EFECTUL VINULUI asupra CREIERULUI: Ajută sau încurcă?
Cel mai nou studiu privind efectul vinului asupra creierului – mai exact a anumitor funcții ale creierului. „Uitați de jocurile minții, de puzzle-uri sau de cuvinte încrucișate!”, ne sfătuiește jurnalista Amanda Mushro, de la tlc.com. Ca să vă stimulați inteligența, poate fi suficient un pahar de vin bun!
Vinul stimulează creierul mai mult decât activități precum ascultarea de unei muzici frumoase, ori decât rezolvarea unei probleme complicate de matematicăm, potrivit neurologului de la Yale, Gordon Shepherd, care a scris recent volumul „Neuroenologia: Cum creează creierul gustul vinului”
De fapt, creierul începe să lucreze imediat după ce începeți să turnați vinul în pahar, afirmă Shepherd. Mirosirea și analizarea vinului înainte de a-l bea presupun „un control rafinat al unuia dintre cei mai mari mușchi din organism”. Însuși mirosul vinului este un fel de yoga pentru creier.
O înghițitură de Chardonnay-ul sau Pinot Gris-ul preferat reprezintă un adevărat antrenament pentru creier, deoarece, conform lui Shepherd, chiar dacă credeți că paharul care conține licoarea cu pricina are un gust delicios – de fapt, creierul este cel care creează gustul. Mușchii complecși ai limbii sunt puși la lucru împreună cu mii de receptori ai mirosului care încearcă să înțeleagă pe deplin complexitatea vinului.
Cu fiecare sorbitură, se deschid diverse spații cognitive ale creierului, cum ar fi memoria, recunoașterea soiului și plăcerea. După ce toate acestea s-au petrecut, se obține ceea ce se numește „gustul” vinului.
La fel cum antrenamentele fizice duc la obținerea unor rezultate diferite, fiecare dintre noi, fiecare dintre noi are o experiență personală la degustarea vinului, susține Shepherd. Vârsta, sexul, configurația genetică a salivei schimbă modul în care percepem gustul vinului.
Shepherd recomandă nu doar să plimbăm vinul prin gură, apoi să-l aruncăm, chiar dacă ne aflăm la o degustare de vinuri, pentru că întregul proces al degustării va fi compromis: gestul va nu-i va permite creierului să aprecieze pe deplin aroma. Pentru o degustare eficientă, este însă suficientă doar o mică înghițire a licorii, pentru a se evita supraîncărcarea creierului.