Concurs de vinuriIMPORTANTȘtiri

Certitudinea calității – concursul BASF ”Povești cu vinuri românești”!

Concursul ”Povești cu vinuri românești”, organizat de BASF, cu sprijinul Asociației Degustătorilor Autorizați din România, a ajuns la cea de-a șaptea ediție. Organizat sub forma unei competiții naționale, concursul de vinuri a debutat, cu etapa regională din Moldova și a continuat cu etapele regionale Oltenia, respectiv Muntenia și Dobrogea.

La fel ca la edițiile precedente, juriul a fost format din experți acreditați, membri ai ADAR (Asociația Degustătorilor Autorizați din România). Condițiile de participare au fost următoarele: suprafața cultivată cu viță de vie să fie mai mică de 100 de hectare, iar probele de vin înscrise sa nu fie mai vechi de anul 2019 (cu excepția celor roșii care să nu fie mai vechi de 2017). Premiile puse în joc sunt foarte atractive, în valoare de 5.000 de euro fiecare, constând, la alegere, în utilaje pentru aplicarea tratamentelor la vița de vie sau produse BASF.

Festivitatea de premiere destinată câștigătorilor la etapele regionale Oltenia și Muntenia a avut loc la Ploiești, în ziua de 10 martie. Cuvântul de bun venit a aparținut lui Mario Tomsic, country managerul BASF Agricultural Solutions.

Performanță și profit cu schema BASF de protecție fitosanitară

Evenimentul a continuat cu prezentarea tehnologiei BASF de protecție a culturii viței de vie. Robert-Ionuț Băicoianu, directorul de vânzări pentru culturi horticole din cadrul BASF România a detaliat conceptul Smart Technology realizat și promovat de companie. Programul inteligent de protecție a vitei de vie este caracterizat de următoarele reguli sau principii: fără infecții, evitarea apariției formelor de rezistență la agenții patogeni, protecție în perioade vulnerabile, rezistența la spălare, produse care nu afectează calitatea strugurilor și vinurilor și nu în ultimul rând timpi de pauză favorabili până la recoltare.

Au fost amintite soluțiile de ultimă generație în materie de fungicide, la problemele fitosanitare specifice vitei de vie: mană, făinare, putregai cenușiu și nu în ultimul rând bolile lemnului, din ce în ce mai des întâlnite în plantațiile comerciale.

Robert Băicoianu, Sales Manager – culturi horticole BASF

”Pentru combaterea manei, compania BASF pune la dispoziția fermierilor produsele Polyram DF, Forum Gold, Delan Pro, Cabrio Top și Soriale® LX. Delan® Pro și Soriale® LX, au la bază substanțe active inovatoare, fosfonații de potasiu, care beneficiază de un nou mod de acțiune. Practic, acesta induce un mecanism de autoapărare a plantei împotriva agenților patogeni din exterior. Vorbim aici de un nou mod de acțiune ce face ca planta să lupte din interior cu armele cu care a înzestrat-o natura. Fungicidul Cabrio® Top conține două substanțe active, 55% metiram și 5% piraclostrobin, ce oferă protecție eficientă pentru combaterea bolilor viței de vie. Suplimentar, produsul Cabrio® Top beneficiază de tehnologia AgCelence®, ce oferă și efecte fiziologice de vitalizare a plantelor. Comparativ cu produsele standard, plantele de viță de vie tratate cu Cabrio® Top au frunzele de o culoare verde mult mai intensă, ceea ce face ca asimilația să fie îmbunătățită, iar producția să fie mai mare și de mai bună calitate. După aplicarea tratamentului cu Cabrio® Top veți observa, în primul rând efect de înverzire și creșterea nivelului de clorofilă din frunze. Efectele fiziologice AgCelence® sunt determinate de faptul că fungicidul, prin modul său de acţiune, influenţează, printre altele, enzima ce controlează sinteza etilenei. În urma experimentelor BASF s-a stabilit că frunzele tratate cu Cabrio® Top produc cu până la 80% mai puţină etilenă și, de asemenea, s-a constatat o degradare redusă a clorofilelor. Scăderea nivelului etilenei întârzie îmbătrânirea și prelungește activitatea fotosintetică, ceea ce înseamnă o producție mai mare de hidrocarbonaţi”, a spus Robert Băicoianu, Sales Manager – culturi horticole BASF.

Dacă vorbim de produsul Sercadis®, acesta constituie, alături de bine cunoscutul Vivando®, o verigă puternică în combaterea făinării. Sercadis® conține substanța activă fluxapiroxad (300 g/l), din grupa SDHI – inhibitori ai enzimei succinat dehidrogenază.

Fluxapiroxad are o structură moleculară unică de unde rezultă o mobilitate deosebită în interiorul plantei. Are acțiune translaminară și activitate acropetală care conduc la o protecție uniformă a culturii. La vița de vie se pot aplica maxim 3 tratamente, la un interval minim de 10 zile între tratamente, de la apariția primei frunze nedesfăcute și până la momentul în care boabele dezvoltă culoarea specifică. Un alt produs destinat combaterii făinării este Kumulus® DF. Acesta poate fi aplicat pe toată durata perioadei de vegetaţie. Având în vedere acţiunea sa de contact, este recomandat la începutul, respectiv spre sfârşitul perioadei de vegetaţie, când presiunea de infecţie este relativ mai scăzută.

În ceea ce privește produsele destinate protecției față de putregaiul cenușiu, BASF vine cu două certitudini: Scala® și Cantus®. Primul fungicid se remarcă printr-un mod de acțiune complex: având activitate atât translaminară, cât și sub formă de vapori. Produsul inhibă diferitele stadii de dezvoltare ale agentului patogen: germinarea sporilor, creşterea tubului germinativ şi dezvoltarea miceliului, având performanţă superioară pe o scară mai largă de temperaturi. Produsul Cantus® se aplică într-un program de combatere anti-botrytis la vița de vie specific fiecărei zone. Pentru un bun management al rezistenței, se recomandă un singur tratament pe sezon, în unul din următoarele stadii ale viței de vie: sfârșit de înflorit, înainte de închiderea (compactarea) ciorchinelui și începutul intrării în pârgă.

Noutatea prezentată a fost Tessior®. “Este primul fungicid omologat pentru bolile lemnului cu aplicare directă pe rănile de tăiere. Tessior® este un fungicid cu o formulare sub formă de suspensie concentrată, gata de utilizare. Produsul conține două substanțe active: 10 g/l boscalid + 5 g/l piraclostrobin. Substanța activă piraclostrobin are acțiune de contact și sistemic-locală, inhibă respirația mitocondrială a patogenilor. Boscalid blochează producerea de energie pentru sinteza componentelor celulare ale patogenilor, are atât acțiune de contact cât și sistemică. Fungicidul Tessior® combate un spectru larg de boli ale lemnului: eutipoza viței de vie, esca sau apoplexia viței de vie, înnegrirea și moartea brațelor”, a încheiat prezentarea, directorul de vânzări pentru culturi horticole.

Cum s-au evaluat vinurile

Pentru a oferi maxim de obiectivitate în evaluarea vinurilor, comisia de jurizare utilizează normele sistemului internațional de evaluare, stabilite de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIVV). Aceste norme sunt folosite la toate concursurile internaționale de vinuri. Sistemul de punctaj folosit de OIVV este de până la 100 de puncte. O probă de vin este evaluată de mai mulți membri ai juriului. Se elimină nota maximă, respectiv nota minimă, apoi se face media aritmetică a notelor rămase. Rezultatul îl reprezintă nota finală pe care o primește fiecare probă de vin.

Premianții din Oltenia, Muntenia și Dobrogea

Interesul tot mai mare de care beneficiază concursul BASF s-a văzut și la această ediție. S-au regăsit atât participanți care au venit pentru prima dată în 2022, cât și viticultori care marchează deja cea de-a șaptea prezență în cadrul manifestării. Dintre probele participante, juriul Asociației Degustătorilor Autorizați din România a ales 9 probe câștigătoare, câte trei din fiecare categorie de vin: roșu, alb, rosé. In cadrul etapei regionale Oltenia, au participat 28 de probe, 7 la categoria vinurilor albe, 7 probe de vinuri rose și 14 vinuri roșii. La categoria vinurilor albe locul întâi a fost adjudecat de Crama Mennini, soiul Sauvignon Blanc, sec, 2021, locul doi a fost câștigat de Crama Corcova cu un vin obținut din soiul Sauvignon Blanc, sec, 2021, iar locul al treilea a fost ocupat de Crama Marcea, soiul Tămâioasă Românească, sec, 2021. Clasamentul vinurilor roze a fost următorul: locul întâi Crama Mennini cu un cupaj Pinot Noir și Negru de Drăgășani, sec, 2021, locul doi Crama Pomiviticolă, vin din soiul Cabernet Sauvignon, demisec, 2021 și locul trei Crama Corcova, cupaj din Merlot, Cabernet Sauvignon și Syrah, sec, 2021. Podiumul vinurilor roșii din Oltenia a fost ocupat de Crama Vinaltus, cupaj din Negru de Drăgășani și Cabernet Sauvignon, sec, 2018, apoi Crama Corcova, cupaj alcătuit din Cabernet Sauvignon, Merlot și Syrah, sec, 2017, iar pe locul trei s-a clasat Crama Vinaltus cu un cupaj din Fetească neagră și Negru de Drăgășani, sec, 2019.

În etapa regională Dobrogea și Muntenia, numărul probelor înscrise în concurs a fost de 127, din care 51 vinuri albe, 33 vinuri rose și 44 de probe de vin roșu. Vinurile au provenit de la 50 de crame. Președintele juriului, Petrică Badea, a nominalizat câștigătorii la cele trei categorii. Clasamentul în anul 2022 pentru vinurile albe a fost următorul: locul întâi Crama Viișoara, Sauvignon Blanc, sec, 2021, locul doi ICDVV Pietroasa, Tămâioasă Românească, sec, 2020, iar locul trei a revenit SCDVV Murfatlar, Chardonnay, dulce, 2019. Crama Gabai, cu un cupaj de Fetească Neagră, Pinot Noir și Cabernet Sauvignon, sec 2021 a obtinut premiul întâi la categoria vinurilor rose. Urmatorul clasat a fost un Cabernet Sauvignon, demisec 2021, de la Crama Hamangia, iar podiumul a fost completat de Crama Trantu, cu un cupaj realizat din Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră, sec, 2021. La categoria vinurilor roșii, pe primul loc s-a clasat Crama de Piatră, cu un cupaj din Merlot și Cabernet Sauvignon, sec, 2018, pe locul al doilea a fost Domeniul Aristiței, Merlot + Cabernet Sauvignon + Fetească Neagră, sec, 2019, iar Conacul Ceptura, Merlot, sec 2019 s-a clasat pe al treilea loc.

De asemenea, la această ediție, un juriu special, format din 5 directori creativi și art directori de prestigiu, a decernat premiul pentru cea mai creativă etichetă. Pentru regiunea Olteniei a câștigat Casa de Vinuri Negrini, ag / um – roze, iar eticheta produsului Kultura, Merlot de la Crama Hamangia a fost laureata regiunii Dobrogea și Muntenia.

Cea mai frumoasă etichetă a fost aleasă prin vot deschis prin intermediul unei rețele de socializare. În regiunea Oltenia a câștigat Casa de Vinuri Negrini, ag/um, Merlot, iar în regiunea Dobrogei și Munteniei, cele mai multe voturi le-a obținut Héritage, Fetească Regală, 2020, Cramele Bolgiu.

Finala concursului BASF se va desfășura în perioada 11-12 mai.