Comisia Europeană a aprobat denumirea de origine protejată pentru vinul Adamclisi
Comisia Europeană a aprobat joi, 30 iulie, cererea pentru includerea vinului Adamclisi din România în Registrul european al produselor cu ”denumire de origine protejată” (DOP), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Astfel, numărul vinurilor românești protejate la nivelul UE (DOP, IGP, IG) va ajunge la 53.
Vinul Adamclisi va fi inclus pe lista celor 1.170 de vinuri înregistrate deja cu ”denumire de origine protejată”. Aceasta este disponibilă în baza de date eAmbrosia.
Vinurile produse sub denumirea Adamclisi pot fi albe, roşii sau rose, produse într-o zonă cu o tradiţie îndelungată în cultivarea viţei de vie – Dobrogea – în Estul României, între Marea Neagră şi Dunăre. Caracteristicile solului şi ale climei produc vinuri care au, în general, arome fructate și corpolență medie.
Produsele cu certificarea DOP sunt cele care au cea mai puternică legătură cu regiunea din care provin. Alte certificări mai sunt “indicație geografică protejat” (IGP) sau “indicație geogrrafică” (IG).