Strunga Winery investește într-un punct gastronomic ce va promova vinul local și vita Angus din producție proprie
Primul punct gastronomic din apropierea Iașiului urmează să fie inaugurat în acest an, a anunțat Florin Stegariu, CEO Strunga Winery și președinte al Clubului Fermierilor Români. Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, tânărul antreprenor din sectorul agricol a arătat că vede o oportunitate în promovarea produselor agroalimentare și a vinului pe plan local.
Producția de vin este o industrie cu potențial în țara noastră, în special în ultimii ani, când condițiile de producție au devenit mai bune și fermierii au reușit să facă rost de tehnologii performante. Care sunt următorii pași? Viticultorul Florin Stegariu, care deține o cramă în zona Moldovei, are multe planuri în acest an, inclusiv deschiderea unui punct turistic gastronomic în apropiere de Iași.
Florin Stegariu, CEO la Strunga Winery și președintele al Clubului Fermierilor Români, a vorbit, în cadrul ediției de luni – 20 ianuarie, a emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, despre planurile pe care le are în acest an. Printre cele mai importante obiective ale fermierului se numără deschiderea unui punct gastronomic la crama sa din comuna Strunga, în apropierea Iașului. Totodată, a vorbit despre provocările anilor trecuți.
”În calitate de fermier, provocările sunt multiple, dar am început anul cu pozitivism. Sunt ani pe care vreau să-i dau uitării prin prisma activităților din sectorul vegetal. 2024 vreau să rămână acolo și să privim doar spre viitor cu pozitivism și cu încredere că vom avea un an bun înainte. 2024 a venit după alți ani complicați. Din 2021 nu am avut un an al performanței și al echilibrului climatic în sectorul vegetal pentru că indiferent de vârstă, de dimensiunea fermei în care activăm, provocările sunt aceleași: schimbările climatice, costurile de producție ridicate, acces dificil la piețe acolo unde se realizează valoare adăugată”, a declarat tânărul fermier.
Strunga Winery va avea primul punct turistic gastronomic în apropierea Iașului
Pentru șeful Clubului Fermierilor Români, viticultura ocupă un loc foarte important, care i-a oferit experiența și conexiunile necesare pentru a se dezvolta și în alte sectoare, cum ar fi zootehnia.
”Cel mai important este să controlăm costul de producție. Beneficiez și de experiența anilor petrecuți în industria vinului. Faptul că am dezvoltat o piață și am reușit să avem parteneriate cu cinci retaileri români, avem export, avem o distribuție națională cu peste 25 de distribuitori naționali, magazine de desfacere.. Aceste beneficii mi-au dat posibilitatea de a înțelege mecanismul pieței și să reușim oarecum să mergem pe un proces de integrare și pentru sectorul zootehnic împreună cu ceea ce producem deja astăzi”, a explicat Stegariu.
Integrarea cărnii de vită în cadrul cramei sale pentru zona de turism viticol ar putea fi lozul câștigător pentru Florin Stegariu.
”Îmi doresc să mizăm pe vaca de carne, avem deja un efectiv de Black Angus și ne dorim să îl dezvoltăm și să beneficiem de o investiție în zona de procesare pentru a merge către raftul românesc și pe acest integrator, împreună cu vinurile, în zona de turism viticol, oenologic pe care vreau să o dezvolt în cadrul cramei noastre. Văd o oportunitate, cererea este foarte mare”, a declarat acesta.
Proprietarul Strunga Winery a mărturisit că are în plan deschiderea unui punct turistic gastronomic în apropierea Iașului, având în vedere locațiile de importanță istorică și culturală din zonă. Acest lucru i-ar încânta pe turiști și i-ar ajuta pe viticultori.
”Suntem poziționați la 50 de km de Iași, cu acces de pe drumul național, într-o zonă turistică istorică, cu Castelul Miclăușeni, Palatul Cuza de la Ruginoasa. Există o cerere pentru turism. Noi ne-am adaptat din mers și am început investiția pe care o vom finaliza anul acesta, în luna mai pentru a putea deschide primul punct turistic gastronomic unde să legăm toată comunitatea de vinuri pe care am format-o în ultimii șase ani. Acest concept de la furcă la furculiță va fi prezent integrat în farfuria și meniul vizitatorilor în procent de 90%. Am reprezentat și România la Bruxelles, la Congresul European al Tinerilor Fermieri, la a IX-a ediție în 2023 cu acest proiect Farm to Fork pentru că mereu mi-am dorit să nu rămână doar un motto care să sune bine pe foaie, ci să îl și punem în practică”, a mai spus Florin Stegariu în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1.
Florin Stegariu, președintele Clubului Fermierilor Români: ”Viticultura are nevoie de unitate și dezvoltare regională”
Analizând piața din România, dar și modelele de business de afară, Florin Stegariu a ajuns la concluzia că sectorul vinului mai are nevoie doar de două lucruri: dezvoltare regională și unitate între producători, sub un brand comun.
”În regiunea Champagne din Franța, al treilea cel mai mare producător și exportator din regiune are 5.000 de viticultori în spate, care și-au dat seama că nu pot să meargă în piață cu branduri separate și s-au unit să facă un brand care să aibă aceleași principii comune de a accesa piața europeană și mondială. Revenind la piața vinului românesc, este în plină ascensiune, programele de reconversie și restructurare, de investiții în crame au fost binevenite. Suntem echipați tehnologic la cel mai înalt nivel, nu avem nicio problemă. Odată cu schimbările climatice, anumite zone din țară au reușit să performeze și să producă vinuri cu mare potențial. Avem soiuri românești, practic, nu ne lipsește nimic. Consider că avem nevoie de o dezvoltare regională. Nu îmi permit să vorbesc de un brand național în jurul vinului, ci doar de cele regionale. Să începem niște programe pilot în care să nu reunim doar vinuri, ci toată zona de producție agroalimentară dintr-o regiune pentru a pune în valoare un ecosistem al oamenilor care au nevoie de altceva, o certificare a unei regiuni, o indicație geografică foarte bine stabilită”, a argumentat viticultorul.
Citește și: Vinurile Strunga: Rodul pământului în echilibru perfect
Crama Strunga Winery este localizată în județul Iași, comuna Strunga, și vinifică producția de struguri de pe aproape 90 de hectare de viță de vie cultivată pe Dealul Pârjolita – 41,66 hectare, și Dealul Calda – 45 de hectare. În prezent, producătorul are o capacitate de producție de 700.000 de litri de vin vinificați anual, iar vinificatorul cramei fondate de Florin Stegariu este Valentin Sercovschi. Soiurile prezente în podgorie sunt atât locale, cât și internaționale: Fetească Albă, Fetească Regală, Fetească Neagră, Busuioacă de Bohotin, Tămăioasă Românească, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel, Shiraz, Merlot și Cabernet Sauvignon.