Crame

Cramele României : Domeniile Sâmburești

Foto: samburesti.com

Sâmbureşti este asimilat, aproape involuntar, cu Cabernet Sauvignon. Cu toate acestea, astăzi, aici se produc pe lângă vinuri roşii cu personalitate şi vinuri albe din ce în ce mai bune.

Există câteva crame care, prin situarea lor geografică, creează o problemă de încadrare în zonele viticole.

Aflate la interferenţa a două regiuni istorice, în graniţe administrative care nu se suprapun exact peste zonarea viticolă actuală, aceste crame sunt subiectul reglementărilor ONVPV. Domeniile Sâmbureşti este un astfel de exemplu. Această cramă se află pe malul stâng al Oltului, în Muntenia, deşi intră pe teritoriul judeţului Olt. Numele locului vine de la dealul plantat cu pruni de sute de ani, Sâmburul.

La Sâmbureşti au existat moşii ale unor logofeţi, sfetnici şi căpitani ai lui Mihai Viteazu, proprietăţi înscrise în documentele timpului. Mai târziu, găsim tot nume celebre ale secolelor XVII-XVIII.

Pe la 1800, locul îl stăpâneşte familia Brătianu. Vintilă Brătianu defrişează viile vechi, la sfatul oenologului francez August Joseph Ville. Acest specialist, cu studii la şcolile superioare de agricultură din Perpignan şi Versailles, asistent la celebra şcoală din Montpelier, cu experienţa în Italia, rămâne definitiv în România în 1893 (unde se şi căsătoreşte) şi decide replantarea la Sâmbureşti cu soiuri nobile din Franţa.

Confirmarea alegerii potrivite vine odată cu Medalia de Aur obţinută la Expoziţia Universală de la Paris, în 1926. În fapt, forţa vinului de Sâmbureşti nu venea doar din specificul terroir-ului sau a soiurilor, ci şi din cupajarea aproape bordoleză a Cabernet Sauvignon-ului cu Merlot şi Malbec, conferind vinului putere, catifelare și culoare intensă.

Aşa cum s-a întâmplat cu toate proprietăţile private viticole, şi Sâmbureşti a intrat, în 1949, în propri- etatea statului şi a devenit Gospodărie Agricolă de Stat (G.A.S.). Vinurile nu ajung foarte des pe piaţa internă pe vremea comunismului, fiind o bună monedă pentru plata datoriilor externe ale României. Cu toate vicisitudinile sistemului, în anii ’80 se înfiinţează, prin implicarea lui Ioniţă Nicolaescu, Combinatul de Vinificaţie şi Staţiunea de Cercetare Viticolă şi Pomicolă Strejeşti.

În anii ’90, se consemnează turbulenţe puternice ale activităţii societăţii cu rezultate dezastruoase previzibile. Singurul vin care mai amintea de gloria de altă dată era cel de vinotecă (celebrul Cabernet Sauvignon 1986 !).

În 2005, omul de afaceri Jean Valvis, creatorul mai multor branduri de renume, precum cel de apă minerală Dorna sau lactatele LaDorna, a decis să oprească transformarea „colosului” de 7.000 m2 de la Sâmbureşti în ruină, investind în reinventarea lui.

În urma unui program de investiţii de peste 14,5 milioane de euro, începe reconversia întregii suprafeţe viticole, se renovează şi se retehnologizează combinatul de vinificaţie, i se adaugă o linie modernă de îmbuteliere şi se instalează sisteme de irigaţie de ultimă generaţie, cu tub de picurare, ce permite un control foarte strict al cantităţii de apă în plantaţie. Totodată, este adus în echipă Pierre-Marie Guillaume, un viticultor francez de renume internaţional, proprietarul unei pepiniere de familie cu o istorie de peste 100 de ani. În 2008, începe replantarea celor 500 hectare de vie, proiect ce a fost finalizat în anul 2014. Alte 9 milioane de euro sunt alocaţi refacerii patrimoniului viticol, iar crama intră în renovare după o investiţie de peste 4 milioane euro în echipamente de vinificaţie, condiţionare, depozitare şi îmbuteliere.

De asemenea, 1,5 milioane euro sunt alocaţi înnoirii parcului de maşini agricole şi tractoare. În planurile omului de afaceri Jean Valvis intră şi introducerea cramei în circuitul oenoturistic, acesta realizând şi un proiect pentru un conac, cu 20 camere, piscină, spaţii de relaxare şi terenuri de sport.

 

 

Companie : Viti-Pomicola Sâmbureşti SA

Anul înfiinţării: 1990

Proprietar: Jean Valvis

Suprafaţa viticolă: 335 ha

Structura solului: luto-argiloasă

IG: Dealurile Munteniei

DOC: Sâmbureşti

Ape în proximitate: râurile Olt şi Cungrea

Repere de localizare: la nord de Drăgăşani, 25 km pe DN 67B

Structura plantaţiei: Cabernet Sauvignon 90 ha, Merlot 34 ha, Fetească Neagră 20 ha, Pinot Noir 6 ha, Chardonnay 61 ha, Fetească Regală 64 ha, Fetească Albă 12 ha, Sauvignon Blanc 48 ha

Volumul total de vin produs anual: 2.000.000 litri

Volumul total de vin îmbuteliat anual: 1.000.000 litri

Winemaker: Manuel Nica

 

Branduri: CHATEAU VALVIS,

DOMENIILE SÂMBUREŞTI, SÂMBUREL DE OLT

Preţuri ex-cellar: 3,50 – 20,00 euro

 

Fragment din cartea „Cramele din România, de Cătălin Păduraru

 

OENOTURISM

  • Sală de degustare cu o capacitate de 20 locuri

 

ATRACŢII TURISTICE ŞI CULTURALE DIN ZONĂ

  • Casa memorială Nicolae Ceauşescu de la Scorniceşti, la 45 km
  • Muzeul de Etnografie din Slatina, la 70 km
  • Mănăstirile din zona Horezu, la 70 km