În cuda ploilor nesfârșite din luna iulie, pe alocuri continuate și în august, strugurii din Dealu Mare au ajuns la maturitate în timp record, primele zile de cules fiind înregistrate, pe alocuri, chiar de săptămâna trecută. Campania, însă, începe în aceste zile, după cum spun cei mai mulți producători din zonă.
Dan Balaban, Davino: „În afară de 2007, când am început culesul pe 30 august, nu am avut nici un an în care să culegem atât de devreme. Primii struguri, Sauvignon blanc, destinați unui lot experimental, au fost culeși pe 15 august, însă abia acum începem campania, într-un ritm mai puțin obișnuit. Mai exact, deși am avem posibilitatea să recoltăm 15-20 de tone pe zi, mergem mai „la pas”, cu 5, maxim 10 tone pe zi. Din caza ploilor avem câțiva struguri mai fragili, în zonele unde au fost precipitații mai importante însă, în general, recolta este bună. La noi s-a și întâmplat să schimbăm sistemul de gestionare a viei, iar în acest an am avut toate spațiile dintre rândurile de vie înierbate, ceea ce a ajutat enorm la consumarea apelor pluviale”.
La Licorna Winehouse, culesul a început ieri (21 august, n.r.), cu struguri Pinot Grigio, și continuă astăzi cu Sauvignon blanc. Gabi Lăcureanu, oenologul cramei, spune că recolta este normală, deși nu a fost niciodată atât de precoce: ”Am avut parte nu doar de ploi, ci și de grindină în luna iulie, parcelele afectate însemnând în ecuația generală o producție cu 10-15% mai mică decât r fi trebuit să fie. Din fericire, faptul că viile sunt așezate pe terase ne-a ajutat mult la drenarea ploilor, așa că nu am avut mari probleme din cauza umidității. Însă ritmul de coacere în ultimele săptămâni a fost spectaculos, este prima oară când am cules struguri atât de devreme. Sperăm ca următoarele săptămâni să nu aducă nici o schimbare drastică a vremii… Până aici, strugurii roșii sunt în grafic, se preconizează o calitate bună”.
La S.E.R.V.E., prima cramă privată din România, culesul a început astăzi, cu Pinot Noir, în condițiile în care acestă vară a fost complet atipică. Mihaela de Poix, proprietar: „Nu am avut probleme nici cu gerul în iarnă, nici cu grindina în vară, am avut câteva pierderi din cauza ploilor, pe unele parcele unde s-a instalat putregaiul, însă, în general e o recoltă bună. Nu e Raiul pe Pământ, dar nici nu ne putem plânge. A fost un an ciudat, de la Paște până la mijlogul lui iunie am avut temperaturi de peste 30 de grade, cu nopți calde, de peste 20 de grade, ceea ce a făcut ca strugurii să evolueze rapid. Apoi, au venit ploile… Nesfârșite. Ce am învățat în acest an este că nu mai poți avea încredere în nici o prognoză meteo, nici pe termen scurt, nici pe termen mediu”.
Tot epitetul „ciudat” este folosit și de Mihail Rotenberg, proprietarul Cramei Rotenberg: ”Anul a început greu, cu un ger care a atins recolta de anul acesta. În schimb, ploile din iulie, în combinație cu căldura din august au dus la formarea de struguri mai mari, cu boabe mai mari, dar care ajung acim la maturitate, deci pierderile cauzate de ger se compensează, oarecum. Pentru că nu avem decât struguri roșii, predominant Merlot, vom începe culesul spre 2-3 septembrie, probabil, dacă se menține vremea. Adică foarte devreme, dacă luăm în considerare lunile ploiase. Per total, a fost un an mai ciudat”.
La extremitatea vestică a județului Prahova, chiar pe linia de graniță cu Buzăul, Aurelia Vișinescu va recolta în această noapte primii struguri la Domeniile Săhăteni, Pinot Grigio: „Niciodată nu am cules atât de devreme. Pe de o parte, evoluția strugurilor a fost parțial blocată de lunile ploioase, iar recentul val de căldură a făcut ca strugurii să se coacă uniform. Ajung la maturitate în același timp și soiurile precoce, timpurii, și cele care ar trebui să se coacă mai târziu. De mâine începem deja să culegem Sauvignon blanc și, dacă nu se schimbă vremea, vom culege, probabil, în fiecare zi, până la final”.