Vinurile Strunga: Rodul pământului în echilibru perfect
Chiar dacă este o cramă tânără, Strunga Winery din județul Iași a reușit să uimească publicul iubitor de vin, a trezit curiozități și, cel mai important, a produs deja vinuri premiate cu aur.
Am vrut să aflăm mai multe direct de la sursă, așa că SuperVinuri.ro a stat de vorbă cu Florin Stegariu, fondatorul brandului și cramei situate la Strunga. Care este povestea din spatele celui mai nou vin, care se fabrică în apropiere de Iași, aflați în continuarea articolului.
La Strunga găsim o plantație înființată în 2013 și o cramă tânără, din 2017, dar care vine tare din spate și își croiește propriul drum printre celelalte vinuri moldovenești, existente de ani buni pe piața de profil.
Strunga, un loc încărcat de istorie
Locul unde se află plantația de viță de vie înființată de către familia Stegariu este unul încărcat de istorie: “Este o zonă cu terroir, unde istoria curge prin vinul nostru din generație în generație. Aici au fost suprafete însemnate de vie. Pământul-mamă al viilor de la Strunga are denumiri populare vechi de câteva sute de ani – Dealurile Pârjolita și Calda. Aici pământurile clocotesc, au fost mistuite de flăcări de două ori.”
O invitație la cultură
Vinul creat la Strunga are o personalitate puternică, fiind un omagiu adus tradiției locurilor, într-o interpretare autohtonă inedită. Aceasta se relevă în conceptul vizual al sticlelelor, prin statuetele realizate de maestrul olar, Daniel Leș, care a adus în prim-plan prin creațiile sale Hora Trandafirilor de la Moldova, care își are originile la Strunga sau haiducii locului, din poezia lui Vasile Alecsandri-Strunga.
“Și pentru că ne dorim ca Strunga să reprezinte o invitație la cultură, pe iubitorii și pe cei curioși să descopere vinurile noastre îi așteptăm, cu fiecare vizită la Strunga și la Castelul Miclăușeni la o întâlnire aparte cu trecutul. Ca pe aste’ plaiuri curge sânge de român, care-i mândru de-a sa istorie”, povestește Florin Stegariu.
Brandul Strunga, născut din pasiunea pentru vin
Florin Stegariu, fondatorul Strunga, ne-a mărturisit că pasiunea pentru vin a moștenit-o de la bunicul și străbunicul său, care la rândul lor au fost viticultori. Acesta ne-a povestit faptul că pasiunea este doar piatra de temelie, iar pentru realiza un vin apreciat de consumatori, este nevoie de cunoștințe solide și conectarea la tot ce este nou: “Eu sunt licențiat în Drept, dar am vizitat foarte multe crame în Franța, în Portugalia, în Italia, unde am stat, am învățat. O fac din pasiune pentru că provin dintr-o familie de viticultori, sunt la a treia generație. Atât bunicul, cât și străbunicul au fost viticultori, cu suprafețe relativ mari și acolo am deprins arta și pasiunea pentru vinificație”.
Strunga – tradiția în note fresh
Prin prima gamă de vinuri, lansată în urmă cu 6 luni, Florin Stegariu a încercat să transpună băutorul de vin Strunga chiar în locul de unde provine acesta: “Strunga este o poveste de viță nobilă, care aduce tribut originilor acestui loc, încărcat de tradiție. De asemenea, fiecare sticlă o închinăm oamenilor: celor care lucrează în vie, oameni simpli, dar care pun dragoste în ceea ce fac și pentru care accentul cade pe manufactură, pe lucru manual. Pentru noi, cea mai mare provocare este în campanie, când ei, practic, ne transferă competența din câmp nouă, pentru a realiza lucruri de bun augur. Cea de-a doua categorie de oameni pe care îi omagiem prin vinurile Strunga sunt cei cărora le condimentăm serile sau conversațiile cu un pahar din licoarea noastra, de pe plaiurile Moldovei. Și ne bucurăm când alegerea lor este Strunga. Atunci avem confirmarea că suntem pe drumul cel bun.”
Mizează pe soiurile românești
Tânărul fondator Strunga spune că pune accent pe soiurile românești, în special pe vinurile albe. În materie de gust, tinde cel mai mult spre vinurile seci și fresh.
“Este o afacere de familie, suntem mici producatori, 2018 a fost primul an de lansare, avem 5 soiuri în portofoliu, aflate pe rod. Cea mai mare pondere o avem pe vinurile albe. Am pus accent foarte mult pe soiurile românești: Fetească Albă, Busuioacă de Bohotin, Fetească Neagră”.
De pe hârtie în vie
“Plantațiile de viță de vie sunt înființate din fonduri obținute prin programul de reconversie și restructurare în viticultură. Eram în anul II de facultate atunci când am început proiectul și a fost o mare provocare pentru mine. Crama, însă, nu este realizată prin fonduri europene”.
Deviza Strunga: Calitate înainte de toate
Florin Stegariu a declarat că a făcut plantația de viță de vie pe un teren care era lăsat pârloagă, lucru care a reprezentat cu adevărat o provocare: “Am pornit de la zero, pe vechiul amplasament unde se aflau într-o perioada îndepărtată vii. Era pârloagă. A fost o mare provocare însă, pentru că nu aveai de unde să știi cum reacționează, am făcut foarte multe studii de sol, cartare agrochimică. Am făcut analizele de sol atât în România, cât și în Austria, pentru a vedea tipicitatea fiecărui soi și pretabilitatea în funcție de structura solului și încărcătura acestuia. Cred că acest mod de a face lucrurile a reprezentat cheia succesului nostru – decizii temeinic studiate și calitate înainte de toate. Doar cel care nu a avut un vis nu știe că nerăbdarea de a-ți vedea obiectivul materializat, atunci când ai o chemare, poate fi copleșitoare, însă nu am lăsat niciodată impulsurile de moment să ne abată de la drumul nostru.
Așa se face că am reușit să aducem la viață o vie nouă, care se mândrește cu o structură și o aerisire foarte bună, avem 3 metri distanță între rânduri, un număr de plante de 3700 la hectar. Eu pun accentul pe calitate și nu pe cantitate. De aceea țin să fie cât mai aerisită, să pot să intervin, să-mi fac lucrările la timp, pentru că urmez ceva organic, sezonier”.
Vinul Strunga se produce cu grijă, din struguri colectați manual
Chiar dacă vorbim de o suprafață de peste 41 de hectare de viță de vie, strugurii sunt recoltați manual:
“Recoltarea se face manual, în lăzi, cu sortare în câmp și în cramă, tocmai pentru că punem accentul pe calitate și vrem să avem control deplin asupra strugurilor. Evident, lucrurile bune vin cu un preț, pe care suntem dispuși să-l plătim: costurile sunt ridicate, forța de muncă este greu de găsit, am avut zile când am cules și cu 10 oameni, dar rezultatele au meritat toate eforturile.”
Vinurile Strunga, medaliate cu aur
Deși prezentă pe piața de profil de doar 6 luni de zile, Busuioaca de Strunga a primit recunoaștere internațională, fiind medaliată cu aur la concursul IWCB (International Wine Contest Bucharest) 2018, care s-a ținut la Iași și a fost organizat de Cătălin Păduraru: “Ne bucurăm de fiecare dată când Strunga aduce aurul acasă și ne motivează să atingem mereu excelența”.
Investiție și piață de desfacere
Când vine vorba despre cât a investit în această afacere, Florin Stegariu nu se aruncă în a face dezvăluiri care implică multe zerouri, ci este rezervat în a indica o anumită sumă: “Eu cred că nu poate fi vorba de un cost niciodată. Foarte multe persoane mă întreabă care este costul investiției și le spun că nu pot să contabilizez munca mea, nu pot să dau un cost timpului pe care l-am alocat, pentru că munca mea nu se termină când am ieșit din cramă, sau când am terminat o degustare”.
În ceea ce privește piața de desfacere, vinurile Strunga pot fi găsite în magazinele de specialitate, precum și în restaurante din Iași și București: “Vindem pe zona de HoReCa, suntem prezenți și în București – în mall-uri precum Băneasa, Promenada, în restaurante, în Iași, în foarte multe magazine specializate de vin, iar în online vom fi cât de curând. În supermarket-uri deocamdată nu suntem, dar probabil vom ajunge și acolo la un moment dat”.
Plantația de viță de vie, parte dintr-o mega-afacere în domeniul agricol
Când s-a decis să pună bazele acestei afaceri în viticultură, Florin Stegariu a avut parte de un real ajutor logistic din partea familiei, care deține peste 2.900 de hectare de teren arabil. “Mai există în portofoliu și o fabrică de lapte, care se numără printre singurele fabrici de lapte care au rezistat contextului actual. Însă succesul nu a venit singur, întrucât noi am făcut, în urmă cu 10 ani, lucrări de remodernizare, pentru a se alinia la cele mai înalte standarde”.
Implicarea necondiționată, prețul succesului
Florin Stegariu, fondatorul Strunga, este implicat activ, atât pe partea de realizare propriu-zisă a vinului, precum și pe partea de marketing și promovare: “Toate lucrurile pe care le-am făcut, le-am făcut cu bucurie și cred că dacă vinurile arată atât de bine în momentul de față și au un feedback foarte bun este pentru că noi am fost într-o armonie perpetuă. În tot ce întreprindem, accentul este pus pe implicare, chiar dacă stăm până la 2-3 dimineața. Eu mă implic chiar și în procesul de vinificare, împreună cu enologul cramei.”
În 2019, Strunga își dorește să intre pe piață și cu două cupaje: “Avem și câteva surprize pentru anul acesta. În materie de rose și vinuri roșii avem două cupaje care urmează să fie lansate. Cred că primul va fi cel rose, iar Feteasca neagră deja a plecat la maturare în bariculele de stejar. Cu siguranță o vom lansa undeva spre finele anului acesta”.
De asemenea, pentru următorii ani are planuri mărețe: “Mai avem o suprafață în așteptare, care a fost plantată în 2016 și urmează să intre pe rod cu niște soiuri noi, precum: Tămâioasă Românească, Fetească Regală, Sauvignon Blanc și Cabernet Sauvignon”.
Anul acesta, Florin Stegariu mai are ca țintă și participarea la concursuri naționale și internaționale de profil: “Noi am lansat gama introductivă de 6 luni de zile, a fost o adevărată provocare să ne organizăm într-un timp foarte scurt. Așadar, Strunga este o călătorie vitivinicolă în care am întâlnit oameni, vin și multă dăruire. Ne bucurăm că am bătut la porțile rafinamentului și am descoperit care sunt secretele din spatele vinului frumos îmbuteliat la Strunga!”.