Cramele României: Crama Nachbil – Weingut Brutler & Lieb
Momentul confirmării depline a Beltiugului ca zonă viticolă este cel reprezentat de colonizarea târzie (1730) a zonei de către şvabii din Oberschwaben. Acest fapt i se datorează contelui Karolyi Sandor, proprietarul întregului domeniu viticol, care, pentru a continua tradiţia străveche, acorda coloniştilor o scutire de taxe pentru doi ani. Istoria însă merge mult mai în urmă, spre anii 1085 când, se spune, Ladislau I al Ungariei ar fi băut aici, obosit după o luptă, vin dintr-un dovleac. De aici şi numele Beltiug (bel – conţinut, tek/tok – dovleac). Nachbil înseamnă „după deal”, în germană. Aici s-au plantat, în vechime, Furmint, Bacator şi Chasselas. Astăzi, pentru păstrarea amprentei originale, proprietarii îşi asumă reînvierea unor soiuri precum Grunspitz, după ce au fost introduse în cultură Silvaner, Blaufrankisch şi Riesling de Rin.
Structura actuală a plantaţiilor cuprinde multe soiuri mai noi, după ce, în anii de după atacurile devastatoare ale filoxerei, fuseseră plantate suprafeţe cu soiuri hibrid. Totuşi, au fost păstrate, spre lauda proprietarilor de azi, două hectare cu butuci vechi, de soi, de peste 60 de ani.
Proprietarii aparţin unei familii care a emigrat în anii ’80 în Germania Federală şi care, în 1999, reîntorşi în România, au început să consolideze o podgorie care are o semnătură destul de puternică în rândul consumatorilor atenţi. Au început cu câteva hectare, într-o zonă cu o densitate nemaiîntâlnită de pivniţe mici, istorice: peste 370 de pivniţe la 690 de case! Tot la începutul secolului XXI, proprietarii şi oenologii Johan şi Edgar Brutler renovează vechea pivniţă de secol XVIII, în spiritul conservării atmosferei Evului Mediu. In același spirit s-au păstrat și „măsurile” vechi, o parte dintre vinuri fiind maturate în butoaie de 400 de litri.
O altă trăsătură a Cramei Nachbil este orientarea hotărâtă pentru practicile agricole bio, ceea ce aduce o certificare specifică în 2014.
În decorul natural, subliniat de pivniţele şi clădirile istorice, la un pahar de vin, expresie a identităţii locului, turistul poate considera o vizită la Beltiug ca pe o experienţă pe care mintea şi sufletul o vor arhiva într-un fişier comun.
Anul înfiinţării: 1999
Proprietari: Edgar Brutler, Mihaly Lieb
Suprafaţa viticolă: 25 ha
Structura solului: argiluvisoluri, regosoluri şi rar, erodisoluri
IG: Dealurile Crişanei
DOC: Diosig
Ape în proximitate: râul Crasna
Repere de localizare: la 35 km de Satu Mare
Structura plantaţiei: Silvaner Verde 2 ha, Syrah 3ha, Grunspitz 1,8 ha, Traminer 0,5 ha, Blaufrankisch 2 ha, Pinot Noir 2,5 ha, Merlot 3 ha, Cabernet Sauvignon 3 ha, Charonnay 2 ha, Sauvignon Blanc 1 ha, Fetească Neagră 1 ha, Riesling de Rin 1,2 ha, 2 ha cu butuci de 60 de ani (Fetească Regală, Mustoasă de Măderat, Baras)
Volumul total de vin produs anual: 90.000-100.000 litri capacitate potenţială
Volumul total de vin îmbuteliat anual: 70.000 litri
Winemakers: Edgarşi Johann Brutler
Brand: NACHBIL
Preţuri ex-cellar: 5-17 euro
OENOTURISM
- Sală de degustare pentru 20 persoane
ATRACŢII TURISTICE ŞI CULTURALE DIN ZONĂ
- Băile termale Mihăieni, la 5 km
- Castelul Drag, Ardud, la 20 km
- Oraşul Satu Mare, la 30 km
- Parcul dendrologic şi Castelul Karolyi, băile termale Carei, Grădina Viilor, Carei, la 40 km
Fragment din cartea „Cramele din România”, de Cătălin Păduraru