CrameFără categorieȘtiri

Profil: Chateau Grand Mayne (Saint-Emilion)

Fără îndoială, Chateau Grand Mayne este și va rămâne unul dintre favoriții mei indiscutabili, din Saint-Emilion. Este una dintre multele proprități prezente în clasificarea grand cru classe a zonei dar, în același timp, și una dintre cele mai constante la nivel calitativ, recoltă după recoltă. Adăugănd și prețul decent pentru acest nivel, avem deja un vin pe care ar trebui să îl aveți mai des în colimator.

Acest superb chateau din Franța este creaţia familiei Laveau, mai exact a lui Jacques Laveau şi poate fi urmărită în timp, până spre anul 1685. La un moment dat, proprietatea deţinea circa 62 ha de vie dar, din cauza numeroaselor tranzacţii de-a lungul anilor, suprafaţa a fost redusă în prezent la circa 20 ha. Epoca modernă a domeniului începe odată cu achiziţia sa de către familia Nony, în anul 1934. Astăzi, Grand Mayne este administrat de Marie-Francoise Nony, cu ajutorul celor doi fii ai săi, Jean Antoine şi Damien.

Podgoria este plantată după cum urmează: 75% Merlot, 15% Cabernet Franc şi 10% Cabernet Sauvignon, cu o vârstă medie a viţelor de 30 de ani. Procesul de vinificaţie are loc într-o combinaţie de vase de lemn şi de inox. Fermentaţia malolactică se realizează în butoaie. Vinul este maturat în baricuri franţuzeşti (80% noi), pentru o perioadă de aproximativ 22 de luni.

Ca multe alte proprietăţi din St. Emilion, Grand Mayne a beneficiat în trecut şi de ajutorul lui Michel Rolland, timp în care vinurile au devenit mult mai dense şi mai concentrate. Astăzi, consultantul cramei este Louis Mitjavile (Chateau Tertre Roteboeuf), iar vinurile au avut de câştigat la capitolul prospeţime. Stilul este o combinaţie de modern şi de clasic, vinul putând fi consumat cu succes după 5-8 ani de la recoltă. Evident, fereastra de consum poate varia semnificativ, în funcţie de calitatea anului de recoltă. În anii excelenţi, Grand Mayne poate atinge fără probleme borna 20+. Chateau Grand Mayne este clasificat Grand Cru Classe.