IMPORTANTȘtiriVinuri

Paradoxul românesc: la noi, meseria de oenolog nu există !

România e o ţară a paradoxurilor – iar lumea vinului nu face excepţie. Un exemplu concludent: la noi, profesia de oenolog/vinificator nu există. Despre acestă ciudăţenie, dar şi despre oferta învăţământului românesc din domeniul vie-vin ne vorbeşte Arina Antoce, profesor universitar doctor la Universitatea de Ştiinte Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti.

Vinificatorii sunt, de fapt, ingineri horticoli

România este al şaselea producător de vin din Europa, se laudă cu o lungă tradiţie în domeniu, este membru al Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului din 1927, vrea să dezvolte oenoturismul şi turismul cultural… Totuşi, la noi profesia de oenolog nu există. Nu există oficial. Ciudat, nu? Nicio instituţie de învăţământ superior din ţară nu poate să acorde diplome cu specializare în oenologie. O paranteză: oenologul este persoana care posedă cunoştinţele ştiinţifice şi practice din domeniul vinificaţiei. Este profesionistul care supraveghează toate etapele obţinerii unui produs de calitate – de la alegerea soiurilor de struguri la îmbuteliere. Şi atunci, veţi întreba, cine face vinul la noi? Păi, inginerii horticoli, ne lămureşte Arina Antoce. Sau cei care şi-au luat diploma de oenolog în străinătate.

Decizie politică şi strategie pe termen lung

„Şi astăzi se păstrează sistemul existent înainte de Revoluţie: universităţile cu profil agricol din ţară pregătesc ingineri horticoli, specializaţi cu precădere în pomicultură şi legumicultură. Cursuri de vinificaţie se fac abia în ultimul an de facultate“, explică prof. Antoce. „La Politehnică sau la Chimie Alimentară se mai fac ceva cursuri care au legătură cu vinificaţia, cu echipamentele sau cu tehnologia prodselor fermentate. Dar, spre deosebire de alte ţări, noi nu avem o facultate care să dea ingineri oenologi“. Arina Antoce crede că numai printr-o decizie politică se pot schimba lucrurile – şi numai printr-o strategie pe termen lung, cu implicarea ministerelor Educaţie şi Agriculturii. Mai există însă o piedică în calea normalităţii, şi ea vine chiar din rândurile unităţilor de învăţământ.

Un master pentru fiecare

Înfiinţarea unei noi specializări în cadrul universităţilor existente întâmpină mai mulţi oponenţi decât susţinători. Votul negativ vine din partea profesorilor de la alte specializări, care nu ar putea fi implicaţi în activităţile de învăţământ specifice formării oenologilor, explică Arina Antoce. Din fericire, au existat şi încă mai există încercări de a oferi o specializare aprofundată celor pasionaţi de domeniul vie-vin. Arina Antoce este iniţiatorea unui master în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, care se organizează din 2011 încoace. Pentru masterul „Tehnologii performante, management şi marketing vitivinicol“ se fac înscrieri la fiecare 2 ani – inclusiv anul acesta! –, cursurile fiind dedicate celor care vor să-şi perfecţioneze cunoştinţele în vinificaţie, marketing de specialiate, viticultură sau turism.

Alte cursuri, alte certificate

În ultimii ani, au apărut o mulţime de cursuri de iniţiere în vin. Sunt ele folositoare celor care vor să se perfecţioneze? „Nu sunt cursuri de nivel universitar, chiar dacă sunt ţinute de diverşi specialişti“, spune Arina Antoce. „Se acordă diplome de absolvire care nu au altă valoare decât, să zicem, sentimentală.“ Mai există, adaugă domnia sa, și cursuri de formare profesională pentru somelieri sau degustători, care se finalizează cu certificate de calificare profesională recunoscute de stat. „Desigur, nu este o calificare de învăţământ superior“, precizează dna Antoce. „În opinia mea, astfel de certificate se obţin mult prea uşor, prin cursuri de câteva zile, maximum săptămâni, în timp ce în alte ţări ele se obţin după nişte luni bune de şcoală“.

Arina Antoce – o scurtă prezentare

– De formaţie biochimist (Facultatea de Chimie, Universitatea Bucureşti), doctor în Chimie Biofizică (Osaka Prefecture University, Osaka, Japonia), doctor în horticultură cu specializarea oenologie (Universitatea de Stiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti), absolvent de master viticultură şi vinificaţie (USAMV  Bucureşti);

– Cadru didactic, profesor universitar şi conducător de doctorat la Universitatea de Stiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti;

– Expert tehnic din partea României la Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului, Paris;

– Vicepreşedinte ştiinţific al Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România;

– Expert degustător cu experienţă în concursurile nationale şi internaţionale de vin;

– Cercetător şi expert evaluator proiecte naţionale şi internaţionale;

– Peste 200 de lucrări ştiinţifice publicate şi comunicări la conferinţe internaţionale.