Un festival de vin te duce cu gândul la ceva festiv, la strălucire, veselie, agitație și fast. Și la vinuri care abia își așteaptă rândul la recitalul ochi-miros-gust… Anul ăsta, ediția de primăvară, a 21-a, desfășurată la Romexpo, mi s-a părut cam…”aerată”. Am aflat și de ce, de la organizatori: ”…unii participanți vin doar la ediția de Toamnă, alții doar la cea de Primăvară”.
De aia nu am văzut standurile ”Vinarte”, ”Gîrboiu”, ”Domeniul Vlădoi”, ”Recaș”, ca să enumăr doar câteva care îmi vin pe moment în minte… Că dacă mă mai gândesc un pic, mă întreb de ”Domeniul Știrbey” ,”Domeniile Lungu” sau ”Avincis”. Nu mai vorbesc de gigantul defunct ”Murfatlar”. Și aș putea continua, dar mai bine amintesc prezenții.
Pe zone geografice: Ardealul – bine reprezentat de ”uriașul” Jidvei cu câteva creații mai noi și mai vechi de-ale domnului Buia: Gama ”Mysterium”- alb sau rose, ”Ana”,”Maria”, binecunoscutele ”Castel”, ”Tezaur” și ”Nec plus Ultra” plus spumantele metodă tradițională ”Romantine„ ”Extra Brut” alb și rose. Nu trebuie uitat ”Vinul Unirii” alb /rose , o prelucrare măiestrită a unei Fetești Regale (varianta Alb) – care a fost identificată pentru prima dată în anii 1920, chiar pe podgoria Târnave , și Rose, un cupaj din soiurile Pinot Noir, Cabernet Sauvignon și Shiraz.
Moldova – prin ambele Cotnari (Cotnari S.A. , Casa de vinuri Cotnari) cu o frâncușă de zile însorite, gama lor de vinuri albe de calitate Blanc de Cotnari (Frâncușă, Fetească Albă și Tămâioasă Românească) rose-ul excelent din Fetească Neagră și însăși Feteasca Neagră, campioana regiunii Cotnari (am o veste pentru cunoscători: ”vintage”- ul 2017 este de o calitate excepțională!)
Tinerii de la Casa de vinuri Cotnari au adus, pe lângă gama binecunoscutelor lor Tămâioasă Românească vinificată sec, Busuioacă de Bohotin (”Colocviu”) rose, spumantele excelente tot din gama ”Colocviu”- alb și rose și un cupaj nou, dedicat tineretului amator de vin: ”Zaz”!
Din zona Munteniei, mai precis Dealu Mare, avem două mențiuni: Tohani și Budureasca.
Tohani are ca noutate, pe lângă clasicele sale de calitate ”Apogeum ” și ”Valahorum”, un ice-wine numit ”Flori de gheață”, o Tămâioasă Românească înnobilată cu Bothritis, un mucegai nobil, rezultând un vin desert, atrăgător prin raportul zaharuri remanente/aciditate.
Budureasca, o prezență constantă cu ”Noble 5”, ”Tămâioasă Românească” sau ”Fume”, ne promite un nou asamblaj de tip Noble 5 din vinuri albe și o suplimentare din spumantul lor de succes, ”Prima Stilla”.
Ultima regiune menționabilă este Dobrogea , cu două prezențe notabile: Via Viticola Sarica Niculiţel și Vinurile Măcin.
Am fost realmente încântat de eforturile celor de la Sarica Niculițel a de a crea și aduce în atenția noastră vinuri noi și surprinzătoare: Asamblajul de 3 Fetești: Albă, Regală și Neagră vinificată alb – ”Trilogie în alb” sau ”Le.Easy” (de căutat, văzut, gustat și reținut!), asta alături de calitatea clasicelor Aligote sau Rhein Riesling din gama ”Caii de la Letea”…
Nu contează că festivalul a trecut, noi vă vom ține oricum la curent cu tot ce contează și de la producătorii care au fost cât și de la cei care nu au fost la această ediție ”GoodWine”…
Deci, ”Vii cu viile”, noi cu vinurile bune și cu dumneavoastră. Noroc și la mai mare!