Fără categorieȘtiriVinuri

Vinuri româneşti impresionante: Minima Moralia Recunoştinţă 2008 – Domeniul Coroanei Segarcea

Gama “high-end” de la Domeniul Coaroanei Segarcea, aka Minima Moralia, este binecunoscută publicului amator de vinuri fine româneşti. Intrigantă prin concept la data lansării (cu toate ca nu din cale afara de original), vinurile propuse au stârnit curiozitate, cu toate că preţurile de pornire nu au fost deloc mici.

Dar problema preţurilor pentru vinurile româneşti este una veche şi nu este cazul să atac această discuţie aici.

Oricum, după ce am ȋncercat cam orice vin lansat ȋn această gamă de-a lungul timpului, pot spune că au fost unele exemplare extrem de reuşite. Unul dintre ele este şi acest Cabernet Sauvignon, un vin excelent ȋn esenţă, dar şi născător de ȋntrebări existenţiale. Ȋn special ȋn ceea ce ȋl priveşte, nu neapărat celui care ȋl ȋncearcă.

Lăsat la decantat cel puţin două ore, vinul ȋn cauză tot nu mi s-a părut dispus la a fi din cale-afară de darnic. Destul de ȋnchis ȋn carapace, cu accente “ȋntunecate” de fructe roşii şi negre, aluzii vegetale, pudră de cacao şi lemn bine integrat. Gustativ, are un profil clasic, structura fiind cea care domină per total. Fructul bine copt este dublat de o aciditate pe măsură şi de un val de taninuri ferme şi neiertătoare. Final lung, uşor uscat dar şi savuros ȋn acelasi timp, cu săgeţi uşor condimentate.

Ȋntrebarea care se naşte este următoarea: va reuşi fructul să facă faţă structurii ȋn următorii ani? Toate elementele sunt acolo, depinde ȋn mare parte de capacitatea vinului de a le integra ȋntr-un ansamblu cât mai armonios. Cel puţin, asta a fost impresia lăsată de sticla care mi-a trecut prin faţă. Ce mi-a plăcut ȋn mod special este că vinul nu pică ȋn păcatul Cab-urilor moderne, supracoapte şi gemoase. Are un profil old school de inspiraţie franceză și necesită răbdare.