PodgoriiȘtiri

PE: Schema de autorizare a plantațiilor de viță de vie – prelungită până în 2050

Schema de autorizare a plantațiilor de viță de vie, în vigoare din 2016 până la sfârșitul anului 2030, ar trebui prelungită până în 2050, spun deputații europeni. Aceștia au decis cum va arăta noua reformă a Politicii Agricole Comune 2021-2027, inclusiv în ceea ce privește industria vinului european.

La votul final din 23 octombrie, europarlamentarii au decis ca o revizuire să fie făcută în 2023 de către Comisia Europeană în privința modului în care funcționează schema de autorizare a plantațiilor de viță de vie. Ulterior, la fiecare zece ani după aceea și, dacă este necesar, să prezinte propuneri pentru a-i îmbunătăți eficacitatea.

Parlamentul European a votat și pentru respingerea propunerilor de introducere a speciilor Vitis labrusca în producția de vin din UE și a refuzat să ridice interdicția asupra a șase soiuri de viță de vie: Noah, Othello, Isabelle, Jacquez, Clinton și Herbemont. Europarlamentarii spun, totuși, că statele membre vor putea autoriza replantarea Vitis Labrusca sau a acestor soiuri în podgoriile istorice existente dacă suprafețele plantate nu cresc.