Crame

Conservarea viilor vechi la Casa Bolgiu. Povestea cramei de familie spusă de Valeriu Bolgiu

Valeriu Bolgiu, proprietarul afacerii de familie Casa Bolgiu, a vorbit în emisiunea ”Bucate și vin…din plin” despre istoria cramelor din Urlați, județul Prahova unde se fabrică vin de trei generații, și unde se pune mare preț pe viile vechi, care sunt conservate cu mare grijă.

Casa Bolgiu reprezintă o continuare a unei afaceri cu vinuri ce a fost atestată istoric încă din secolul XVII. După 1990, mai mulţi membri ai familiei Bolgiu au început să reintre treptat în posesia vechii proprietăţi viticole. Investiţia propriu-zisă a început în 2005, pe primele 5 ha retrocedate. Iniţial, această suprafaţă devenise pârloagă. La început au dat-o în arendă, dar cel care trebuia să lucreze via a renunţat, speriat de volumul de muncă.

”Prima atestare pe care am găsit-o vizavi de familia Bolgiu și vie e din 1784, an în care se menționa că logofătul Tache Bolgiu avea în Urlați o suprafață de vie. În 1934 însă s-au pus bazele acestei crame. Bunicul meu a avut o suprafață de vie de circa 100 de hectare pe care a folosit-o, a întreținut-o și pe care a pierdut-o în totalitate în 1959. A continuat să facă totuși vin în cantități mici în aceeași cramă. Eu am prins crama plină cu butoaie și după aceea tatăl meu a continuat cumva această activitate, întâi acasă, iar din 1959, când au pierdut absolut tot, s-au mutat lângă cramă, lângă terenul bunicilor mei și au păstrat 1.000 de metri pătrați de vie, din care eu mai am acum 400-500 de metri, deci e o vie cu vechime de 100 de ani. Tata făcea din acea vie vin pentru casă și în același timp lucra la cramă la fostul IAS și s-a ocupat foarte mult timp de vinurile de colecție, cu care a și câștigat foarte multe premii internaționale. După anii ’90 nu s-a întrerupt această tradiție, tata lucrând în continuare vinurile. De asemenea, tot după anii 90, când a apărut legea fondului funciar am putut să recuperăm în timp terenurile și cramele, însă erau într-o stare avansată de paragină când le-am luat. Între timp, tata a murit în 1998, dar a mai rămas mama care știa foarte multe dintre secretele pe care tata le acumulase”, a declarat Valeriu Bolgiu.

Din cele 88 de ha înregistrate la Direcția Agricolă din Prahova, 54 de hectare de viță de vie sunt plantate cu Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Merlot, Fetească Regală, Aligote şi Busuioacă de Bohotin. Aceste vii au o vârstă cuprinsă între 25 şi 40 de ani. Alte 8,33 ha au fost replantate cu Shiraz (1,5 ha), Cabernet Franc (2 ha) şi cu două clone de Merlot: una pentru vin spumant şi roze, alta pentru vin roşu.

Potrivit actualului proprietar al Casei Bolgiu, primul vin produs sub acest brand a fost un Aligote cu Fetească Albă și Fetească Regală: “În anul 2005 am făcut primul vin. Acum nu mai fac Aligote pentru că a trebuit să-l scot pentru că era excesiv de uzat și a trebuit să-l înlocuiesc. Vreau să plantez anul viitor pentru că noi periodic am replantat, avem până acum circa 25 de hectare de vie plantată, dar avem și vie veche – Feteasca Regală, vin obținut dintr-o vie care are 45 de ani vechime, pe care încercăm să o conservăm…A fost interesant faptul că în 2005, când am început să fac aceste vinuri, mi-am adus aminte lucruri pe care tata mi le spunea în perioada în care eu nu m-am gândit niciodată că o să fac vin. Și mi-am adus aminte lucruri de detaliu. De exemplu tata folosea, și chiar și noi folosim acum, o metodă de autolimpezire. Noi ne dorim ca aceste produse pe care le facem să fie cât mai puțin stresate, în acest sens folosim această metodă  care presupune limpezirea vinului, după ce el fermentează, fără folosirea chimicalelor. Fiind vorba de autolimpezire, practic cu ce are vinul în el se poate rezolva”.

Primul tractor pentru podgorie l-au cumpărat cu 25.000 euro, în 2005, cu subvenţie de la stat. Au urmat aceleaşi operaţii şi pe celelalte suprafeţe care au reîntregit treptat proprietatea iniţială. Acum patru ani au început să acceseze, treptat, fonduri europene şi au investit în vie 120.000 euro, alte 120.000 euro în utilaje şi în cramă, precum şi 70.000 euro într-un laborator de analize.

De câțiva ani de zile, cramele Bolgiu se bucură de un suflu nou, iar afacerea are continuitate prin intrarea în afacerea cu vinuri a fiilor lui Valeriu Bolgiu – Ștefan și Costin.

”Eu m-am ocupat de vie și de vin până în 2008-2009, când au preluat băieții mei. Băiatul cel mare – Ștefan și-a dat licența în prima plantație pe care am făcut-o, de 10 hectare. După care, la doi ani distanță, băiatul cel mic – Costin, care a terminat tot horticultura, și el și cel mare neîmpinși de la spate spre acest domeniu, nestimulați, pentru că nu ne gândeam că o să preluăm aceste vii având în vedere că a durat vreo 15 ani de zile până am reușit să recuperăm tot. Odată recuperată, am constatat că ambilor copii le place să lucreze. Eu sunt silvicultor de meserie. Mult timp nu ne-am dat seama că într-adevăr există o continuitate. Am constatat lucrul ăsta în momentul în care Costin a început să lucreze strugurii și Ștefan lucra deja consistent via. Stând împreună, și trăia și mama pe vremea aceea, am constatat că există o continuitate chiar fără întrerupere pentru că și în perioada de comunism, de când am pierdut tot până când am început să recuperăm, noi tot am fabricat vin, făceam undeva la 800-900 de litri de vin de pe suprafața aia mică de teren pe care o aveam”, a declarat Valeriu Bolgiu.

În paralel cu afacerea de vinuri, Casa Bolgiu reprezintă un brand puternic și pe piața locală de panificație și cofetărie. Și în aceste două ramuri ale afacerii, familia Bolgiu mizează pe rețete tradiționale cu ingrediente naturale.