EditorialFără categorieVinuri

Vin și circ

Nu ştiu dacă a sesizat cineva până acum dar, de la o bună vreme ȋncoace, am cam renunţat să mai scriu articole ȋn care să ridic la fileu multiplele probleme care macină industria de vin autohtonă. Cu tot ce implică ea: producători, comercianţi şi alţi compuşi derivaţi. Am ȋncercat să mă limitez la a scrie doar despre diverse vinuri ȋncercate, ȋntr-un mod cât se poate de plictisitor. Pe de altă parte, mă ȋncearcă un teribil sentiment de sictir existenţial. Ȋn plus, toată “lupta” asta din cei aproape 8 ani de “bloggerit” a devenit una demnă de personajul lui Cervantes şi ale sale mori de vânt.

Am tot auzit că ar trebui ca noi, bloggerii, influencerii sau cum doriţi să le mai spuneţi, să ne implicăm mai mult ȋn acest domeniu şi să jucăm ceva mai dur ȋn liga educaţionala. Dar, de fapt, noi suntem buni doar să criticăm de pe margine şi să ne dăm cu părerea, ȋn cel mai neavizat mod cu putinţă. Educaţie? Mulţi uită un element esenţial: pentru ca educaţia să reuşească, trebuie să beneficiezi şi de “subiecţi” dispuşi să o accepte. Trebuie să existe un material genetic pe măsura, de care să se lipească ceva. Rezultatele se văd, cu vârf şi ȋndesat, ȋn toate domeniile din ţărişoara noastră dragă. Mulţi au ȋncercat să facă educaţie pe aici, dar au eşuat lamentabil. Mă ȋntreb, oare de ce? Toţi dau vina pe cei care educă, dar aproape nimeni nu arată cu degetul şi spre cei care ar trebui să fie educaţi. Normal, este mai simplu şi convenabil aşa. Este fix ca ȋn fotbal sau ȋn alte sporturi de echipă: când echipa joacă prost, singurul vinovat este antrenorul. Iar ȋntre noi fie vorba, lansez nucleara: de fapt, aproape nimeni nu doreşte un consumator educat, motivele cred că sunt destul de evidente.

Pe scurt, una dintre ideile care circulă prin capetele luminate ale unor comercianţi sau producători de vin este următoarea: dacă nu vinzi vin, nu te pricepi şi nu ai dreptul să scrii despre el. Nici măcar să postezi poze cu vinuri. Este clar? Mai este nevoie de lămuriri suplimentare? Cred că am zis destul. Din păcate, cam asta este imaginea pe care industria de profil ţine mortţis să o afişeze câteodată cu ostentaţie. Şi mai aveţi pretenţia ca eu sau alţii să sprijinim necondiţionat acest surogat? Să o facă alţii, cei care au cu adevărat ceva de câştigat din acest demers. Şi, slavă zeilor, sunt destui.