CramePodgorii

PULSUL PIEȚEI: Cotnari a finalizat investiții de aproape 5 milioane de euro, așteaptă UN PROFIT DE 4 MILIOANE DE EURO în 2018

Inaugurăm astăzi o rubrică permanentă, „Pulsul Pieței”, în care toți producătorii de vin din România, precum și reprezentanții companiilor străine prezente pe piață sunt invitați să contribuie la creionarea unui portret cât mai exact al lumii vinului, așa cum se prezintă ea la raft, în restaurante, în gusturile consumatorilor sau în viziunea podgorenilor.

Setul de întrebări este același pentru toți jucătorii din piață: și-a revenit piața vinurilor la nivelul de dinaintea crizei financiare? Cum se va vedea recolta anului trecut în vinurile lansate în acest an? Se beau vinuri albe sau roșii? Seci sau demiseci? Se mai fac investiții sau se merge înainte în virtutea boom-ului de acum 10 ani? Se bea mai mult vin în restaurante sau acasă? Cum au ieșit viile din această iarnă nesfârșită și care sunt persectivele pentru 2018? Prin intermediul directorului de marketing Cătălin Grecu, compania Cotnari se prezintă ca unul dintre cei mai mai mari producători de vin din România, care a mizat totul pe producerea exclusivă de soiuri românești, îmbuteliate și cu o calitate conformă cu cerințele Denumirii de Origine Controlată.

 • Anul 2017 a început cu un îngheț în perioada de dezmugurire, ceea ce a dus la unele pierderi de producție, atât la Compania Cotnari, cât și la ceilalți producători de struguri pentru vin. A urmat un an normal din punctul de vedere al precipitațiilor până la finalul lunii iunie, după care ploile au fost din ce în ce mai rare, și au lipsit în totalitate în perioada lunilor august și septembrie. Cantitatea de struguri recoltată la hectar a fost în scădere cu aproximativ 10% față de 2016, ajungând la 21 milioane de kilograme. Compania estimează o producție de vin de peste 15 milioane de litri. Producția medie obținută a fost cuprinsă între 10.000 și 12.500 kg de struguri la hectar. Datorită secetei din luna septembrie, calitatea vinului din anul 2017 va fi cu siguranță superioară celei din 2016.
 • Vânzările totale de vin din anul 2017 au fost în creștere. La vinurile demidulci și dulci cantitățile vândute sunt aproximativ egale cu cele de anul trecut, însă la vinurile demiseci, seci și roșii creșterea este semnificativă.
 • Cotnari exportă peste 1.000.000 sticle pe an în țări precum Italia, Franța, Spania, Germania, Marea Britanie, dar și peste Ocean, în SUA și Canada. Pentru viitorul imediat, producătorul este preocupat să se dezvolte către Polonia și Cehia.
 • În ultimii ani, producătorul a sporit  suprafața de viță de vie de la 1.100 ha cât erau în anul 2000, la 1.750 ha în prezent, cu precizarea că peste 1600 ha sunt cu viță de vie tânără, plantată începând cu anul 2007. De asemenea, a achiziționat utilaje agricole pentru a eficientiza lucrările de întreținere a viței de vie (tractoare, remorci, utilaje pentru stropit via etc).
 • Cotnari a investit permanent și în cramă, pe care a dotat-o cu tehnologii de ultima generație, începând de la procesarea stugurilor, continuând cu fermentarea, condiționarea, depozitarea și îmbutelierea vinurilor. În prezent, suntem în măsură să procesam aproximativ 800 tone de stuguri pe zi în campania de recoltare. Dispunem de capacitate de fermentare cu un volum de peste 8 milioane litri și avem o capacitate totală de depozitare a vinului de peste 26 milioane de litri.
 • De anul trecut, Compania Cotnari a început să pună un accent mai mare pe segmentul HORECA, reușind crearea unei game complete de 7 vinuri dedicate segmentului HORECA. Cu 4 vinuri albe, 2 roze-uri și un vin roșu, de la sec la dulce, acoperă toată paleta de cereri ale consumatorilor. Ca noutate, a lansat în premieră vinuri roze și roșii, iar acest fapt i-a adus deja avantaje în ceea ce privește accesul pe piața HORECA, vinurile roze fiind la modă în ultimii ani. Pe segmentul de vinuri roșii deține în prezent o suprafață de peste 50 ha de Fetească Neagră de pe care a recoltat aproximativ 10 tone / ha.
 • Cifra de afaceri pentru 2017 a fost de aproximativ 35 milioane de euro, investițiile noi făcute în decursul aului trecut vizând mărirea capacității de depozitare cu 4 milioane de litri. De asemenea, a fost achiziționată cea de-a a două linie de îmbuteliere, s-au construit spații noi pentru depozitarea produselor finite și a materialelor, s-au finalizat lucrările pentru o nouă aducțiune de apă și s-au modernizat sălile în care sunt primiți vizitatorii.
 • Profitul pentru 2016 a fost de peste peste 5 milioane de euro, din care cea mai mare parte (peste 70%) a fost repartizată pentru realizarea de investiții. La acest buget propriu s-a mai adăugat aproximativ 1 milion de euro reprezentând investiții din împrumuturi bancare, astfel încât volumul total al investițiilor în anul 2017 va fi de aproximativ 5 milioane de euro.
 • Cotnari preconizează pentru 2018 un profit de cel puțin 4 milioane de euro, în scădere față de anul trecut motivat de producția mai mică de struguri recoltată.
 • Pentru anul 2018, compania intenționează să înființeze peste 50 ha de plantații noi cu viță de vie, urmând că, după această replantare, să depășească 1800 ha.
 • Un alt proiect: dezvoltarea oenoturismului în zona Cotnari, motiv pentru care firma dorește să construiască în 2018 spații de cazare pentru vizitatori. Pe partea de enoturism există deja o gamă diversificată de pachete, inclusiv programe de vizitare a cramei sau degustări de vinuri asortate la platouri tradiționale.