EditorialFără categorieVinuri

Vinuri româneşti impresionante: Balla Geza Rose Cuvee 2013 (Wine Princess)

Foto: vinuldincluj.com

Acest rose este, probabil, unul dintre acele vinuri care nu va fi niciodată “mainstream” printre consumatorii acestui tip de licoare. Măcar eu am o scuză, nu mă dau ȋn vânt după rose-uri. Nu-mi amintesc să-l fi văzut vreodată aliniat ȋntr-o degustare de rose-uri, dar poate mă ȋnşel.

După umila mea părere şi după ce mi-a trecut prin faţă de pe la noi până acum, pot spune că acest Cuvee de la Balla Geza este unul dintre cele mai serioase rose-uri autohtone. Şi la un preţ decent: ȋn jur de 30 lei, achiziţionat din Kaufland. Nu am ȋntâlnit un rose tipic de vară, şprinţar şi de dat pe gât ca surogat de băutură răcoritoare. Ba din contră, am avut parte de un vin foarte serios, extrem de precis ȋn exprimare şi structurat. Fructul matur se exprimă cât se poate de natural, fără acele nuanţe artificiale des ȋntâlnite la multe exemplare de acest gen. Corpolenţa este peste medie, echilibrul este surprinzător, aciditate ȋncă aflată la datorie şi un final cu rădăcini minerale intrigante şi aluzii de fructe uscate. Sec până ȋn măduva oaselor, “bone-dry” după cum ar spune americanul. Deci o veste cam proastă pentru masele amatoare de rose-uri populare, cu un rest de zahăr ceva mai generos.

Ȋn concluzie, un rose foarte reuşit, de la unul dintre producătorii mei autohtoni preferaţi. Sunt departe de a fi un consumator inveterat de rose, dar există unele exemplare care ȋncă ȋmi pot atrage atenţia ocazional şi care pot demonstra că se poate ieşi din banal şi ȋn acest departament.