Cramele României: Crama Oprișor
Între 1994 şi 1996, Reh Kendermann, cel mai important exportator al vinurilor germane în întreaga lume şi cel mai mare importator de vinuri străine în Germania, face primul pas către extinderea spre Europa de Est, demarând colaborarea cu mai mulţi producători de vinuri din România. Astfel, în 1995, apare Carl Reh Winery, companie ce avea să devină Crama Oprișor de astăzi și care, la acea vreme, avea ca obiectiv principal selecţia de vinuri româneşti, destinate exportului către pieţele pe care activa Reh Kendermann.
Deoarece nu a putut evita problemele legate de constanţa calităţii şi a continuităţii livrărilor, începând cu 1998, noua companie s-a văzut obligată să apeleze la închirierea parcelelor, pentru a le lucra după propriile standarde.
În 2000, Carl Reh Winery devine proprietara cramei şi a suprafeţelor viticole, având în sfârşit control total asupra producţiei, începând din vie până la produsul final. A fost una dintre primele companii româneşti care a început un program de defrişări masive şi replantări, pe cele 252 de hectare de viţă din arealul Oprişor, judeţul Mehedinţi.
Primul produs Carl Reh Winery, Val Duna, a reuşit să dea o nouă definiţie conceptului de entry-level pe piaţa românească, introducând pentru prima oară în România conceptul de bag-in-box. Această gamă a fost urmată de La Cetate, care, datorită talentului oenologului Veronica Gheorghiu, a devenit în foarte scurt timp una dintre cele mai reprezentative etichete pe segmentul superior.
Vara anului 2007 este considerată momentul determinant, spre maturizare, în care Carl Reh Winery îşi edifică identitatea de nume şi personalitate, enunţând cele două concepte: Oltenia Profundă, care „interpretează şi, totodată, ilustrează cultura şi tradiţiile olteneşti în metafore ale vinului” şi Artă şi Vin, care „prezintă vinuri-spectacol în serii limitate, ce relevă dialogul dintre creatorii de vin ai Cramei Oprişor şi creaţia plastică contemporană”.
A urmat apoi rebrandingul general în 2009, Carl Reh Winery devenind Crama Oprişor, dar şi cooptarea în echipă a enologului Liviu Grigorică, rezultatele acestor decizii reflectându-se în game precum Caloian, Măiastru, Drăgaica Roşie, Rusalca Albă, Passarowitz, Smerenie sau Cabernet Sauvignon Oprişor, dar şi în ediţiile limitate Erotikon, Fragmentarium, Sherpium, Cutia Paleologu sau Nenumita. De asemenea, în aceeaşi perioadă are loc redefinirea liniei Cupola Sanctis, în paralel cu lansarea vinurilor din zona entry-level – Jderii şi Călăuza.
Plantaţia deţinută de către Crama Oprişor este amplasată în amfiteatrul format de valea pârâului Drâncea, cu izvoarele la 1,5 km în amonte, din poalele dealului numit de bătrânii zonei, Dealul Cetăţii. Crama, locul în care sunt procesaţi strugurii, mustul şi vinul, dispune de încăperi şi tehnică pentru vinificaţie modernă, cu vase din inox şi baricuri din stejar. Sistemul de control al temperaturii întregului proces de fermentare – stabilizare-maturare, precum şi igiena sunt elementele esenţiale ale standardelor de calitate asumate în Crama Oprişor.
Echipa de producţie, formată din patru ingineri viticoli, doi oenologi – Veronica Gheorghiu şi Liviu Grigorică -, împreună cu 40 de lucrători specializaţi în cultivarea plantaţiei şi producţia vinului, au la îndemână o capacitate de fermentare de 1,5 milioane litri anual, la care se adaugă 1 milion de litri, capacitate de stocare în cisterne, plus 600 butoaie din stejar destinate maturării vinurilor premium.
Anul înfiinţării: 1994
Proprietari: Reh Kendermann GmbH-Bingen am Rhein, Germany
Suprafaţa viticolă: 252 ha
Structura solului: 70% argilă, brun-roşcat, 20% mixtură de argilă-calcar-pietriş, 10% nisip
IG: Dealurile Olteniei
DOC: Mehedinţi-Golul Drâncei
Ape în proximitate: pârâul Drâncea
Repere de localizare: partea sudică a podişului oltenesc, 25 km est de fluviul Dunărea, 15 km nord de localitatea Cujmir, 25 km sud de localitatea Vânju Mare
Structura plantaţiei: Chardonnay 24 ha, Pinot Gris 60 ha, Sauvignon Blanc 23 ha, Tămâioasă Românească 2,50 ha, Riesling de Rin 3 ha, Merlot 44 ha, Cabernet Sauvignon 37 ha, Pinot Noir 20 ha, Fetească Neagră 30 ha, Dornfelder 1 ha, Shiraz 6 ha, Zinfandel (Primitivo) 1 ha
Volumul total de vin produs anual: 1.400.000 litri
Volumul total de vin îmbuteliat anual: 750.000 litri
Winemakers: Veronica Gheorghiu, Liviu Grigorică
Rezerve * Colecţie: 500 sticle, începând cu anul 2007
Branduri: CRAMA OPRIŞOR, VAL DUNA, MĂIASTRU, CALOIAN, LA CETATE, RUSALCA ALBA, DRĂGAICA ROŞIE, CUPOLA SANCTIS, SMERENIE, CABERNET SAUVIGNON CRAMA OPRIŞOR, EROTIKON, SHERPIUM, FRAGMENTARIUM, ISPITA, NENUMITA, CUTIA PALEOLOGU
Preţuri ex-cellar: 2-50 euro
OENOTURISM
- Sală de degustare cu o capacitate de 20 locuri
ATRACŢII TURISTICE ŞI CULTURALE DIN ZONĂ
- Muzeul Regiunii Porţilor de Fier şi Muzeul de Artă din Drobeta Turnu Severin, la 45 km
- Barajul Porţile de Fier, la 50 km
- Clisura Dunării – Cazane, la 65 km
- Domeniul Barbu Drugă – atelier de artă contemporană „Cetate Arts Danube”, localitatea Cetate, la 35 km
- Mănăstirea Maglavit, la 45 km
Extras din cartea « Cramele din ROMÂNIA », de Cătălin Păduraru, Editura ASE, Bucureşti, 2015