ȘtiriVinuri

Concurs Mundus Vini: 3 medalii de aur şi 7 de argint pentru România

Foto: meininger.de

La competiţia internaţională Mundus Vini, ediţia din februarie a.c., 3 vinuri româneşti au luat medalie de aur şi alte 7 au plecat acasă cu argint. De remarcat că vecinii de peste Prut au adunat nu mai puţin de 19 medalii de aur şi 23 de argint!

Cine sunt câştigătorii

Medaliate cu aur au fost Cuvee Überland (2015, Cramele Recaş) – vin care a fost declarat de juriul competiţiei şi Best of Show Romania, adică cel mai bun vin românesc prezentat în concurs – , La Stejari Chardonnay (2017, Recaş), Terra Romana Milenium Roşu (2015, S.E.R.V.E). Au luat argint Grigorescu Dry Muscat (2018, Jidvei), Grigorescu Gewurztraminer (2018, Jidvei), Jidvei Spumant Extra Brut( Jidvei), Nedeea (2017, Domaine Vinarte), Vinul Cavalerului Fetească Albă (2018, S.E.R.V.E), Food Pairing Sauvignon Blanc (2018, Recaş).

Arome şi preţuri pentru vinurile de aur

Hai să prezentăm pe scurt vinurile care au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Cuvee Überland este un cupaj de Cabernet Sauvignon şi Merlot, cu 14 % alcool. Vinul maturat la baric oferă arome de fructe roşii şi negre supracoapte, stafide, tonuri de piper şi vanilie. Aciditatea e bună, taninii sunt generoşi, vinul având un bun potenţial de învechire. Preţul recomandat în retail e de 20 de euro. La Stejari e un brand destinat exportului – un vin alb liniştit din Chardonnay, sec, baricat, cu o concentraţie alcoolică de 14 % şi aciditate bună. Prezintă arome citrice, de fructe galbele şi lejere tonuri florale. Preţul recomandat în retail este de 20 de euro. Al treilea vin recompensat cu aur, Terra Romana Milenium Roşu, este un vin sec maturat la baric, un cupaj de Merlot, Cabernet Sauvignon şi Fetească Neagră, cu 14 % alcool. Dezvoltă arome de fructe negre coapte, fructe uscate, ciocolată neagră, condimente. Aciditatea e bună, taninii sunt fini. Preţul recomandat la raft este de 10,30 euro.

Argint pentru cupaj din soiuri româneşti

La categoria argint, Jidvei deţine cele mai multe medalii. În ceea ce priveşte vinul Nedeea 2017, cei de la Domaine Vinarte au anunţat că este singurul cupaj alcătuit din trei soiuri româneşti – Fetească Neagră, Negru de Drăgăşani, Novac – care primeşte o importantă recunoaştere internaţională. Are culoare roşu-rubiniu intens, cu nas fructat şi cu arome de cireşe negre, fructe de pădure, prune uscate, cuişoare. E un vin echilibrat, cu 13,5 % alcool, preţul recomandat la raft fiind de 7,03 euro.

Mundus vini, o competiţie importantă

Mundus Vini, concurs care are loc de două ori pe an în Germania, a ajuns la a 24-a ediţie şi este una din cele mai importante competiţii de profil din lume. Trei tipuri de distincţii se acordă produselor care intră în concurs: Grand Gold – Marea Medalie de Aur, titlu acordat celor mai bune vinuri (cel puţin 95 de puncte), Gold – Medalia de Aur (cel puţin 90 de puncte) şi Silver – Medalia de Argint (cel puţin 85 de puncte). Numărul produselor care pot fi medaliate este limitat la 40 % din vinurile participante, cu cele mai mari punctaje obţinute la categoria lor. Punctajul se acordă conform regulamentului OIV.