CramePodgoriiȘtiri

Micii producători de vinuri din R Moldova produc 1 milion de sticle anual și exportă în 25 de țări

Asociația Micilor Producători de Vinuri din Republica Moldova și-a făcut un bilanț al propriei activități pentru un an de zile și și-a prezentat direcțiile strategice de dezvoltare pentru anul următor.

În cadrul unei întâlniri avute cu micii producători de vin din Republica Moldova, secretarul de stat Andrian Digolean din cadrul MAIA – Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare de la Chișinău, consideră că succesele înregistrate de producătorii de vinuri sunt motiv de inspirație și pentru alți potențiali investitori în sectorul vitivinicol.

„Aportul micilor producători de vinuri este unul prețios. Vinurile din Republica Moldova au revoluționat în ultimii ani, trecând de la vinuri exportate în vrac la cele de calitate, dezvoltând Indicații Geografice Protejate, soiuri autohtone și noi stiluri de vinuri apreciate cu mii de medalii. Ministerul va susține în continuare dezvoltarea micilor producători de vinuri prin politicile de subvenționare”, a declarat Andrian Digolean.

Asociația Micilor Producători de Vinuri din Republica Moldova a fost înființată de 9 vinificatori în anul 2010, iar în prezent numără circa 60 de membri. Împreună, aceștia gestionează în jur de 450 ha de viță de vie și produc, anual, circa 1 milion de sticle de vin. Acestea sunt plasate pe piață cu marcă proprie și sunt exportate în peste 25 de țări.

Pentru a îmbunătăți procesul de producere și a spori calitatea vinurilor, micii producători beneficiază de suportul Oficiului Național al Viei și Vinului și de granturi oferite de USAID.