Spumante românești de încercat în vara asta!
Vara aceasta a venit cu noutăți bune în materie de spumante, iar câteva crame românești și-au adăugat în portofoliu primele spumante, chiar reușite. Și ce poate fi mai bun de savurat pe vremea asta dacă nu un spumant răcoritor și de calitate?
SUPERVINURI.RO a făcut o selecție de recomandări de spumante din 4 zone vitivinicole ale României, pe care vă puteți baza, fie dacă vreți să vă cumpărați din magazin, fie să știți ce comanda atunci când ieșiti la restaurant.
Unele dintre ele au fost degustate la emisiunea Agrointeligența SHOW, iar câteva sunt absolute premiere pe piața locală din punct de vedere al cupajelor folosite!
Spumantul Flamma Charme 2019 – Alira
Primul spumant al cramei Winero – Alira, cupaj neașteptat, însă foarte reușit, de Fetească Albă și Frâncușă, adusă de la Cotnari, are deja unele dintre cele mai bune ecouri în piață. Charme a fost prezentat la emisunea Agrointeligența SHOW de Valentin Ivănescu, CEO al cramei Alira. Este un spumant obținut prin metoda Charmat – sec, bine echilibrat (chiar dacă are 25% rest de zahăr), însă în care se aciditatea Frâncușei, contracarează bine notele dulci. 11,5% vol.alc.
Proaspăt, vivace, cu perlaj fin, vinul aduce olfactiv note de strugure proaspăt cules și flori de câmp, iar în gust, se dezvăluie cu arome de piersică, mere verzi și o foarte plăcută notă de pâine prăjită. Este potrivit pentru orice moment al zilei, chiar și de dimineață. Temperatură de servire: 6 grade Celsius.
Asocieri culinare: aperitive, quiche-uri, icre, pește la grătar, fructe de mare.
Disponibil în retail și pe site-ul cramei Alira la prețul de 32 de lei.
Spumantul Issa Charm Brut 2019 – Crama La Salina
O altă premieră a unei crame este spumantul cramei transilvănene La Salina, obținut din Chardonnay. Charm este vinoficat o parte în România (recoltarea și prima fermentare) și o parte în Conegliano – Valdobbiadene (a doua fermentare și îmbutelierea) de renumitul productor de spumante Foss Marai.
Issa Charm este un spumant din Chardonnay 100%, cu un perlaj foarte frumos, mineral, cu tipicitate excelentă de soi, note fructate (mere și pere coapte), florale, fân, post gust foarte plăcut. 11,5% vol. alc. și 6 g / l rest de zahăr.
Este elegant și în același timp foarte prietenos, jovial, l-am numi, ” un motiv de petrecut vara la terasele care îl au”, a fost el prezentat în emisiunea Agrointeligența SHOW.
Temperatură de servire: 6 grade Celsius, cu păstrare la 4 grade Celsius.
Ca asocieri culinare, Issa este versatil, excelent lângă brânzeturi, pește, fructe de mare, preparate mediteraneene.
Noul spumant se va găsi online în magazinul cramei, în magazinele specializate, cu preț de plecare de circa 45 de lei și în horeca.
Spumantul Cuartz White Brut Special Edition 2019 – Crama Gîrboiu
Și Livia Gîrboiu, proprietara cramei Gîrboiu, a lansat în gama Cuartz, existentă de ceva timp pe piață, două spumante noi – alb și rose, din producția anul trecut.
White Brut, obținut din Fetească Albă, prin metoda Charmat, se prezintă cu un perlaj persistent și culoare galben pai cu inflexiuni verzui. Proaspăt, vine cu note de fân, florale și fructate. Vol. alc. 12%.
“Poate fi savurat foarte bine nu numai seara la terasă, dar în orice moment al zilei, răcit la circa 6-8 grade Celsius. Este chiar o plăcere să începi o masă cu el”, au spus moderaturii emisunii Agrointelgența Show.
Asocieri culinare: pește (somon, păstrăv), roast beef, deserturi, brânzeturi.
Spumantul Cuartz Rose Brut Special Edition 2019 – Crama Gîrboiu
Rose-ul Brut, obținut din Pinot Noir, are o frumoasă culoare rose-somon și note parfumate de cireșe și zmeură, cu final de coacăze negre. Răcoritor, cu o bună mineralitate, este și el un partener bun pentru zilele fierbinți de vară, mai ales dacă preferați notele mai parfumate, ușor mai dulci (10,2 g / l zahăr rezidual). Vol. alc.: 12%. Temperatură de servire: 6 – 8 grade Celsius.
Asocieri culinare: deserturi din fructe.
Gama Cuartz este disponibilă în horeca, într-o serie de restaurante, în magazinele partenerilor cramei și în magazinul propriu online al Cramei Gîrboiu – aici, la prețul de 39 de lei.
Avincis Spumant Nefiltrat
Cupaj de Pinot Noir (25%), vinificat în alb și Crâmpoșie (75%) – iată o altă apariție inedită în lumea vinului de la noi, lansat cu ceva timp în urmă, de data aceasta, dar de luat neapărat în considerare dacă nu l-ați încercat.
A fost descris de proprietarul Avincis, Valeriu Stoica, drept provocator prin această asociere de soiuri – Pinot Noir – soi clasic pentru șampanie, vinficat în alb, și o viță românească – Crâmpoșia selecționată de Drăgășani.
Avincis Spumant Nefiltrat este obținut prin metoda Champenoise, trece mai întâi printr-un proces de fermentație și maturare în sticlă, timp de 36 de luni, după care este supus unei degorjări parțiale, o parte din drojdii păstrându-se pentru a i contura caracterul.
Este un spumant elegant – și cromatic și gustativ – , vine o culoare aurie și perlaj vivace. Impresionează la nas prin note fine florale, fân proaspăt cosit, patiserie și gust proaspăt cu aceleași note fructat-florale delicate și o bună mineralitate. Poate fi savurat proaspăt, dar are și potențial de învechire în sticlă de 2-3 ani. Temperatură de servire: 6 – 8 grade Celsius.
Asocieri culinare: pește, fructe de mare, sushi, aperitive.
Este disponibil în horeca, magazine specializate și online, pe site-urile magazinelor partenere. Preț: de la 80 de lei în online.