Viticultorii din Bordeaux primesc o subvenție de 6.000 euro/ha pentru a renunța la vița de vie din soiuri roșii
Subvenție de 6.000 de euro la hectar pentru viticultorii care desființează la suprafețele de viță de vie cu soiuri roșii. La acest moment, piața vin nu mai poate să absoarbă cantitățile uriașe de vin roșu în contextul în care consumatorii de îndreaptă mai mult spre vinurile albe și roze, dar mai ales către bere.
Francezii renunță, încet-încet, la consumul de vin roșu, preferând mai mult berea. Cu toate că vinul este unul dintre simbolurile cu care francezii se mândresc de sute de ani, acum berea a devenit băutura alcoolică favorită a acestora, cu un scor de 56%. Vinul roșu a căzut pe ultimele locuri între preferințele francezilor, iar vinul alb este cel mai apreciat, urmat de cel rosé, potrivit barometrului SOWINE/DYNATA, publicat în martie 2023. Astfel, viticultorii vor putea fi plătiți de stat să își desființeze culturile de viță de vie Bordeaux.
Schimbarea preferințelor consumatorilor, care a dus la o scădere a consumului de vin roșu, dar și dificultatea din ce în ce mai mare de a produce vin într-un mediu din ce în ce mai cald, a dăunat unuia dintre cele mai populare vinuri din industria franceză: Bordeaux. Acum, guvernul de la Paris vrea să îi plătească pe proprietarii de podgorii din regiunea Gironde, din sud-vestul Franței, să desființeze culturile de viță de vie, a transmis Gândul.
Viticultorii francezi vor fi plătiți de stat să își desființeze culturile de viță de vie
Viticultorii din Franța vor primi subvenții în valoare de 6.000 de euro de la stat pentru fiecare hectar de viță de vie scoasă din pământ. Acest program a fost anunțat la începutul 2023, la Salonul Anual de Agricultură și deschis pe data de 5 iunie, când a devenit accesibilă platforma online de înscriere în avans. Până în acest moment, au fost depuse mai mult de 1.000 de cereri, echivalentul a 9.300 de hectare.
André Faugère, un viticultor din regiunea Entre-Deux-Mers, care avea o producție de 1.800 hectolitri de vin roșu Merlot, Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc și-a depus dosarul pentru dezrădăcinarea a 8,5 hectare de viță de vie.
„Lucrez cu comercianții de douăzeci de ani pentru a vinde pentru export în Africa și Anglia, dar vânzările sunt în scădere. Și în acest context de scădere a consumului de vin, vinul roșu este mai afectat decât vinul alb sau rosé”, a declarat Faugère pentru France info.
Doar o treime din viticultori sunt dispuși să își distrugă integral podgoriile, restul caută să își reducă producțiile și să se concentreze pe vinuri de calitate superioară, potrivit datelor oficiale privind cererile depuse până acum.
Fondurile publice vor fi folosite pentru a transforma vinul nevândut în alcool industrial pentru parfumuri sau dezinfectanți pentru mâini.