ȘtiriVinuri

Scurtissimă istorie despre femei şi vin

Cărţile de istorie arată care sunt motivele care le-au îndepărtat pe femei de vin – atât de produsul în sine, cât şi de meseriile legate de el. Din fericire, vremurile se schimbă, la fel şi vechile obiceiuri.

Doamnele nu-şi toarnă singure-n pahar
Femeile onorabile nu au voie să bea vin. Aşa s-a decretat în Antichitate. Din fericire, interdicţia se subţiază până la dispariţie în Evul Mediu. Dar, la finele secolului al XVIII-lea, morala burgheză ridică iar bariere, şi hotărăşte că reprezentantele sexului sensibil trebuie să se abţină să consume alcool, de orice fel. Din acelaşi motiv, nicio doamnă adevărată nu are voie să se apropie de budanele în care fermentează mustul, nici măcar de pivniţa în care se păstrează butelcile. A alege o sticlă, a-i scoate dopul şi a servi licoarea invitaţilor e o treabă strict bărbătească. Codul bunelor maniere e cât se poate de clar: la masă, femeile respectabile nu se servesc singure cu vin şi nici nu cer să li se toarne în pahare. Din fericire, acelaşi cod prevede ca doamnele să nu fie lăsate niciodată cu un pahar gol în faţă. Ah, ce noroc cu galanteria masculină!

Văduve şi domenii celebre
Din fericire, şi în vin există femei care, în momente-cheie, trec peste toate opreliştile, îşi suflecă mânecile şi trec la treabă. Indiferent de secol. În 1788, văduva Françoise-Joséphine de Lur-Saluces preia, de voie, de nevoie, frâiele Château d’Yquem – şi la cârma ei celebrul domeniu capătă renume internaţional. În secolul al XIX-lea, alte două văduve celebre, Alexandrine Pommery şi Barbe Nicoles Clicquot, ajung în fruntea domeniilor pe care le administraseră defuncţii lor soţi, şi au capacitatea nu doar de a continau munca acestora, ci şi de a face vinuri care au rămas în istorie.

Curiozitate, la generaţiile noi
În anii ’60-’70 apare un nou fenomen: femeile creatoare de vin. Nu mai sunt nici văduve, nici moştenitoare, nici mame, soţii sau fiice de viticultor. Se implică în domeniu din pasiune. Revenind la zilele noastre, de data asta printre consumatoarele de vin, doamnele şi domnişoarele moderne caută plăceri rafinate, se îmbogăţesc cu experienţe noi, se delectează destul de des cu licori alese (conform statisticilor, doar un sfert dintre femei declară că se ating rar de paharul cu vin). Doresc informaţii despre vinul preferat, apreciază autenticitatea şi povestea din spatele produsului. La cele sub 35 de ani, „curiozitate“ şi „lipsa ideilor preconcepute“ sunt cuvintele cheie care descriu relaţia cu vinul – aceeaşi situaţie ca la bărbaţii de aceeaşi vârstă. Apar generaţiile în care şi ea, şi el, privesc vinul la fel!