Tratamente pe care ar trebui să le faci înainte de înfloritul viței de vie
Tratamente ce se fac înainte ca vița de fie să înflorească – cum să-ți protejezi via pentru a obține cel mai bun vin! Vița de vie este una dintre printre culturile de tradiție în România. Întreținerea și îngrijirea constantă, dar și tratamentele cu fungicide pentru combaterea bolilor, influențează semnificativ calitatea strugurilor din plantațiile de viță de vie. Numeroși factori pot influența calitatea producției, de la condițiile climatice sau caracteristicile solului până la protecția împotriva agenților patogeni. Dar atenția pe care o acorzi viei, începând cu lucrările de întreținere, și metodele de prevenție utilizate pot face diferența la final.
De obicei, vița de vie se plantează în perioada martie-aprilie, când temperatura în sol este de minimum 8 grade Celsius. Via se poate planta și toamna, preferabil înainte ca temperaturile să devină negative. În ciclul biologic al viei există și momentul de repaus vegetativ, care se instalează toamna, după căderea frunzelor, pentru a conserva planta pe timpul iernii. Vița de vie traversează perioada de hibernare, timp în care procesele de respirație, creștere și transpirație sunt reduse la minim.
Deși planta rezistă în general bine la temperaturile sub zero grade, poate fi afectată de îngheț sau de variațiile de temperatură, pierzând din muguri. De îndată ce seva își reia circulația, un fenomen cunoscut drept „plânsul viței de vie”, planta iese din repausul vegetativ.
Perioada de dinainte de înflorit este una dificilă pentru viticultori, când planta trebuie protejată cu fungicide performante pentru a preveni infecțiile cu agenți patogeni specifici. În această perioadă, lăstarii și inflorescențele sunt în creștere, temperaturile cresc, iar pagubele sunt cu atât mai mari cu cât temperaturile fluctuează. . Înghețurile târzii de primăvară pot pune, de asemenea, probleme mari, creând pagube semnificative.
Bolile precum mana sau făinarea sunt și principalul motiv pentru care tratamentele preventive joacă un rol esențial în perioada de dinainte de înflorit. Aplicarea lor preventivă favorizează o recoltă bogată și sănătoasă.
La ce boli este expusă via înainte de înflorit
Mana viței de vie (Plasmopara viticola)
Este una dintre cele mai periculoase boli ale viței de vie și afectează toate organele verzi ale plantei (frunze, lăstari, boabe). Primul semn este apariția unor pete galbene pe partea superioară a frunzelor, urmată de formarea unui puf albicios pe partea inferioară a frunzei, rezultat din fructificațiile ciupercii Plasmopara viticola. Dacă ajunge la ciorchine în perioada de înflorit, mana îl usucă în totalitate.
Făinarea viței de vie (Uncinula necator)
Făinarea viței de vie e cauzată de o ciupercă (Uncinula necator) care se dezvoltă în muguri pe timp de iarnă și care poate ataca toate organele plantei. Ciuperca iernează în muguri sub formă de miceliu de iarnă și sub formă de cleistoteci. Primăvara, imediat ce condițiile au devenit favorabile, miceliul crește odată cu pornirea în vegetație, dând naștere unui alt miceliu pe care se formează stadiul conidial. Răspândirea în cursul vegetației se realizează prin conidii. Prin infectarea lăstarilor, are loc pătrunderea ciupercii în ochii de iarnă, miceliul rămânând acolo până în primăvara următoare.
Cum se aplică tratamentele cu fungicide la vița de vie
În funcție de profil, tratamentele cu fungicide de contact sau sistemice se pot aplica de mai multe ori pe an, pentru a preveni apariția infecțiilor cu mană sau făinare.
Importanța aplicării fungicidelor de contact
Produsele de contact asigură o bună protecție la suprafața plantei, creează o barieră de protecție, fiind ideale la începutul perioadei de vegetație, când nu avem o suprafață foliară viguroasă.
Ca prim tratament al viței de vie, BASF recomandă Polyram® DF (conține metiram), pentru combaterea manei, și Kumulus® DF, un fungicid pe bază de sulf, pentru combaterea făinării viței de vie. Avantajul acestora este că au o aderență foarte bună pe frunze și creează o barieră de protecție puternică, fiind rezistente chiar și la o ploaie puternică.
Pentru simplificarea aplicării, tratamentele pentru mană și făinare se pot face simultan (se realizează amestecul de produse in rezervorul echipamentului de stropit). Momentul aplicării acestui tratament: lăstar 5-7 cm.
Importanța aplicării fungicidelor cu efect sistemic
Dacă fungicidele de contact acționează la nivel exterior, cele sistemice pătrund în țesuturile plantei și oferă o protecție îndelungată împotriva bolilor.
Printre produsele sistemice pentru combaterea manei, BASF vă pune la dispoziție mai multe soluții:
● Acrobat® MZ 69 WG beneficiază de un mod dublu de acțiune (sistemic și de contact) datorită substanțelor incluse: mancozeb și dimetomorf;
● Soriale® LX, conține fosfonați de potasiu – se remarcă printr-o mobilitate complexă în plantă, acropetală și bazipetală, un efect deosebit de important deoarece planta se află în continuă creștere. Fungicidul Soriale® LX Pro stimulează și mecanismele de apărare ale plantei.
Înainte de înflorit se fac, în medie, două tratamente cu produse sistemice.
Pentru făinare, BASF recomandă produsele:
● Vivando®, bazat pe metrafenonă, o substanță ce inhibă germinarea sporilor și se remarcă și printr-o acțiune sub formă de vapori;
● Sercadis® conține fluxapiroxad, substanță din grupa SDHI, are o eficacitate excepțională împotriva făinării, protecție de lungă durată și formează depozite de substanță activă ce sunt redistribuite în condiții de umiditate.
Tehnologia BASF de protecție a viței de vie
Pentru combaterea moliei verzi și a moliei brune, se aplică Fastac® Active, un insecticid piretroid de sinteză, care combate adulțiii, larvele și ouăle insectelor.