie. Am ȋncercat câteva vinuri aflate ȋncă ȋn stadiul de maturare, totul este ȋn parametrii pe care ȋi ştiam deja. De urmărit un mic experiment al cramei, un Riesling Italian care deja se anunţă un hit de vară.
La capitolul vinuri serioase, am trecut prin faţa unui Merlot GOT cu mare potenţial ȋn faţă, trebuie doar puţintică răbdare. La final, am avut privilegiul să testăm ceea ce eu consider a fi vedeta cramei: o Feteasca Albă Clearstone 2020, aflată ȋncă ȋn butoaie. Dragilor, dacă ȋn Dealu Mare s-ar gândi cineva să clasifice vinurile după modelul franţuzesc, Clearstone s-ar instala confortabil ȋn categoria Grand Cru. Este unul dintre vinurile albe mari ale noastre, cu o concentraţie eterică şi o precizie de invidiat.
O minunăţie, fară doar şi poate. Iar dacă din boxele mai sus amintite răsună Iron Maiden şi Motorhead, experienţa este elevată la un alt nivel.
Nici că se putea un debut mai nimerit al zilei. Planurile de viitor ale cramei sunt destule şi concrete, iar ceea ce am văzut acolo mă face să cred că tot ce şi-au propus oamenii este cât se poate de realizabil.