EvenimenteIMPORTANTVinuri

Concursul de vin bag-in-box şi-a desemnat campionii

Cătălin Costiniuc, iniţiatorul concursului din România (Foto: Azoc Star srl )

Concursului Național Vin Bag-in-Box, ajuns la a treia ediţie, şi-a desemnat câştigătorii. Anul acesta, pe 20 februarie,122 de vinuri made in Romania au fost evaluate de două jurii, la categoria „Cel mai bun vin“ şi „Cel mai popular “.

Competiţii naţionale şi internaţionale

Cum vinul ambalat sub vid, la cutie, e tot mai apreciat la noi şi în lume, merita şi el să fie evaluat atât de specialişti, cât şi de amatori, şi premiat cum se cuvine. Concursul reprezintă varianta românească a unei competiţii internaţionale care se ţine în fiecare an în Franţa, explică Cătălin Costiniuc, manager Azoc Star srl (partener oficial al Smurfit Kappa Bag-in-Box pentru Europa de Est). Primele 10 vinuri câştigătoare se califică automat la etapa internaţională, Concours International Wine in Box Toulouse, de pe 22 martie a.c. Anul trecut, la competiţia internaţională care se ţine în Franţa, produsele a două crame româneşti, Hermeziu şi Hamangia, au fost desemnate The Best Wine in Box.

Fără discriminare!

Dacă în prima ediţie a concursului românesc se înscria în concurs 70 de vinuri, într-a doua concurau deja 100 – iar acum, la a treia ediţie, numărul lor a crescut la 122. Vinurile de anul acesta provin de la 33 de crame de pe tot cuprinsul ţării, toate zonele geografice fiind reprezentate cum se cuvine. Concurentele au „calibre“ diferite – adică, sunt ambalate, la origine, în cutii de 2, 3, 5, 10 litri – , fiind disponibile atât în retail cât şi în HoReCa. Să nu credeţi însă că în concurs vinurile intră cu ambalajul lor original. Nicidecum! Pentru că degustarea se fac în orb, probele primesc acelaşi tip de cutie şi sunt numerotate. Licorile sunt servite din carafe – şi sunt evaluate după sistemul internaţional de până la 100 de puncte. Dar, spre deosebire de concursurile internaţionale, unde notele cele mai mari şi cele mai mici nu se iau în calcul în punctajul final, la concursul românesc nu se fac discriminări. Cum juriul e împărţit în trei comisii, dacă un vin primeşte un punctaj maxim din partea uneia din comisii, este apoi evaluat separat şi de celelalte două, iar la final se face media notelor.

Trofeu, trofeu de aur…

Vinurile câştigătoare primesc nişte însemne speciale, care vor putea fi lipite pe cutiile care intră în comerţ sau care sunt distribuite în HoReCa. „Cele mai bune primesc şi trofee, chiar din aur – un robinet din aur, care se produce în Italia“, precizează Cătălin Costiniuc. „Aceste trofee se vor decerna la proxima ediţie a Goodwine, pe data de 5 aprilie“. Trebuie adăugat că la ediţia aceasta au trudit 40 de juraţi, 20 în tura de dimineaţă, la desemnarea „Celui mai bun vin“, 20 în tura de după-amiază, la categoria cel mai popular vin. Primul juriu e format din oenologi, degustători autorizaţi, somelieri, bloggeri, jurnalişti de vin, comercianţi, iar al doilea din iubitori din vin. Juriul profesioniştilor evaluează probele după criterii, evident, profesioniste, iar iubitorii de vin au şi ei ocazia de a-şi spune părerea. Fiindcă, nu-i aşa, Vox populi, vox Dei (era să scriu box Dei) – iar părerea consumatorului e sfântă.

Care sunt vinurile cele mai bune

Cum spuneam, în concurs au fost înscrise 122 probe, din care 54 albe, 25 rosé și 43 roșii. În urma deliberării, juriul a hotărât acordarea unui număr de 30 de medalii pentru Cel mai bun vin bag-in-box, după cum urmează :

  1. Crama Oprişor, Sauvignon Blanc, alb
  2. Vincon, Fetească regală, alb
  3. Alcovin, Muscat Ottonel, alb
  4. Cramele Recaş, Fetească Regală, alb
  5. Viile Budureasca, Fume, alb
  6. Tata si Fiul, Chardonnay demisec, alb
  7. Cotnari, Vin alb demidulce, alb
  8. Vinex Murfatlar, Elixir, Chardonnay & Pinot Gris, alb
  9. Crama Oprişor, Blanc de Roumanie, alb
  10. Crama Hamangia, Sauvignon Blanc, alb
  11. Crama Oprişor, Rose de Roumanie, rose
  12. Vinex Murfatlar, Elixir, Fetească neagră rose, rose
  13. Crama Delta Dunarii, La Săpata, Rose Băbească Neagra, rose
  14. Domeniile Avereşti, Busuioacă de Bohotin+Merlot+Cabernet sauvignon roze, rose
  15. Crama Viişoara, Vin rose demisec, rose
  16. Vincon, Vin rose, rose
  17. Tata şi fiul, Fetească neagră & Cabernet Sauvignon Rose, rose
  18. Crama Hermeziu, Cabernet Sauvignon Rose, rose
  19. Casa Panciu, Cabernet Sauvignon Rose, rose
  20. Crama Viişoara, Cabernet Sauvignon Rose, rose
  21. Crama Girboiu, Fetească neagră sec, roşu
  22. Crama Oprişor, Merlot, roşu
  23. Viile Budureasca, Cabernet Sauvignon, roşu
  24. Tata si fiul, Băbească neagră & Fetească neagră, roşu
  25. Cramele Recaş, Merlot, roşu
  26. Crama Girboiu, Merlot, roşu
  27. Cramele Recaş, Cabernet Sauvignon, roşu
  28. Jidvei, Drăgălaşe păhărele, roşu
  29. Cramele Halewood, Vin roşu
  30. Viti-Pomicola Sâmbureşti, Cabernet Sauvignon, roşu

Care sunt cele mai populare

La categoria produselor apreciate de iubitorii de vin, au fost desemnate câştigătoare următoarele:

-Alb: Crama Oprişor, Val Duna 3L, Sauvignon Blanc
-Rose: Vinicola Avereşti, 10L, Busuioaca de Bohotin + Merlot + Cabernet Sauvignon
-Roşu: Crama Oprişor, 5L, Merlot

O piaţă în creştere

Profitând de ocazie, l-am întrebat pe dl Costiniuc cum arată piaţa internaţională, la categoria vinuri la cutie. „În Franţa s-a ajuns ca 41 % din vinurile autohtone să fie ambalate la bag-in-box, iar la noi piaţa e în creştere. Acum 10 ani, când am început să lucrez în domeniu, vinul ambalat la cutie, la noi, era sub 1 %. Acum a ajuns la 10-15 %, iar trendul e în creştere. Creşte şi calitatea vinului de acest tip – iar concursul pe care îl organizez e unealta perfectă pentru a pune în evidenţă cele mai bune produse de acest tip“, a venit răspunsul.