Ucraina discută eliminarea licențelor și a accizelor pentru micii producători de vin
Licențele și accizele pentru micii vinificatori ar trebui eliminate. Este afirmația făcută de președintele Congresului Ucrainean al Fermierilor (CUF), Ivan Slobodyanyk, potrivit unui comunicat de presă al organizației de producători agricoli.
Ca parte a dereglementării vinificației, Oficiul pentru Soluții și Rezultate Simple a organizat o masă rotundă cu privire la reforma industriei vinicole și a viticulturii. Printre problemele care îi preocupă cel mai mult pe vinificatori s-a numărat licența de producție. Acum costă doar 780 UAH, dar eficiența și oportunitate sa sunt mai mult decât îndoielnice.
Șeful CUF consideră că ștampilele de accize sunt un alt element rudimentar în actuala situație a pieței.
„Nu poartă nicio povară asupra bugetului, deoarece costă câțiva copeici, dar după ce lipiți acciza pe sticlă, pare inestetic. Costul lipirii – 6 UAH. pe o sticlă, ceea ce înseamnă, de asemenea, o creștere a prețului unui produs final. Iar la aceasta se adaugă o formă foarte complexă de raportare pentru această acciză”, a subliniat el.
Slobodyanyk a adăugat că, în plus, cerințele actuale pentru obținerea unei licențe stipulează că trebuie să se producă vin numai din struguri proprii. Aceasta este o regulă complet greșită.
„În acest moment, cultivatorii din sudul Ucrainei (și nu numai acolo) sunt obligați să dezrădăcine podgoriile, deoarece nu există vânzări. Acești struguri ar putea fi vânduți producătorilor meșteșugari. Acest lucru este absurd: în Ucraina, la 40 de mii de podgorii, avem numai 100 de vinificatori meșteșugari, dintre care doar două duzini sunt autorizați. În timp ce în Franța și Germania există câteva mii de astfel de vinificatori”, a spus șeful CUF.
El a spus că dezvoltarea vinificatorilor meșteșugari ar trebui promovată prin introducerea îmbutelierii în cooperare.
„Este necesar să oferim cooperativei posibilitatea de a pune o linie de îmbuteliere și de a produce vin cooperativ sub mărcile autorului. În sudul Ucrainei există o cantitate uriașă de vin bun și de înaltă calitate, pe care vinificatorii nu îl pot vinde astăzi ”, a rezumat Ivan Slobodyanyk.