„Poveşti cu vinuri româneşti“ – şansa micilor producători
A început a patra ediţie a concursului de vin sprijinit de BASF şi ADAR, dedicat producătorilor mici şi mijlocii. Evenimentul se desfăşoară în perioada februarie-mai, în patru etape regionale, cele mai bine punctate vinuri urmând a fi evaluate în marea finală naţională – care anul acesta are loc la Sinaia.
Competiţie şi simpozion pe teme viticole
Ce înseamnă „Poveşti cu vinuri româneşti“? E o ocazie pentru producătorii care cultivă viţă de vie pe suprafeţe de până în 100 de hectare de a-şi vedea vinurile evaluate de o comisie de specialitşti ADAR (Asociația Degustătorilor Autorizați din România) – şi, desigur, de a fi premiaţi pentru cele mai bune produse. „Evenimentul, aflat anul acesta la a patra ediţie, cuprinde două părţi: una e dată de concursul propriu-zis, iar a doua e reprezentată de simpozionul pe teme de viticultură, care are loc a doua zi după evaluarea vinurilor“, explică Robert Băicoianu, director de vânzări pentru culturile horticole, în cadrul Diviziei pentru Protecția Plantelor BASF România. „Prin acest concurs, compania pe care o reprezint doreşte să sprijine şi să crească nivelul calitativ al vinurilor din România“, adaugă domnia sa.
Concurenţi de pe tot cuprinsul ţării
Dacă un prim criteriu pentru a participa la concurs este suprafaţa cultivată, un altul se referă la tipurile de vinuri care pot intra în competiţie. Fiecare producător are voie să vină cu 3 vinuri liniştite, albe, rosé sau roşii, obţinute doar în ultimii trei ani de producţie. Selecţia celor mai bune produse are loc în cadrul etapelor regionale, patru la număr, care permit intrarea în concurs a vinurilor din Moldova, Dobrogea-Muntenia, Oltenia-Banatul de Sud, Transilvania-Banatul de Nord. Fiecare etapă regională are loc într-un oraş reprezentativ pentru zona respectivă, dar care se schimbă de la an la an, tocmai pentru ca evenimentul să aibă o vizibilitate cât mai mare.
Premii şi cataloage de promovare
Anul acesta, prima etapă regională, pentru Moldova, a avut loc la Ţifeşti, Vrancea, în perioada 13-14 februarie. Săptămâna viitoare, pe 21 februarie, începe etapa pentru Muntenia şi Dobrogea (la Constanţa). Pe 28 februarie are loc etapa oltenească (la Craiova) iar pe 7 martie, etapa transilvană şi bănăţeană (Ia Mediaş). Cele 36 de vinuri finaliste – 9 pentru fiecare regiune– vor fi evaluate pentru ultima oară la Casino Sinaia, pe 22 mai. Câştigătorul desemnat la fiecare categorie (alb, roşu sau rosé) se va alege cu un premiu în valoare de 5.000 de euro, constând fie din utilaje pentru stropit sau pentru aplicarea tratamentelor la viţa de vie, fie din finanţarea unui web site care-l ajută să-şi promoveze produsele online. Vinurile premiate primesc o bulină de promovare care se poate fi folosită pe etichetă – şi sunt puse în valoare şi consumate cu ocazia diferitelor evenimente organizate de BASF. Compania editează şi un catalog cu produsele calificate la faza naţională, care este disitribuit în hoteluri şi restaurante.
Un prilej de dezbatere
Comisia care evaluează vinurile e alcătuită din specialişti ADAR, 6 la număr. Jurizarea se desfăşoară după regulile OIV (Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului). Anul acesta, a fost introdusă o nouă regulă: nu mai pot face parte din comisie evaluatori ale căror vinuri sunt în concurs. Nu doar competiţia în sine e interesantă, ci şi simpozionul de a doua zi, spune Robert Băicoianu: „Participanţilor li se prezintă tehnologii de combatere a dăunătorilor şi a bolilor, iar viticultorii pot pune întrebări, dezbat chestiunile care îi interesează, ne spun problemele cu care se confruntă.“ Discuţiile sunt punctate de momente artistice, ediţia de anul acestea însoţindu-se cu teatrul.
Cine-s câştigătorii de anul trecut
În cele trei ediţii care au avut loc până acum, peste 1.000 de probe au fost evaluate de juriul ADAR. Anul trecut, câştigătorii la faza pe ţară au fost: la categoria vinuri roşii – o Fetească Neagră 2015 produsă de crama Licorna, la vinuri rosé – un cupaj realizat în 2017 la Domeniile Dealu Mare, iar la vinuri albe – un Sauvignon Blanc 2017 de la Corcova. Trebuie spus că vinurile de la crama Licorna au luat premiu trei ani la rând, la categoria vinuri roşii şi rosé.